Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen godkänner 140 miljoner euro portugisiskt statligt stödsystem för att stödja produktionen av förnybart väte och biometan för att främja övergången till en ekonomi med noll

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt program på 140 miljoner euro för att stödja produktionen av förnybart väte och biometan för att främja övergången till en nettonollekonomi, i linje med Green Deal industriplan. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Ramverk för tillfällig kris och övergång, antagen av kommissionen den 9 mars 2023 och ändrades den 20 November 2023, för att stödja åtgärder inom sektorer som är nyckeln till att påskynda den gröna omställningen och minska bränsleberoendet.

Enligt ordningen kommer stödet att ha formen av en rörlig premie enligt ett tvåvägskontrakt för skillnad ingås för en varaktighet av 10 år. Stödet beviljas genom en konkurrensutsatt anbudsprocess där producenter av förnybart väte och producenter av biometan konkurrerar separat. I den konkurrensutsatta anbudsprocessen väljs förmånstagarna ut på grundval av lösenpriset per MWh förnybart väte eller biometan som erbjuds.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet är i linje med villkoren i ramverket för tillfällig kris och övergång. I synnerhet kommer stödet i) att beviljas på grundval av en ordning med en uppskattad kapacitetsvolym och budget. (ii) kommer att ha formen av ett tvåvägskontrakt för skillnad och (iii) kommer att beviljas senast den 31 december 2025. Dessutom är stödet föremål för villkor för att begränsa otillbörlig snedvridning av konkurrensen, inklusive garantier för att garantera konkurrenskraften för anbudsförfarandet. Kommissionen drog slutsatsen att systemet är nödvändigt, lämpligt och proportionerligt för att påskynda den gröna omställningen och underlätta utvecklingen av vissa ekonomiska aktiviteter, som är viktiga för att genomföra REPower EU-plan och Green Deal industriplan, i linje med Artikel 107 c i EUF-fördraget och de villkor som anges i Ramverk för tillfällig kris och övergång. På denna grundval godkände kommissionen ordningen enligt EU:s regler för statligt stöd.

Mer information om den tillfälliga kris- och övergångsramen och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att ta itu med de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina och främja övergången till en ekonomi med nettonoll här.. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.109042 i EU statligt stöd register om kommissionens konkurrens webbplats onär eventuella sekretessproblem har lösts.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend