Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Kommissionen godkänner 132.3 miljoner euro polskt statligt stödprogram för att stödja spannmåls- och oljeväxtproducenter i samband med Rysslands krig mot Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett polskt program på cirka 132.3 miljoner euro (610 miljoner PLN) för att stödja spannmåls- och oljeväxtsektorerna i samband med Rysslands krig mot Ukraina. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Ramverk för tillfällig kris och övergång, antagen av kommissionen den 9 mars 2023 att stödja åtgärder inom sektorer som är nyckeln till att påskynda den gröna omställningen och minska bränsleberoendet. Det nya ramverket ändrar och förlänger delvis Temporary Crisis Framework, antagen den 23 mars 2022 för att göra det möjligt för medlemsländerna att stödja ekonomin i samband med den nuvarande geopolitiska krisen, redan ändrad den 20 juli 2022 och igen 28 oktober 2022.

Enligt ordningen kommer stödet att bestå av begränsade stödbelopp i form av direkta bidrag. Systemet kommer att vara öppet för spannmåls- och oljeväxtproducenter som uppfyller de kriterier som fastställts under de nödåtgärder som Polen genomfört för att stödja dessa sektorer i enlighet med bestämmelserna i EU-förordningarna 2023/739 och 2023/1343 men som, på grund av det överstigande antalet inlämnade ansökningar, inte kunde få stöd.

Kommissionen fann att polskt system är i linje med de villkor som anges i ramverket för tillfällig kris. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 250,000 31 euro per stödmottagare; och ii) kommer att beviljas senast den 2023 december XNUMX. Kommissionen drog slutsatsen att systemet är nödvändigt, lämpligt och proportionerligt för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med Artikel 107 b EUF-fördraget och de villkor som anges i Ramverk för tillfällig kris och övergång. På denna grundval godkände kommissionen ordningen enligt EU:s regler för statligt stöd.

Mer information om den tillfälliga kris- och övergångsramen och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att ta itu med de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina och främja övergången till en ekonomi med nettonoll här.. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.109486 i EU Registret över statligt stöd om kommissionens konkurrens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend