Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Det franska parlamentet röstar fram kärnkraftsplanen med stor majoritet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Frankrikes parlament röstade med stor majoritet för regeringens plan för kärnkraftsinvesteringar på tisdagen (21 mars). Denna omröstning kom bara några dagar efter att regeringen med nöd och näppe överlevt en misstroendeomröstning om sin pensionsreformplan.

Med 402 röster för och 130 emot, godkändes kärnkraftsförnyelseplanen. Dess nyckelkomponent är konstruktionen av ytterligare sex kärnreaktorer. 278 lagstiftare stödde en oppositionsledd motion om misstroende på måndagen. Detta var nio röster mindre än de 287 som krävdes för att fälla regeringen.

Premiärminister Elisabeth Borne twittrade: "Efter senaten förra månaden röstade underhuset i kväll med stor majoritet för kärnkraftsplanen ... resultatet av en samkonstruktion, som syftar till att bekämpa klimatförändringarna och säkerställa vår energisuveränitet."

Efter att hans regering nästan kollapsade över pensionsreformplanen och hans regering tvingades avgå, vill president Emmanuel Macron återta initiativet genom nya reformer inom de närmaste veckorna. Kärnenergi är också en fråga där hans mittparti är överens med både de konservativa Les Republicains och det högerextrema Rassemblement National.

"Vårt mål" är att göra Frankrike till ett stort kolfritt och suveränt land, twittrade energiminister Agnes Pannier Runacher. Hon sa också att detta var det första blocket i det "enomfattande projektet" att återlansera kärnkraftsindustrin.

Hon konstaterade att administrativa förfaranden inte borde bromsa förlängningen av livslängden för befintliga reaktorer, eller byggandet av nya i kapplöpningen om kärnkraft.

Pannier-Runacher sa: "Med detta projekt lanserar vi ett enormt vetenskapligt, industriellt och mänskligt äventyr som landet har känt till ända sedan sjuttiotalet."

Macron planerar att börja bygga den första nästa generations kärnreaktor EPR2 under sin andra femårsperiod, maj 2027. Detta är en del av en plan på 52 miljarder euro (56 miljarder dollar) för sex nya reaktorer.

Annons

Frankrikes 56 reaktorflotta har upplevt stora avbrott i månader. Detta har fått kärnkraftsproduktionen att sjunka till den lägsta nivån på 30 år. Samtidigt är den första generationens EPR som byggs i Flamanville (västra Frankrike) år efter schemat och miljarder dollar över budget.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend