Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Statligt stöd: Kommissionen godkänner ett grekiskt program på 1.36 miljarder euro för att kompensera energiintensiva företag för indirekta utsläppskostnader

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has approved, under EU state aid rules, a Greek scheme to partially compensate energy-intensive companies for higher electricity prices resulting from indirect emission costs under the EU Emission Trading System (‘ETS’).

The €1.36 billion scheme will cover part of the higher electricity prices arising from the impact of carbon prices on electricity generation costs (so-called ‘indirect emission costs’) incurred between 2021 and 2030. It aims at reducing the risk of ‘carbon leakage’, där företag flyttar sin produktion till länder utanför EU med mindre ambitiös klimatpolitik, vilket resulterar i ökade växthusgasutsläpp globalt.

Åtgärden kommer att gynna företag verksamma inom sektorer med risk för koldioxidläckage som anges i bilaga I till den Riktlinjer för vissa statliga stödåtgärder inom ramen för systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser efter 2021 (‘ETS State aid Guidelines’). Those sectors face significant electricity costs and are particularly exposed to international competition.

Ersättningen kommer att beviljas stödberättigade företag genom en delvis återbetalning av de indirekta utsläppskostnaderna som uppkommit under föregående år. Det maximala stödbeloppet per stödmottagare kommer att vara lika med 75 % av de indirekta utsläppskostnaderna.

Kommissionen bedömde åtgärden enligt EU:s regler för statligt stöd, och i synnerhet riktlinjerna för statligt stöd till utsläppshandelssystemet. På grundval av detta godkände kommissionen den grekiska ordningen enligt EU:s regler om statligt stöd.

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), in charge of competition policy, said: “This €1.36 billion scheme enables Greece to reduce the risk that energy-intensive companies move their activities to locations outside the EU with less ambitious climate policies. The scheme maintains the incentives for a cost-effective decarbonisation of Greece’s economy, in line with the European Green Deal objectives, while ensuring that competition distortions are kept to the minimum.”

Ett pressmeddelande finns nätet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend