Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Internationellt ramaskri när Irans regim övertar ordförandeskapet i FN:s råd för mänskliga rättigheters sociala forum

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en chockerande händelseutveckling tog Irans regim, en ökänd kränkare av de mänskliga rättigheterna, över ordförandeskapet för det sociala forumet i FN:s råd för mänskliga rättigheter, med människorättsförespråkare som uttryckte sig starkt fördömda, skriver Shahin Gobadi.

Många är chockade över att trots regimens historia av förtryck, tortyr och avrättningar fick den en så prestigefylld position av FN:s råd för mänskliga rättigheter tidigare i år.

Under en presskonferens i Genève idag fördömde Tahar Boumedra, tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Irak, och Behzad Naziri, representanten för Irans nationella motståndsråd (NCRI) i internationella organisationer, utnämningen.

"Detta skamliga beslut är en förolämpning mot det iranska folket, vars mänskliga rättigheter uppenbart har kränkts av regimen under de senaste 44 åren, och det gör ett hån mot de principer som FN bygger på", säger Boumedra.

Det tillkännagavs också att 180 människorättsexperter, jurister, lagstiftare, nobelpristagare inklusive nuvarande och tidigare FN-tjänstemän och icke-statliga organisationer hade skrivit till Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, och uttryckt upprördhet över utnämningen och belyst dess alarmerande konsekvenser.

"Att tillåta en regim som är ökänd för att ha begått massakern 1988, dagliga avrättningar och krigshets att ta över en prestigefylld FN-plattform är en dolk mot hjärtat av mänskliga rättigheter, underblåser terrorism och äventyrar regional och global fred. Det bryter allvarligt mot själva principerna om som FN har grundats och för vilka miljontals människor har offrat sina liv. Detta representerar en mörk fläck i FN:s historia", stod det i brevet.

Av särskild oro för undertecknarna var massakern 1988 på cirka 30,000 XNUMX politiska fångar, till övervägande del medlemmar av den främsta iranska oppositionsrörelsen, Mujahedin-e Khalq (PMOI/MEK). Irans nuvarande president Ebrahim Raisi, vid den tiden biträdande åklagare, var medlem i "dödskommissionen" i Teheran, som skickade tusentals samvetsfångar till galgen.

Annons

Undertecknarna betonade att iranska tjänstemän borde hållas ansvariga inte bara för massakern 1988 utan för deras grymheter under de senaste fyra decennierna, som har fördömts i 69 FN-resolutioner. "Klerala regimen har avrättat mer än 600 människor under de första 10 månaderna av 2023 och mördat 750 demonstranter under upproret 2022 och ytterligare 1,500 2019 under upproret 24. Den 2022 november 2022 inrättade rådet för mänskliga rättigheter ett internationellt faktauppdrag för att utreda de iranska myndigheternas kränkningar av de mänskliga rättigheterna under upproret 14. Den 2022 december 15 togs Irans regim bort från FN:s kvinnorättskommission på grund av dess fruktansvärda resultat för mänskliga rättigheter. Den 2022 december XNUMX fördömde FN:s generalförsamling de brutala och systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran”, stod det i brevet.

Brevets undertecknare är bland andra prof. Stefan Trechsel, ordförande för Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter (1995–1999); tidigare domare vid FN:s internationella krigsförbrytartribunal för fd Jugoslavien (ICTY) från Schweiz, professor Catherine Van de Heyning, ledamot av FN:s råd för mänskliga rättigheter; Professor i grundläggande rättigheter vid universitetet i Antwerpen, Belgien, Amb. Stephen J. Rapp, USA:s Ambassador-at-Large för global straffrätt (2009-2015); Åklagare vid FN:s särskilda domstol för Sierra Leone (SCSL) (2007-2009) och många andra framstående människorättsmyndigheter i världen.

Samtidigt avslöjar en ny FN-rapport som publiceras idag att avrättningarna i Iran har ökat med 30 procent i år.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttalade i rapporten till FN:s generalförsamling om människorättssituationen i Iran att Iran genomför avrättningar "i en alarmerande takt", vilket dödar minst 419 människor under årets första sju månader , enligt AP.

Behzad Naziri betonade att denna utnämning är oförklarlig och skamlig, och undergräver just de värderingar som FN har i uppdrag att skydda, främja och upprätthålla. Han varnade för att om världssamfundet inte agerar för att förhindra människorättsöverträdare från att styra globala människorättsorgan, kommer det att främja straffrihet och bara uppmuntra dem att eskalera sina kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend