Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Vi måste schackmatta Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

2024 förväntas bli ett utmanande och händelserikt år. Även om betydande framgångar har erkänts, pågår en debatt om deras tillräcklighet och vad som kan förbättra dem ytterligare. Partnerskap ses som en nyckelväg för framsteg, och det finns en ömsesidig förståelse för att samarbete kan ge bättre resultat - skriver Vitaliy Gersak, frivillig soldat från Ukrainas väpnade styrkor, överstelöjtnant, civilaktivist och grundare av den offentliga organisationen "Free och trogen".

Det finns en växande insikt om att en radikal och otvetydig förändring i den pågående konflikten är absolut nödvändig. Medan vissa förespråkar ett politiskt och diplomatiskt genombrott, ser andra felaktigt förhandlingar med fienden och upprätthållande av den nuvarande frontlinjen Status Quo som en lösning. Det senare anses vara farligt och missriktat, eftersom det inte lyckas föra oss närmare fred.

För Ukraina är detta krig en kamp för överlevnad mot total förstörelse, men det har lika stor betydelse för västvärlden. Förutom att störa handelsvägar och utgöra aldrig tidigare skådade miljöhot, påverkar konflikten direkt den globala livsmedelssäkerheten. Dessutom väcker det frågor om det euroatlantiska värdesystemets förmåga att försvara sig själv och demokratiernas styrka. Lösningen av dessa frågor är avgörande, eftersom resultatet kommer att forma världens framtid och agenda.

Det medvetna ukrainska samhället reagerar känsligt på förseningar i internationellt bistånd, ovänligt beteende från vissa europeiska ledare och skepsis mot Ukrainas fullständiga integration i EU och Nato. Västerlandets bistånd till Ukraina ses som ett medel för båda parter att stärka, inte som en förlust för väst. Det förväntade biståndet från USA och EU är efterlängtat, med förhoppning om att det ska godkännas och levereras omgående.

Det finns en känsla av att internationella partner kan underskatta både Ukraina och sig själva. Den pågående konflikten har lett till en moralisk omvälvning globalt och utmanat myter och geopolitiska berättelser från kalla kriget. Samarbetet mellan Ukraina och dess allierade har visat demokratiernas styrka när det gäller att skydda gemensamma värderingar.

På mindre än två år har Ukraina, tillsammans med internationella partner, uppnått mer när det gäller att förändra det politiska medvetandet än de senaste tre decennierna. Ukrainarnas motståndskraft och det stöd som erhållits har skapat 40 miljoner nya värdeorienterade medborgare, vilket bidragit till positiv förändring.

Medan Ukraina står inför utmaningar på egen hand, som en del av den demokratiska världen, finns det styrka och ett lovande perspektiv. Uppmaningen är inte till mirakel utan för fokuserat samarbete mot seger.

Annons

Det föreslås att man ska göra ett avgörande steg på det europeiska schackbrädet genom att inleda officiella förhandlingar om Ukrainas anslutning till EU i början av 2024. Riktade medel, inklusive konfiskerade ryska tillgångar, skulle kunna hjälpa Ukrainas ekonomiska återhämtning. Detta drag skulle stimulera reformer, ekonomisk revitalisering och samhällslyft.

Nästa strategiska steg till en vändpunkt i detta krig måste vara Putins "schackmatt:" bjuda in Ukraina till Nato vid toppmötet i Washington i juli 2024. Detta uppfattas inte som en vädjan till Nato att ersätta ukrainska ansträngningar och förändra det rysk-ukrainska kriget på deras axlar. Det finns ingen anledning att slåss istället för oss och skicka Natos markstyrkor till Maryinka eller Avdiivka. Vi kommer att vinna vårt krig själva!

Vi litar på Nato, först och främst, som en styrka som rensar minor, öppnar upp och säkerställer navigeringsfrihet i Svarta havet, skyddar civil infrastruktur, tar kontroll över luftrummet, hjälper till att stärka den norra gränsen och återför säkert liv till Sumy, Chernihiv, Charkiv, Odessa, Cherson och Mykolaiv. Jag håller helt med USA:s tidigare särskilda representant för Ukraina Kurt Volker https://cepa.org/article/bringing-ukraine-into-nato-without-world-war-iii/) att "Artikel 5" inte ger utrymme för automatisk användning av Natos markstyrkor i Ukraina, samt det faktum att Ukrainas anslutning till Nato inte kommer att orsaka någon ytterligare upptrappning i kriget med Ryssland (var annars?).

Ett sådant politiskt och diplomatiskt drag förväntas bli en verklig vändpunkt i kriget, som visar uppriktighet och maximal ansträngning från alla inblandade.

Författaren: Vitaliy Gersak, frivillig soldat från Ukrainas väpnade styrkor, överstelöjtnant, civilaktivist och grundare av den offentliga organisationen Free and Faithful.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend