Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Bonde protesterar: regeringar måste kompensera skador

DELA MED SIG:

publicerade

on

Många bondeprotester över hela Europa har allvarligt stört logistikkedjorna, blockerat nyckelvägar, attackerat lastbilar och förstört last, ofta med polisen som passivt vittne. Kostnaderna för förare och transportföretag är enorma och växer. De behöver ersättning, säger den IRU.

Strömmen av protester från jordbruksgrupper under de senaste månaderna använder liknande taktik: blockera viktiga handelsvägar, inklusive motorvägsförbindelser, gränser, distributionscentra och hamnar, för att störa transporten.

Förare blir instängda på vägen, hålls i praktiken som gisslan under långa perioder utan tillgång till mat, vatten och sanitet, samtidigt som varor levereras med enorma förseningar. IRU har redan uppmanat EU och nationella myndigheter att göra mer för att hålla viktiga handels- och rörlighetsvägar öppna.

Den genomsnittliga kostnaden för föraren eller föraren av en blockerad lastbil är cirka 100 euro per timme. Kostnaderna kan snabbt stiga, vilket påverkar särskilt ägarförare och små och medelstora transportföretag. De bredare ekonomiska kostnaderna har redan uppgått till många miljoner euro.

Yttrandefrihet är inte lika med frihet att förstöra

Protesterna har blivit alltmer våldsamma, särskilt i Frankrike, där lastbilar och chaufförer attackerats av maskerade gäng demonstranter som skadar fordon och förstör last, särskilt mat. Detta är brottslig skada mot en lastbil och dess oskyldiga förare, mot transportsektorn som helhet och mot de människor som maten är avsedd för.

Tyvärr attackerar demonstranter främst utlandsregistrerade lastbilar, ofta från grannländer. Lastvärdena varierar mycket, men en lastbil kan frakta mat till ett värde av 100,000 XNUMX EUR eller mer. Skadade lastkostnader, förare och operatörer. Försäkringen täcker inte skador eftersom upplopp är uteslutna av de flesta försäkringar. Inte kunderna heller.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian sa: "Nog är nog. Oskyldiga chaufförer och transportoperatörer försöker bara göra sitt jobb, föra mat och andra nödvändigheter till marknader över hela Europa.”

Annons

”Alla har rätt att protestera men inte rätt att hota förare, attackera lastbilar och förstöra egendom. Och om kostsamma förseningar, attacker och förstörelse inträffar måste någon betala för det”, tillade hon.

Ersätt offren

Regeringar över hela Europa har ofta misslyckats med att säkerställa kontinuiteten i logistikkedjorna och att skydda förare som helt enkelt försöker göra sitt jobb. Regeringens underlåtenhet att agera och skydda rättsstatsprincipen visas ofta av bilder på poliser som är närvarande på platsen men som inte försöker stoppa brottslig skada.

Raluca Marian avslutade, "Regeringar har en skyldighet att säkerställa den fria rörligheten för varor och att garantera säkerheten för förare och deras last. Det systemiska sammanbrott i auktoritet och ordning som ses med dessa protester höjer offrens – transportoperatörers – legitima krav på ersättning från regeringar för deras förluster.

"Om regeringar inte uppfyller sin skyddsroll måste de betala för skadestånd. Ingen annan gör det. Transportoperatörer behöver nu enkla och transparenta processer för att kräva ersättning.”

Om IRU


IRU är världsorganisationen för vägtransporter som hjälper till att koppla samman samhällen med säker, effektiv och grön mobilitet och logistik. Som röst för mer än 3.5 miljoner företag som driver väg- och multimodala transporttjänster i alla globala regioner, hjälper IRU till att hålla världen i rörelse. iru.org

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend