Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

The Great Grain Grab: ukrainska företag står inför uppköpsförsök av amerikanska hedgefonder "för sin egen långsiktiga vinning"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bildkredit: octave @depositphotos

"Krig har alltid varit ett racket, och det är möjligen den äldsta, lätt den mest lönsamma, och säkerligen den mest ondskefulla," sa Smedley Butler, en gång den mest dekorerade amerikanska marinsoldaten i historien innan han blev författare och antikrigsförespråkare . Before dying in 1940, Butler said that during his 33-year military career, he was primarily “a high-class muscle man for Big Business, Wall Street, and the bankers”.

Kriget i Ukraina verkar ta en liknande väg. Krigsprofitörer har redan tjänat miljarder dollar på död och elände i landet. A rapport avslöjar oljebolagen tjänade nästan 220 miljarder dollar i vinster 2022, "en oväntad del av Rysslands invasion av Ukraina", som president Joe Biden nyligen kritiserats.

När kriget tar slut kommer återuppbyggnaden av Ukraina att utgöra en miljarddollarmöjlighet för amerikanska och europeiska byggföretag, som redan planerar hur de ska få tag på dessa vinster.

Opportunistiska hedgefonder har också dykt upp som betydande krigsprofitörer. Enligt The Guardian, de samlade in nästan 2 miljarder dollar bara under första kvartalet 1, men ännu värre, deras företagsgirighet har hämmat samtalen om Svarta havets spannmålskorridor, vilket sätter vinst före global livsmedelssäkerhet.

I juli Ryssland vägrade att förnya sitt deltagande i Spannmålskorridoren, att upphöra med säkerhetsgarantierna för ukrainska fartyg och därigenom väsentligt minska möjligheterna för ukrainska företag att exportera spannmål via Svarta havet, även om viss sjöfartsverksamhet har enligt uppgift fortsatt trots riskerna.

Den så kallade spannmålskorridoren var avgörande för att på ett säkert sätt flytta produkter utanför Ukraina, särskilt som de globala livsmedelspriserna har ökat. Spannmålsaffären i Svarta havet representerar en livlina för "79 län och 349 miljoner människor i frontlinjen av osäkerhet om livsmedel", sade den internationella räddningskommittén.

Annons

Ukraina etablerade sin egen handelsväg i augusti för att flytta matexporten från sina hamnar i Svarta havet nära Odessa, trots ryska hot. (FN/Lisa Kukharska)

Strax efter krigets början började ukrainska företag att möta krav från västerländska fordringsägare om återbetalning av lån och efterföljande fientliga övertagandeförsök, när fordringsägarna insåg att det var mer lukrativt att försöka ta över tillgångarna själva än att gå med på scheman för återbetalning av skulder. Till skillnad från västerländska regeringar som har gett ett otvetydigt stöd till den ukrainska regeringen, har dessa amerikanska fordringsägare visat begränsad flexibilitet i spåren av kriget som gjorde att företag inte kunde fungera. 

Fientlig övertagandetaktik

Argentem Creek Partners (ACP), en amerikansk fond för nödställda tillgångar, hindrades på lagligt sätt från att ta över en spannmålsterminal som ägs av GNT Group (GNT) i Odessa Commercial Sea Port. GNT:s aktieägare sökte och lyckades få ett beslut från Nicosia District Court mot ACP på grund av dess aggressiva uppköpsåtgärder.

Ändå har ACP och en annan amerikansk hedgefond, Innovatus Capital Partners (Innovatus), fört en rättslig, medial och politisk kamp mot GNT i ett försök att ta över företaget efter att det misslyckats med att betala tillbaka sin skuld till hedgefonden omedelbart efter ACP plötsligt utfärdade ett krav. 

ACP började förfölja GNT lagligt i Ukraina, Storbritannien, Cypern och på andra håll och försöker nu ta kontroll över spannmålsterminalen och anklagar de ukrainska ägarna av terminalen för misskötsel och bedrägeri. ACP har fortsatt att trycka på tvinga GNT i konkurs i Ukraina, precis i november lyckades få den ukrainska högsta domstolen att upprätthålla sina konkursansträngningar i Ukraina. 

ACP:s omfattande juridiska och lobbyinsatser väcker dock frågor om dess taktik. I Ukraina representeras ACP av Hillmont Partners, en advokatbyrå känd för sin närhet till presidentadministrationen för Volodymyr Zelenskyy. Minst tre Hillmont Partners advokater fanns på listan över föreslagna parlamentsledamöter som nominerats av Zelenskyys Servant of the People-partiet efter hans val 2019. Denys Monastyrskyi, Zelenskyys inrikesminister fram till sin alltför tidiga död i en helikopterolycka tidigare i år, tjänstgjorde tidigare som advokat hos Hillmont Partners . I USA, ACP har spenderat över en miljon dollar på lobbyavgifter relaterade till Ukraina sedan de började sina verkställighetsinsatser mot GNT i slutet av förra året, med hjälp av det kraftfulla amerikanska lag- och lobbyistföretaget Akin Gump. Baserat på tidigare rapporter har ACP aktivt pressat den amerikanska ambassaden i Kiev för att hjälpa dess ansträngningar att ta över GNT:s terminal i Odessa. 

Att tjäna på kriget

"Trots Innovatus och ACP:s fortsatta stöd för GNT, inklusive erbjudandet att skjuta upp lånebetalningar efter Rysslands invasion, avslöjade undersökningar att företaget likviderade all spannmål som utlovats till Innovatus utan förvarning eller samtycke", uppgav hedgefondgruppen tiden.

John Patton, ACP:s chef för EMEA och Asien, anklagade GNT för att ha stulit eller snattat 130 miljoner dollar i lager. "Så vi bestämde oss för att verkställa, vilket inte var ett lätt beslut eftersom vi uppenbarligen inser att det finns ett krig mot, samtidigt som de har haft 22 försök till förelägganden." 

Ukrainska företag har beskrivit AVS:s ansträngningar som krigsvinstjag, medan AVS och andra västerländska fordringsägare insisterar på att de bara fortsätter med sin verksamhet och anklagar dessa företag för korruption. 

GNT uppger att den amerikanska fonden opportunistiskt drar nytta av kriget genom att försöka ta över företaget till en enorm rabatt. Det ukrainska företaget, enligt källor, är fortfarande öppet för att reglera och återbetala sin skuld medan tvisten stör verksamheten vid spannmålsterminalen på bekostnad av den globala livsmedelssäkerheten.

Det avgörande är att spannmålsterminalen i Odessa var en av få nyckelaktörer som var inblandade i det nu avbrutna spannmålskorridorinitiativet mellan Ukraina och Ryssland.

Mediabias?

På den juridiska sidan av detta uppköpsförsök är London Court of International Arbitration (LCIA) den främsta tvistplatsen. LCIA hör ett fall om GNT, den kritiska ukrainska operatören vid hamnterminalen i Odessa, som konsekvent har bombats av Ryssland.

GNT är också en nyckelspelare i den vitt täckta, och för tillfället avstängda, Black Sea Grain Corridor, och medan den amerikanska målsäganden, ACP, har lyckats få massiv bevakning av sina tvivelaktiga anklagelser, har inga seriösa västerländska journalister bevakat ståndpunkten om de ukrainska partierna.

ACP erhöll en Worldwide Freezing Order i Storbritanniens High Court i januari 2023, som hedgefonden fortsätter att presentera i en uppenbarligen delaktig västerländsk media. 

Samtidigt har till och med RT, det rysk-statsägda nyhetsnätverket som har fungerat som ett språkrör för officiella ryska statliga positioner globalt, använt tvisten för sina egna syften, gör jämförelser mellan AVS:s anklagelser mot GNT och ogrundade påståenden om att västerländska vapen som levererats till Ukraina har hamnat i händerna på mexikanska drogkarteller, vilket utan tvekan bidragit till Rysslands motivering av sin vägran att förnya sitt deltagande i spannmålskorridoren.

Obesvarade mejl 

Som exklusivt avslöjats för denna nyhetsorganisation, två framstående ukrainska företag, Brooklyn-Kiev och Kadorr-gruppen, har lämnat erbjudanden om att köpa ut lånen. Märkligt nog, trots att de ständigt och upprepade gånger letar efter ett svar, svarar inte de amerikanska hedgefonderna. 

ACP och Innovatus fick separata och oberoende erbjudanden från Kadorr Group, som ägs av syrisk-ukrainsk affärsman Adnan Kivan, med intressen från spannmål till konstruktion till media, och sedan från Brooklyn-Kiev, ett stort stuveriföretag i Odessa som ägs av Yuriy Gubankov

Erbjudandena lämnades redan i augusti i år, men ACP och Innovatus har inte följt upp och ignorerat ytterligare förfrågningar och samtal. 

Varför är detta?

Gubankov i Brooklyn-Kiev, som har mer än de 70 miljoner dollar i reserver som behövs för att köpa ut ACP:s anspråk på GNT-gruppen för att säkerställa att det förblir i ukrainska intressen, har en teori:

 "Jag har ringt, mailat, skickat många SMS till John Patton och han lovar alltid att ringa tillbaka, men det gör han aldrig. Det verkar för mig att de inte vill sälja, eftersom den här terminalen kan tjäna dem mer pengar på lång sikt”, säger han på ett telefonsamtal. "Det är en mycket komplicerad och komplex situation", fortsätter Gubankov. "Ingen vet riktigt vilket tillstånd terminalen är i. Det pågår ett krig och tillgången är begränsad. Men det är väldigt synd att ingenting är i drift nu på grund av detta avstånd. 

Kadorr Group har också avslöjat dokument exklusivt för denna nyhetsorganisation som avser att erbjuda de amerikanska hedgefonder 85 procent av GNT:s nuvarande marknadsvärde.

"Det är ingen överraskning att dessa förfrågningar har blivit obesvarade", avslutade Gubankov. "De amerikanska hedgefonderna gör allt de kan för att säkerställa att de kan likvidera GNT för sin egen långsiktiga vinning."

Representanter för ACP och Innovatus kontaktades för kommentarer men svarade inte. 

Ana Firmato, VD på Innovatus, har tidigare sagt: "ACP och Innovatus är fortsatt engagerade i sitt uppdrag att främja privat investeringsaktivism som ett sätt att bekämpa korruption i Ukraina och kommer att fortsätta att investera i projekt som är i linje med dessa mål."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend