Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Plan EU: Sydsudan får inte glömmas bort

DELA MED SIG:

publicerade

on

Syd-Sudan_artikel_jpgVärldens yngsta nation håller på att förankras i en maktkamp och biståndsarbetare fruktar att en humanitär katastrof hotar. När konflikten skjuter i höjden förklarar FN krisen som en "nivå 3-nödsituation" och beräknar att cirka 3.7 miljoner människor riskerar att hungra. Sydsudans befolkning flyr från sin bostad för att lämna mat- och vattenbrist bakom sig, eller håller på att fördrivas våldsamt. Samtidigt uppmanar organisationer på området givare och filantroper över hela världen att inte vända sig bort från denna kris.

Ett afrikanskt ordspråk säger att "när två elefanter slåss är det gräset som lider". I fallet med Sydsudan skulle man kunna göra en skrämmande korrelation: "gräset" är mer än 800,000 150,000 fattiga människor som har flytt sina hem eller har blivit våldsamt fördrivna. Ett ökande antal människor – nu nästan XNUMX XNUMX – har sökt skydd hos sina grannar Uganda, Sudan, Etiopien och Kenya.

Oron växer för barnen, eftersom de är mest drabbade i sådana sammanhang. "Många barn har separerats från familjer och vårdgivare, vilket gör dem mer sårbara för våld, människohandel och övergrepp", förklarade Plans regionala direktör för östra och södra Afrika Roland Angerer. Att säkerställa barnskydd, tillsammans med tillgång till mat, vatten, sanitet, utbildning och tillhandahållande av känslomässigt stöd, är därför en nyckelprioritet.

Om man ser till den närmaste framtiden och hur landet kan se ut för nästa generationer, verkar utsikterna inte lovande. Med Angerers ord: "Medan det nuvarande antalet fördrivna människor och flyktingar redan är chockerande, hotar den verkliga humanitära katastrofen inom en snar framtid. Om dessa människor inte kan gå tillbaka till sina fält i mars eller april när regnet ska börja, kommer de att förlora sin möjlighet att odla mat för att försörja sig själva och producera mat för marknaden.”

En "stor plötslig humanitär kris"

En nödsituation på tre nivåer definieras som "en stor plötslig humanitär kris utlöst av naturkatastrofer eller konflikter som kräver systemomfattande mobilisering". Krisen i Sydsudan har höjts till denna nivå av FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor Valerie Amos. Detta tillkännagivande belyser omfattningen av krisen. Det kommer också att påskynda administrativa förfaranden för humanitärt insatser samt hjälpa till att utlösa fler resurser från FN-organ och icke-statliga organisationer som arbetar på fältet.

Internationella givare har varit hjälpsamma under de senaste månaderna, men biståndsarbetare bevittnar hur världen börjar flytta sitt fokus från Sydsudan i det minst lämpliga ögonblicket. "FN:s deklaration bör fungera som en väckarklocka för givare att mobilisera brådskande stöd till Sydsudan. Givare måste vara generösa. Den svåra situationen för barn och andra som påverkats av konflikten i Sydsudan kräver deras uppmärksamhet, säger Plan Internationals chef för katastrofinsatser och beredskap Unni Krishnan.

Annons

EG-stöd: Kan vi räkna med det?

När väpnat våld uppstod i mitten av december 2013, Europeiska kommissionen (EG) ställde cirka 50 miljoner euro till förfogande för att ta itu med den tilltagande humanitära krisen i landet. Detta stöd – utöver anslaget 2012–2013 värt 160 miljoner euro – inkluderar stöd till internflyktingar, flyktingar, lokala värdsamhällen och återvändande. De flesta EG:s humanitära fonder är inriktade på grundläggande hälsovård, rent vatten, sanitet och livsmedelsbistånd, även om särskild uppmärksamhet ägnas åt system som syftar till att bygga samhällens motståndskraft mot chocker som orsakar humanitär nöd.

Ändå växer de humanitära behoven och nu är en avgörande tidpunkt att hjälpa till. Alexandra Makaroff, chef för EU-kontoret för plan, betonar det stöd som EG har gett hittills: "Med tanke på krisens allvar och stadiet måste vi fortsätta att räkna med EU:s hjälp. Sydsudanesiska barn och deras familjer behöver mest hjälp nu.”

Tackla idag, undvik det värsta imorgon

Trots ett avtal som undertecknades den 23 januari för att upphöra med fientligheterna, har kränkningar av avtalet från båda sidor sedan dess rapporterats. Marknader och livsmedelsproduktionssystem i landet har drabbats, och återverkningar förväntas märkas under de kommande månaderna och till och med åren. Det gör situationen desto mer komplex, men påminner oss också om att agera omedelbart, innan situationen eskalerar till punkten att ingen återvänder. Om de flesta ansträngningar inte görs nu, kommer de sista månaderna bara att vara början på en stor katastrof som slutar i hungersnöd 2015.

Sydsudans och dess barns framtid står på spel.

Planera EU-kontoret

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend