Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

EU att lista Irans IRGC som en terroristenhet?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som en del av EU:s svar på Irans tillslag mot demonstranter efter Mahsa Aminis död i häktet, diskuterar EU ytterligare sanktioner mot Teheran, inklusive listningen av Irans mäktiga islamiska revolutionsgardet (IRGC) som en terroristgrupp. IRGC har spelat en nyckelroll i de iranska myndigheternas förtryck mot demonstranter. EU överväger också nya sanktioner mot nästan 40 iranska individer och enheter. Tyskland, Frankrike och Nederländerna har enligt uppgift pressat på för att EU ska utse IRGC som en terroristgrupp, skriver Yossi Lempkowicz.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sa att flytten "är politiskt viktig och vettig". Även Frankrike har hållit dörren öppen för idén. "Med tanke på fortsättningen av detta förtryck, arbetar Frankrike med sina europeiska partner på nya sanktionsåtgärder, utan att utesluta några," sa det franska utrikesministeriets taleskvinna Anne-Claire Legendre till journalister.

Mahsa Amini dog i fängelset efter att den iranska moralpolisen grep henne för att hon inte bar den islamiska halsduken. USA har redan utsett IRGC som en terroristgrupp och Storbritannien kommer snart att följa efter. De nya EU-sanktionerna väntas slutföras under ett möte med EU:s utrikesministrar, det så kallade utrikesrådet, den 23 januari. På EU:s lista över terroristenheter finns ett 20-tal organisationer, inklusive Al-Qaida, gruppen Islamiska staten, Hamas och Hizbollahs väpnade flygel, med stöd av Iran.

Mer än 100 ledamöter av Europaparlamentet har uppmanat EU-kommissionen och EU:s medlemsländer att lägga till IRGC på EU:s terrorlistor och utöka sanktionerna mot Teheran. Europaparlamentet håller denna vecka sin plenarsession i Strasbourg där det förväntas rösta om en resolution som kräver dessa sanktioner. Omröstningen om resolutionen skulle inte vara bindande, men den skulle sätta politisk press på EU:s medlemsländer. En debatt om denna fråga är planerad till på tisdag med EU:s utrikeschef Josep Borrell. Att utse IRGC som en terroristgrupp skulle innebära att det skulle bli ett brott att tillhöra gruppen, delta i dess möten och bära dess logotyp offentligt.

IRGC bildades efter Irans islamiska revolution 1979 och har blivit en betydande militär ekonomisk kraft i landet, som också kontrollerar Teherans kärnkraftsprogram och ballistiska program och finansierar terroristoperationer och mordplaner på andra håll i regionen och i världen. Den bildades i första hand för två specifika mål: att försvara regimen och att exportera den islamiska revolutionen till grannländerna genom terrorism. Dess inflytande har ökat under den nuvarande presidenten Ebrahim Raisi, som tog makten 2021.

The IRGC continues to expand its influence in Iraq, Afghanisatn, Syria, Lebanon and Yemen through its external arm, the Al-Quds Force. “Proscribing the IRGC as a terror organization by the European countries represents a robust political stance, serving multiple purposes: protecting human rights in Iran, preventing further terror attacks in Europe, and punishing the Revolutionary Guards for arming Russia and participation in war in Ukraine,” writes Farhad Rezaei, a research fellow at Center for Iranian Studies (IRAM) in Ankara. On Sunday, the EU condemned “in the strongest terms” the execution in Iran of Iranian-British national Alireza Akbari and recalls again its strong opposition against the application of capital punishment in any circumstance.

“The European Union offers its condolences to Mr Akbari’s family and expresses its full solidarity with the United Kingdom. The execution of a European citizen is an appalling precedent that will be followed closely by the EU,” a statement said. “The death penalty violates the inalienable right to life enshrined in the Universal Declaration of Human Rights and is the ultimate cruel, inhuman and degrading punishment,” it said. In Iran, four men have already been hanged in December 2022 and early January in connection with the protests against the regime. About fifty are at risk of the same fate.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend