Anslut dig till vårt nätverk!

Turkiet

Kommissionär Várhelyi besöker Ankara för att diskutera samarbetet med Türkiye

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 6-7 september 2023 kommer kommissionsledamoten för grannskap och utvidgning, Olivér Várhelyi, att resa till Ankara för att diskutera bilaterala förbindelser och samarbete med Türkiye. Detta är det första officiella besöket av en EU-representant i landet efter presidentvalet i maj i år.

Kommissionären kommer att träffa utrikesminister Hakan Fidan; handelsminister Omer Bolat; ministern för familje- och socialtjänst, Mahinur Özdemir Göktaş; ministern för energi och naturresurser, Alparslan Bayraktar, och ministern för industri och teknik, Mehmet Fatih Kacir. 

Besöket följer slutsatserna från Europeiska rådet i juni förra året, där EU:s ledare bjöd in unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, och Europeiska kommissionen att lägga fram en Rapportera till Europeiska rådet om läget för förbindelserna mellan EU och Turkiet, med utgångspunkt i de instrument och alternativ som identifierats av Europeiska rådet, och i syfte att gå vidare på ett strategiskt och framåtblickande sätt. Detta besök kommer också före publiceringen av nästa Rapport om utvidgningen, väntas i oktober. 

Inför besöket undertecknade Europeiska kommissionen den 1 september ett associeringsavtal med Türkiye som ger tillgång till 7.5 miljarder € Digital Europe Program, som, när den väl har trätt i kraft, gör det möjligt för företag, offentliga förvaltningar och andra stödberättigade organisationer i landet att delta i projekt som använder digital teknik. Med detta avtal Digitala innovationshubbar i Turkiet kommer också att inrättas.

Europeiska kommissionen har också föreslagit ekonomiskt stöd till 400 miljoner euro från Europeiska unionens solidaritetsfond (EUSF) att ge bistånd till Türkiye efter skadorna orsakade av de förödande jordbävningarna i februari 2023.

Under besöket, herr kommissionär Vänteplats kommer att underteckna a 781 miljoner euro kontrakt som tillhandahåller EU-medel för ett socialt skyddsnät för de mest utsatta flyktingarna som en del av de ytterligare 3 miljarder euro som EU utlovat för att fortsätta stödja flyktingar i landet. 

Bilder och videor från uppdraget kommer att finnas tillgängliga på EbS. Mer information om EU:s förbindelser med Türkiye och hjälp till landet finns om detta faktablad.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend