Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#HumanRights: Icke-statliga organisationer välkomna stöd av parlamentsledamöter för tull of-care lagstiftning EU företag mot människor som drabbats av sin verksamhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

mänskliga rättigheter2Den 18 maj lanserade åtta nationella parlament ett "grönt kort"-initiativ på EU-nivå för att säkerställa företagens ansvarsskyldighet för kränkningar av mänskliga rättigheter.

På grund av det franska parlamentets parlamentsledamot Danielle Auroi, kräver initiativet en omsorgsplikt gentemot individer och samhällen från EU-baserade företag vars mänskliga rättigheter och lokala miljö påverkas av deras verksamhet.

Det "gröna kortet" är en form av förstärkt politisk dialog genom vilken EU:s nationella parlament gemensamt kan föreslå Europeiska kommissionen nya lagstiftningsinitiativ eller icke-lagstiftande initiativ, eller ändringar av befintlig lagstiftning.

Amnesty International, European Coalition for Corporate Justice, CIDSE, Forum Citoyen pour la RSE välkomnar alla detta initiativ. Våra organisationer har uppmanat EU i många år att fastställa tydliga förebyggande åtgärder och juridiska standarder för ansvar för kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöskador orsakade av EU-företag, genom sina egna aktiviteter och verksamheter hos dotterbolag, underleverantörer och leverantörer.

Offer för företagskränkningar av mänskliga rättigheter upplever ofta stora svårigheter att få tillgång till rättvisa på grund av många juridiska och praktiska hinder. EU-företag som har en aktsamhetsplikt, som begärts av EU-parlamentariker, skulle tillåta offer för brott mot mänskliga rättigheter och miljöskador att hålla EU-företag ansvariga om de inte utövade tillräcklig noggrannhet för att förhindra brott mot mänskliga rättigheter inom ramen för sina egna verksamhet och även dotterbolags, entreprenörers och leverantörers verksamhet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend