Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

EU måste söka partnerskap, inte konflikt

DELA MED SIG:

publicerade

on

När Ursula von der Leyen (avbildad) tog sin plats som ordförande för Europeiska kommissionen, blev vi lovade – med hennes ord – en ”geopolitisk kommission”, som skulle lyfta Europas roll på världsscenen. Det innebar – eller så fick vi oss att tro – att hon skulle leda kommissionen att engagera sig i diplomatins och handelns svåra val och nödvändiga kompromisser, skriver Ladislav Ilčić MEP.

In some areas, it could be argued that the von der Leyen Commission has made progress in its geopolitical ambitions. Since the beginning of Russia’s war of aggression against Ukraine, the EU has shown – although with some opposition within its ranks – that it stands with nations fighting for freedom. The approach to another geopolitical adversary – China – has changed, with proposed regulations targeting Chinese exports, such as a tougher ban on imports produced from forced labour. There has been några förbättring av förbindelserna med USA, inklusive ökad samordning av gemensamma globala mål på flera områden.

Det är dock inget nytt. Alla tidigare kommissioner borde ha stött Ukraina, stött tillbaka på Kina och strävat efter att återförena sig med USA

Det verkliga testet för en "geopolitisk kommission" är inte de enkla besluten; men de svåra. I dagens multipolära värld betyder det EU:s förmåga att samarbeta med och uppvakta "väljarsvängarna" inom global politik och handel. Kina och USA insåg för länge sedan att dessa mellanmakter – särskilt i Sydostasien, Latinamerika och Indien – kommer att hålla maktbalansen under de 21st Århundrade. Om vi ​​menar allvar med en global roll måste EU bygga partnerskap med dessa nationer och regioner.

Von der Leyen-kommissionen har misslyckats spektakulärt i denna ansträngning. Istället har EU-institutionerna tillsammans de senaste fyra åren antagoniserat nästan varje seriös medelmaktsnation, från Brasilien till Malaysia; Sydafrika till Thailand. Som en kroatisk parlamentsledamot måste jag säga att detta är ganska nedslående eftersom att vara en del av ett enormt handelsblock som kan göra globala affärer som är fördelaktiga för dess medlemsstater var ett av de främsta incitamenten och löften för Kroatien att gå med i EU.

Felet har varit en rad dåligt beslutsfattande som prioriterat inrikespolitik före geopolitiskt intresse. Vaccinpass och vägran att överväga eventuella patentavskrivningar under covid-pandemin gjorde våra egna medborgare upprörda tillsammans med många regeringar runt om i världen. Höge representanten Josep Borrells beskrivning av den icke-europeiska världen som "en djungel" orsakade liknande reaktioner (han gav senare en ursäkt för anmärkningen).

Det överlägset största problemet har dock varit den olyckliga Green Deal. Denna alltför ambitiösa förordning, som drivs av ideologi och är fri från verkligheten, är unikt skadlig för både EU:s medlemsstater och de utvecklingsländer som vi borde se till att samarbeta med. I juni 2022 undertecknade 14 utvecklingsländer ett brev som motsätter sig kommissionens avskogningsförordning eftersom den lägger enorma regleringsbördor på småbönder i utvecklingsländer och producerar allt från kaffe och kakao till palmolja och gummi.

Annons

Förordningen är nu på plats och flera utvecklingsländer har redan signalerat att de kommer att utmana den i WTO. Brasilien, Malaysia, Indonesien, Thailand och Argentina är bara några av de länder som offentligt har tagit upp frågan i Genève. Dessa bör vara våra allierade och partners och även ekonomiskt som marknader för europeisk export, investeringar och tjänster. Miljontals europeiska jobb är beroende av utökad tillgång till globala marknader. Ändå, istället för att bygga partnerskap, skapar hanteringen av avskogningsförordningen förbittring.

Detta tillvägagångssätt är inte meningsfullt ekonomiskt, geopolitiskt – eller ens miljömässigt. Inriktningen på gummi och palmolja, som nästan all importeras från Sydostasien, är bisarr. De senaste globala skogsdata från World Resources Institute (WRI) visar att Indonesien och Malaysia är två av de globala ledarna när det gäller att minska avskogningen och skydda skogar – enligt den oberoende WRI-datan ”I Malaysia förblev den primära skogsförlusten låg 2022 och har planat ut de senaste åren.” En högt uppsatt WRI-tjänsteman framhöll att "palmolja inte längre är en drivkraft för avskogning. EU borde vara mycket mer försiktig när det gäller att försöka implementera reglerna.”  

Andra håller med. Den icke-statliga organisationen Global Forest Watch (GFW), till exempel: "Ur datasynpunkt bör Indonesien och Malaysia inkluderas som framgångshistorier. Det har de varit i ett antal år nu.”

By alleging that there is a problem (when the independent data says otherwise), we have simply angered democratic allies in a crucial geopolitical region, for no gain. I’ve seen this pattern many times as a PECH Committee member during discussions about the fishing plan for the Adriatic. The data has been completely ignored to facilitate the Commission’s imposition of fishing quotas.

Det behövs ett nytt tillvägagångssätt. Nästa kommission bör sträva efter att vara genuint geopolitisk och bygga djupa partnerskap med allierade demokratiska nationer – särskilt de i strategiska regioner. Malaysia har ett åtagande till Net Zero, och över 50 % av landets markyta är skyddad som skogsområde. Vi måste sluta införa handelshinder, och istället prioritera ett närmare samarbete med växande exportmarknader i vänskapsnationer. Först då kan EU göra anspråk på att vara en sann global ledare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend