Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Kommissionen inleder ett offentligt samråd om tillämpningsförordningen om insynsrapportering enligt DSA

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har lanserat en offentligt samråd att samla in feedback om genomförandeförordningen om de mallar som förmedlingstjänster och onlineplattformar kommer att behöva använda för sina framtida insynsrapporter enligt Digital Services Act (DSA).

DSA kräver att leverantörer av förmedlingstjänster och onlineplattformar publicerar periodiska transparensrapporter om innehållsmoderering på deras tjänster. Dessa rapporter måste innehålla information som antalet order som tillhandahållare har mottagit från medlemsstaternas rättsliga eller administrativa myndigheter, de mänskliga resurserna avsatta för moderering av innehåll, antalet konton och innehåll som tagits bort frivilligt av leverantören, och noggrannheten och felfrekvensen för deras automatiska innehållsmodereringssystem.

Sedan november 2023, utsedd Mycket stora onlineplattformar och sökmotorer publicerade sina första rapporter. Med utgångspunkt i bedömningen av de första rapporterna har kommissionen beslutat att använda de befogenheter som DMA beviljat för att anta en tillämpningsförordning som syftar till att öka kvaliteten och harmoniseringsnivå av rapporterna, för att garantera samma nivå av transparens och ansvarighet över plattformarna. Genomförandeförordningen, som kommer att antas under de första månaderna av 2024, kommer att föreskriva rapporternas form och innehåll genom att fastställa obligatoriska mallar. Den standardiserar också rapporteringsperioderna för alla tjänsteleverantörer.

Kommissionen uppmanar alla leverantörer av förmedlingstjänster, organisationer från det civila samhället, forskare och andra att lämna synpunkter på tillämpningsförordningen fram till den 24 januari 2024.

DSA introducerar en helt ny nivå av ansvarsskyldighet genom olika insynsmekanismer. Förutom sina skyldigheter att rapportera öppenhet, måste alla onlineplattformar avslöja sina månatliga aktiva användare, och utsedda mycket stora onlineplattformar och sökmotorer måste upprätta annonslager, publicera revisionsrapporter, producera riskbedömningsrapporter och ge forskaråtkomst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend