Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Irak: EU ökar humanitärt bistånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_CampEuropeiska kommissionen ökar sitt humanitära bistånd till Irak med ytterligare 5 miljoner euro som svar på de växande behoven, vilket tar upp den totala finansieringen för Irak till 17 miljoner euro 2014.

Beslutet tillkännages i väntan på FN:s beslut i dag att höja krisen i Irak till en nivå 3-nödsituation, den högsta rankingen för en humanitär kris som redan är på plats för Syrien, Sydsudan och Centralafrikanska republiken.

Denna ytterligare finansiering kommer att ge livsviktig hjälp till hundratusentals civila irakier som fångades av striderna. I juni gav Europeiska kommissionen redan 5 miljoner euro som svar på ökande behov som uppstår från massrörelsen av människor som drabbats av konflikten.

"Jag är bestört över den svåra humanitära situationen som förvärras varje dag, med omkring 200,000 40,000 människor som flyr från Sinjar-området i norra Irak i augusti och nu är i desperat behov av hjälp. Mer än XNUMX XNUMX medlemmar av den yazidiska minoriteten som fortfarande är fångade i Sinjar-bergen av de väpnade grupperna av ISIL/IS. EU-kommissionen fördömer starkt attacker mot civila irakier som avsiktligt angrips,” sa Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.

Kommissionär Georgieva besökte Bagdad och den kurdiska regionen i Irak i mars och tillkännagav öppnandet av ett EU-kontor för humanitärt bistånd i Erbil, där experter samordnar med kommissionens humanitära partner på plats. Denna tidiga åtgärd har gjort det möjligt för kommissionen att ge mer än en miljon fördrivna civila humanitärt bistånd i år.

Kommissionens totala humanitära stöd till Irak sedan 2007 uppgår till nästan 150 miljoner euro, inklusive stöd till syriska flyktingar i Irak samt irakiska flyktingar i Jordanien och Libanon.

Bakgrund

Annons

Den kontinuerliga eskaleringen av den väpnade konflikten i Irak, särskilt i norra guvernementet Ninewa, har återigen utlöst förflyttningar av tusentals människor över den kurdiska regionen i Irak (KR-I). Sedan den 7 augusti har hundratusentals civila flytt från ISIL/IS framfart. Majoriteten anlände till Dohuk och Erbil guvernement; andra är på väg till Sulaymaniyah.

Det uppskattas att majoriteten av de 200 000 befolkningen i Sinjar-distriktet har lämnat eller är på väg sedan förra veckan; för många är detta deras andra förskjutning. Minst 30,000 XNUMX hade nått Dohuk guvernement under helgen, och ett obestämt antal är utspridda över hela Ninewa och KR-I.

Yazidifamiljer som inte kunde nå säker mark efter ISIL/IS kontroll över Sinjar, tog sin tillflykt till bergskedjan Jebel Sinjar. Uppskattningar som lämnats under den senaste veckan sträcker sig från 8,000 30,000 till XNUMX XNUMX hushåll, strandsatta i detta bergsområde under svåra förhållanden.

EU:s pågående utvecklingsbistånd

Europeiska kommissionen fortsätter också att stödja landets långsiktiga utveckling. Under perioden 2014-2020 kommer cirka 75 miljoner euro i utvecklingsstöd att göras tillgängligt för Irak, som tillkännagavs av utvecklingskommissionär Andris Piebalgs. Finansieringen kommer att fokusera på att stärka rättsstatsprincipen och respekten för mänskliga rättigheter, stödja kapacitetsuppbyggnad inom grund- och gymnasieutbildning och öka tillgången till hållbara energikällor.

Mer information

Irak faktablad
Kommissionär Georgievas uttalande nyligen om Irak
Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd
Kommissionär Georgievas webbplats
Emergency Response Coordination Centre

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend