Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Utvecklingen spåras ur genom att ignorera jämställdhet, rättigheter och kvinnors hälsa, varnar FN

DELA MED SIG:

publicerade

on

479443_10150720381731042_370949178_oEn ny FN-rapport slår fast att utvecklingsvinster från de senaste 20 åren inte kan upprätthållas om inte regeringar tar itu med de ojämlikheter som skadar de fattigaste och mest marginaliserade.

  • Antalet människor som lever i extrem fattigdom i utvecklingsländerna har minskat dramatiskt från 47 % 1990 till 22 % 2010.
  • Men många av de uppskattningsvis 1 miljard människor som bor i de 50-60 fattigaste länderna kommer att stagnera när resten av världen blir rikare.

Rapporten finner att växande ojämlikhet kommer att upphäva betydande vinster i hälsa och livslängd som gjorts under de senaste 20 åren. För att upprätthålla dessa vinster, Förenta nationerna ICPD Beyond 2014 Global Report Parlamentet hävdar att regeringar måste anta och genomdriva lagar för att skydda de fattigaste och mest marginaliserade, inklusive tonårsflickor och kvinnor som drabbats av våld, såväl som landsbygdsbefolkningar.

 Rapporten är den första verkligt globala översynen av framsteg, luckor, utmaningar och framväxande frågor i relation till den landmärke internationella konferensen om befolkning och utveckling (ICPD), som hölls i Kairo 1994. Den samlar in data från 176 länder tillsammans med input från civilsamhället och omfattande akademisk forskning. Resultaten ger övertygande bevis som starkt förstärker det banbrytande fokuset i Kairos handlingsprogram, vilket sätter mänskliga rättigheter och individuell värdighet i centrum för utveckling.

 "Ett grundläggande engagemang för individuell värdighet och mänskliga rättigheter är grunden för en motståndskraftig och hållbar framtid", säger UNFPA:s verkställande direktör Dr. Babatunde Osotimehin. "Vi har inte råd att vänta ytterligare 20 år för att ta itu med de ojämlikheter som plågar vårt kollektiva välbefinnande. Det är dags att agera nu. Utvecklingsvinster bör inte begränsas till de lyckligt lottade; de borde nå alla befolkningar.”

Rapporten visar tydligt att Kairos handlingsprogram väsentligt har bidragit till påtagliga framsteg: färre kvinnor dör under graviditet och förlossning; kvalificerad födselnärvaro har ökat med 15 % över hela världen sedan 1990; fler kvinnor har tillgång till utbildning, arbete och politiskt deltagande; fler barn går i skolan och färre tonårsflickor får barn. Befolkningstillväxten har också avtagit delvis till följd av det nya tillvägagångssättet, som betonade individuellt beslutsfattande i befolkningsutvecklingen.

Ändå varnar den också för att dessa framgångar inte når alla lika. I de fattigaste samhällena har kvinnors status, mödradöd, barnäktenskap och många av Cairokonferensens angelägenheter sett mycket små framsteg under de senaste 20 åren, och i vissa fall har de faktiskt vänts. Den förväntade livslängden fortsätter att vara oacceptabelt låg och 800 kvinnor om dagen dör fortfarande i förlossning och det finns fortfarande 222 miljoner kvinnor utan tillgång till preventivmedel och familjeplanering.

Särskilt tonårsflickor är i riskzonen i de fattigaste samhällena. Fler flickor slutar grundskolan, men de står inför utmaningar när det gäller att få tillgång till och slutföra gymnasieutbildning. Detta är problematiskt för alla eftersom unga flickor – om de ges utbildning, inklusive omfattande sexualundervisning och sysselsättningsmöjligheter – kan stödja högre ekonomisk tillväxt och utveckling. Att utnyttja sina ambitioner kommer att kräva djupa investeringar i utbildning och reproduktiv hälsa, vilket gör det möjligt för dem att fördröja barnafödande och skaffa sig den utbildning som behövs för långa, produktiva liv i en ny ekonomi.

Annons

"Vi måste göra vår del för att skydda tonårsflickors rätt till tillgång till sexuella och reproduktiva hälsotjänster", säger Dr Osotimehin. "Rapporten ger övertygande bevis för att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är grundläggande för att uppnå individuellt välbefinnande, lägre befolkningstillväxt och hållbar ekonomisk tillväxt. För att säkerställa att kvinnor har en del i sin framtid måste regeringar upprätthålla ungdomars rättigheter."

Rapporten konstaterar också att det globala samfundet fortfarande måste göra mer för att skydda kvinnors rättigheter, även efter tonåren. Betydande vinster har gjorts, särskilt med avseende på mödradöd, som har minskat med nästan hälften (47 %) sedan 1994. Ändå, i ett av sina mest alarmerande uttalanden, säger rapporten att en av tre kvinnor världen över fortfarande rapporterar att de har upplevt fysiska och/eller sexuella övergrepp och det finns områden där många män öppet erkänner våldtäkt utan att få konsekvenser. Och i inget land är kvinnor jämställda med män i politisk eller ekonomisk makt.

Dessa fynd ger en stark bas för bevis för varför, för att upprätthålla utvecklingsvinster, regeringar måste anta och genomdriva lagar som eliminerar jämställdhetsklyftor. Enligt rapporten har 70 % av regeringarna sagt att jämlikhet och rättigheter är prioriterade för utveckling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend