Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU: s stöd för att öka säkerheten i Centralafrikanska regionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-CENTRAL-AFRIKA-REPUBLIKEN-facebookIdag (27 mars) tillkännagav EU att man kommer att ge närmare 2 miljoner euro för att stödja kampen för att eliminera Herrens motståndsarmé (LRA), en militant rörelse i den centralafrikanska regionen. Det nya bidraget kommer att stödja det regionala samarbetsinitiativet för eliminering av Herrens motståndsarmé (RCI-LRA), ledd av Afrikanska unionen, i Uganda, Demokratiska republiken Kongo, Sydsudan och Centralafrikanska republiken, under en period av 17 månader. Det kommer bland annat att täcka personaltillägg, kommunikationsutrustning och driftskostnader för detta initiativ.

Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs sa: "Det regionala samarbetsinitiativet har varit avgörande för att skapa en fredlig och säker miljö för utveckling i de LRA-drabbade länderna och det är därför EU har stött det sedan 2011. Det har försämrat LRA och ökat trycket på dess kombattanter att hoppa av. Det är viktigt att upprätthålla initiativets verksamhet för att eliminera hotet från LRA en gång för alla."

LRA är fortfarande en destabiliserande faktor i den centralafrikanska regionen, och i synnerhet i Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken; detta får fruktansvärda säkerhets- och humanitära konsekvenser. Militärrörelsen har orsakat rädsla, panik och fördrivning med brutala handlingar inklusive mord, våldtäkter och bortföranden. Det uppskattas att 353,000 2005 människor fortfarande är på flykt i LRA-drabbade områden. LRA-ledarna var de första personerna som åtalades av Internationella brottmålsdomstolen XNUMX för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, inklusive mord, våldtäkt och tvångsvärvning av barn.

Som svar på de grymheter som LRA begått beslutade Afrikanska unionen 2011 att upprätta RCI-LRA för att besegra LRA i Uganda, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken. Initiativet omfattar en Joint Coordination Mechanism (JCM) som samordnar initiativet på politisk och strategisk nivå, som involverar Afrikanska unionens kommissionär för fred och säkerhet och försvarsministrarna i de ovan nämnda länderna. Den driver också en "Regional Task Force (RTF)" bestående av för närvarande 3,085 XNUMX militära trupper från de drabbade länderna.

Bakgrund

Dagens finansiering tillhandahålls genom African Peace Facility (APF) som skapades 2004 som den huvudsakliga finansieringskällan för att stödja fred och säkerhet i Afrika. Sedan 2004 har EU tillhandahållit över 1.2 miljarder euro genom APF.

APF har varit effektiv i att stödja afrikanska ansträngningar inom området för fred och säkerhet på kontinenten genom att tillhandahålla förutsägbart bistånd. Det har tillåtit ett antal afrikanskt ledda fredsoperationer att äga rum, såsom uppdragen i Somalia, Centralafrikanska republiken eller Mali och gett ett betydande bidrag till stärkandet av afrikansk institutionell kapacitet och samarbete i fred och säkerhet på kontinentala och subregional nivå.

Annons

Faciliteten har också stött ett antal medling och konfliktförebyggande åtgärder. Den har till exempel använts för att stödja Afrikanska unionens högnivåimplementeringspanel för Sudan och Sydsudan, som har spelat en viktig roll för att uppnå fred och stabilitet inom och mellan de två staterna.

Vidare har APF bidragit till en mer omfattande politisk dialog mellan EU och Afrika på området fred och säkerhet.

Fredsbevarande resursen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend