Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

Israels nya utrikesminister Israel Katz träffar EU:s utrikesministrar på måndag i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Samma dag kommer EU:s 27 utrikesministrar att ha ett åsiktsutbyte om situationen i Mellanöstern med Arabförbundets generalsekreterare och utrikesministrarna i Saudiarabien, Egypten, Jordanien och den palestinska utrikesministern Auktoritet.

Europeiska unionens utrikesministrar kommer att ha en diskussion om situationen i Mellanöstern och i synnerhet om kriget i Gaza under sitt möte på måndag i Bryssel.

Som en del av denna diskussion kommer de på morgonen att ha ett informellt utbyte med den nya israeliska utrikesministern Israel Katz. Under lunchen kommer de att ha liknande utbyten med Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit och utrikesministrarna i Saudiarabien, Egypten och Jordanien, respektive Faisal bin Farhan Al Saud, Sameh Shoukry och Ayman Safadi.

På eftermiddagen träffar de den palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Maliki.

"EU-ministrarna kommer att diskutera utvecklingen på plats och i den bredare regionen, och kan komma att beröra den försämrade humanitära situationen i Gazaremsan, behovet av att förhindra spridning i regionen och vägen framåt", sa en EU-diplomat. .

Israels utrikesminister Israel Katz och hans palestinske motsvarighet Riyad Al-Maliki förväntas inte träffa varandra under sina besök i Bryssel.

Enligt Euractiv har EU:s utrikeschef Josep Borrell inför måndagens möte utarbetat en 10-punktsplan för en "trovärdig, heltäckande lösning" på Israel-Palestina-konflikten;

Annons

"Med tanke på den nuvarande situationen och trots de uppenbara svårigheterna och osäkerheterna är det dags att förbereda sig för (en) omfattande israelisk-palestinsk fred nu", står det i utkastet till dokumentet.

Dokumentet beskriver en rad steg som på sikt kan skapa fred i Gazaremsan, upprätta en oberoende palestinsk stat, normalisera relationerna mellan Israel och arabvärlden och garantera långsiktig säkerhet i regionen.

Ett nyckelelement i EU:s framtida fredsfärdplan är en "förberedande fredskonferens" som involverar EU, USA, Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Arabförbundet och FN.

När han tog över utrikesministerportföljen tidigare den här månaden, betonade Israel Katz att hans land var "på höjden av tredje världskriget mot Iran och radikal islam."

Katz, som ersatte Eli Cohen som Israels högsta diplomat enligt ett tidigare överenskommet rotationsavtal, lovade också i sitt tal att Israel "kommer att uppnå vårt mål att störta Hamas."

Han betonade att hans högsta prioritet är att ta tillbaka gisslan som Hamas hållit i Gaza: "Vårt engagemang som land och som ministerium är först och främst att ta hem gisslan med nya initiativ, att utöva globalt tryck."

Israels utrikesminister tillade att hans andra prioritet är att upprätthålla internationell legitimitet för fortsatt strid mot Hamas i Gaza och mot Hizbollah i Libanon.

På torsdagen antog Europaparlamentet i Strasbourg en resolution som gör ett vapenstillestånd i kriget mellan Israel och Hamas villkorat av att de återstående gisslan omedelbart friges och att terrororganisationen Hamas avvecklas, en resolution som anses vara en diplomatisk seger för Israel i den europeiska församlingen.

Ändringarna som kräver villkor för vapenvila stöddes av partigrupperna på den politiska högerkanten. Resolutionen, som i sin ursprungliga form krävde en omedelbar och ovillkorlig vapenvila, stöddes alltså av partigrupperna på vänsterkanten inklusive de gröna men anammades också av den tidigare liberala gruppen, nu kallad Renew.

Den israeliska beskickningen till EU sa att denna resolution visar att parlamentet "har en förståelse för krigets orsak och medlen för att avsluta det."

"Vi är glada över att resolutionen tydligt anger att vapenvila tillhandahålls vid den villkorslösa frigivningen av alla gisslan och nedmonteringen av terrororganisationen Hamas", tillade den.

I sina kommentarer till Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib, vars land för närvarande är ordförande i EU:s ministerråd, förklarade ordföranden för Europaparlamentets delegation till Israel, den spanske parlamentsledamoten Antonio López-Istúriz White att "det kan inte bli någon hållbar fred så länge som Hamas och andra terroristorganisationer kapar den palestinska saken och hotar Israels existens.”
Han avslutade med att säga att "om vi misslyckas med att behålla vår enhet i det här huset (Europaparlamentet), blir vi helt enkelt marionetter av Iran och dess ombud, och detta tar oss ännu längre bort från en hållbar fred".

Tidigare i veckan lade EU:s medlemsländer till Yahiya Sinwar, Hamas politiska ledare och hjärnan bakom massakrerna den 7 oktober i södra Israel till EU:s lista över terroristsanktioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend