Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

Historiskt FN-möte om migration och utveckling den 3-4 oktober i New York

DELA MED SIG:

publicerade

on

Migration-Dialog-LogoDen 3-4 oktober FN: s nivå på hög nivå om internationell migration och utveckling kommer att sammanträda i New York. För andra gången i historien kommer det att sammanföra beslutsfattare och praktiker från hela världen för att reflektera över ett djärvare förhållningssätt till migration och utveckling. inrikes frågor Kommissionär Cecilia Malmström kommer att representera EU vid detta möte och hålla ett huvudtal om migration och utvecklingsramen efter 2015 och om hur globala insatser bättre kan anpassas till nya verkligheter, med en ständigt växande internationell rörlighet.

"Högnivådialogen kommer att fokusera på hur man kan öka fördelarna med internationell migration för både migranter och länder och på hur man stärker det globala samarbetet på detta område. Vi måste omdefiniera vår strategi för migration och rörlighet för att skörda alla fördelar det kan ge för våra ekonomier och samhällen. Att frigöra migrationens fulla potential för ekonomisk utveckling är en av de stora utmaningarna för 21-talets stora utmaningar för att bidra till ett konkret bidrag för XNUMX århundradet. s och skydda deras rättigheter, säger Cecilia Malmström.

Nya uppgifter från FN visar att antalet internationella migranter har vuxit från 175 miljoner år 2000 till 232 miljoner idag, där Asien står för mycket av ökningen. Och den totala summan beräknas nå 400 miljoner år 2040. Europa är fortfarande den mest populära destinationsregionen med 72 miljoner internationella migranter 2013. Inom Europa är Tyskland och Frankrike värdar för de största invandrargrupperna.

HLD bör anstränga sig för att skapa en handlingsinriktad agenda som innehåller konkreta mål, särskilt för att:

 1. Se till att utvecklingsstrategier erkänner migration och mobilitet som "möjliggörande faktorer" för utveckling.
 2. Respektera värdigheten och upprätthålla migranters mänskliga rättigheter, oavsett migranternas juridiska status.
 3. Inse de möjligheter och utmaningar som ökande urbanisering och migration medför för städer och stadsregioner.
 4. Stärka migrationsstyrningen genom bilateralt och regionalt samarbete, inklusive genom att engagera sig i det civila samhället.
 5. Främja internationell och regional arbetskraftsrörlighet.

Bakgrund

 1. Nyckeltal om internationell migration

Fler människor än någonsin bor utomlands. År 2013 var 232 miljoner människor (3.2 procent av världens befolkning) internationella migranter, jämfört med 175 miljoner år 2000 och 154 miljoner år 1990.

Enligt de senaste siffrorna från FN1 Europa och Asien tar emot nästan två tredjedelar av alla internationella migranter över hela världen. Europa är fortfarande den mest populära destinationsregionen med 72 miljoner internationella migranter 2013. Inom Europa är Tyskland och Frankrike värdar för de största invandrargrupperna.

Annons

Fynden visar också att syd-syd-flyttning är lika vanlig som syd-nord-flyttning. De flesta internationella migranter har sitt ursprung i utvecklingsländer men de senaste åren har de bosatt sig i nästan lika många i utvecklade och utvecklingsregioner.

Denna ökande regionala och globala rörlighet skapar möjligheter; bidrar till exempel till fattigdomsminskning och innovation. Men det kräver också effektiv styrning för att ta itu med utmaningar som "kompetensflykt" (utflyttning av utbildade människor), exploatering av migranter och migrationens effekter på urbaniseringen.

 1. Diskussioner på FN:s högnivådialog kommer att fokusera på:
 1. Åtgärder för att säkerställa respekt för och skydd av alla migranters mänskliga rättigheter, med särskild hänvisning till kvinnor och barn samt för att förhindra och bekämpa smuggling av migranter och människohandel och för att säkerställa en ordnad, regelbunden och säker migration.
 2. Att bedöma effekterna av internationell migration på hållbar utveckling och identifiera relevanta prioriteringar med tanke på förberedelserna av utvecklingsramen efter 2015;
 3. Stärka partnerskap och samarbete om internationell migration, mekanismer för att effektivt integrera migration i utvecklingspolitiken och främja samstämmighet på alla nivåer; och
 4. Internationell och regional arbetskraftsrörlighet och dess inverkan på utvecklingen.
 1. EU:s synsätt

Med sin globala strategi för migration och rörlighet har EU utvecklat en balanserad och heltäckande extern migrationspolitik som inkluderar migration och utveckling som ett av dess fyra operativa prioriterade områden. Migration är också en prioritering inom EU:s utvecklingssamarbete, Agenda för förändring.

EU är tillsammans med sina medlemsländer världens ledande biståndsgivare och kommer att fortsätta att ge betydande stöd under de kommande åren. Mellan 2004 och 2012 har kommissionen anslagit nästan 1 miljard euro till mer än 400 migrationsrelaterade projekt.

Den 21 maj antog Europeiska kommissionen ett meddelande Maximera migrationens utvecklingseffekt, som utgör grunden för en gemensam ståndpunkt för EU och dess medlemsstater i högnivådialogen. Den ger också förslag om hur man kan säkerställa att framtida EU-åtgärder för migration och utveckling blir verkligt heltäckande, och tar itu med hela skalan av positiva och negativa effekter av de olika former som migration kan ha på hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i låg- och mellanstadiet. -inkomstländer av ursprung och destination.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend