Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

130 amerikanska lagstiftare uppmanar EU att utse Irans IRGC som en terroristorganisation

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

IRGC bildades efter Irans islamiska revolution 1979 och har blivit en betydande militär ekonomisk kraft i landet, som också kontrollerar Teherans kärnkraftsprogram och ballistiska program och finansierar terroristoperationer och mordplaner på andra håll i regionen och i världen. Lagstiftarna citerar en studie från Combating Terrorism Center vid United States Military Academy i West Point, New York, som visar att revolutionsgardet under de senaste fem åren har anstiftat minst 33 komplotter mot EU-medborgare, skriver yossi Lempkowicz.

En tvådelad grupp med 130 amerikanska lagstiftare skickade i måndags (10 april) ett brev där de uppmanade EU att utse Irans islamiska revolutionsgardet som en terroristorganisation.

Brevet, riktat till EU:s utrikeschef Josep Borrell, påpekar att IRGC "fritt och öppet har genomfört komplotter riktade mot medborgare i hela EU".

Lagstiftarna leddes av representanterna Kathy Manning (DN.C.), Thomas Kean (RN.J.) och Bill Keating (D-Mass.).

I åratal har Irans IRGC stött och deltagit i kränkningar av mänskliga rättigheter och terroristaktiviteter.

Idag ledde jag en tvåpartsgrupp på 130+ medlemmar, tillsammans med @CongressmanKean & @USRepKeating, och uppmanar EU att utse IRGC som en terroristorganisation. pic.twitter.com/D27FhwrmP9

- Kongressledamot Kathy Manning (@RepKManning) 10 april 2023

Annons

Borrell sade i januari att blocket med 27 medlemmar inte kan svartlista IRGC som en terroristgrupp trots detta Europaparlamentet röstade 598 mot nio för en åtgärd som uppmanar till utnämningen. Efter omröstningen beslutade EU:s utrikesråd att inte verkställa parlamentets rekommendation, med hänvisning till juridiska hinder.

”Det är något som inte kan avgöras utan domstol, ett domstolsbeslut först. Du kan inte säga att jag betraktar dig som en terrorist eftersom jag inte gillar dig”, sa Borrell då.

Utrikesrådet är sammansatt av medlemsländernas utrikes-, försvars- och/eller utvecklingsministrar.

Lagstiftarna sa: "Vi förstår den juridiska komplexiteten som är involverad i att utse IRGC som en terroristorganisation i enlighet med EU-lagstiftningens gemensamma ståndpunkt 931, och inser fullt ut behovet av att detta beslut döms av antingen en rättslig eller "likvärdig behörig myndighet."

"Men med tanke på det växande hotet Iran utgör mot EU:s medlemsländer och deras medborgare, uppmanar vi er att behandla denna fråga med yttersta brådska."

Brevet citerar en studie från Combating Terrorism Center vid United States Military Academy i West Point, New York, som visar att revolutionsgardet under de senaste fem åren har anstiftat minst 33 komplotter mot EU-medborgare.

"Vi tror att det finns ett överflöd av bevis tillgängligt för EU för att ge den nödvändiga grunden för en terrorutnämning av IRGC, särskilt med tanke på EU-domstolens avgörande att utredningar och åtal utanför EU kan användas som bevis för att stödja tillägg till terrorlistan”, står det i brevet.

Att utse IRGC som en terroristgrupp skulle innebära att det skulle bli ett brott att tillhöra gruppen, delta i dess möten och bära dess logotyp offentligt.

IRGC bildades efter Irans islamiska revolution 1979 och har blivit en betydande militär ekonomisk kraft i landet, som också kontrollerar Teherans kärnkraftsprogram och ballistiska program och finansierar terroristoperationer och mordplaner på andra håll i regionen och i världen. Den bildades i första hand för två specifika mål: att försvara regimen och att exportera den islamiska revolutionen till grannländerna genom terrorism.

Dess inflytande har ökat under den nuvarande presidenten Ebrahim Raisi, som tog makten 2021.

IRGC fortsätter att utöka sitt inflytande i Irak, Afghanisatn, Syrien, Libanon och Jemen genom sin yttre arm, Al-Quds-styrkan.

"Att förbjuda IRGC som en terrororganisation av de europeiska länderna representerar en robust politisk hållning som tjänar flera syften: att skydda mänskliga rättigheter i Iran, förhindra ytterligare terrorattacker i Europa och straffa revolutionsgardet för att de beväpnat Ryssland och deltagit i krig i Ukraina, " skrev Farhad Rezaei, en forskare vid Center for Iranian Studies (IRAM) i Ankara.

USA listade IRGC som en terroristgrupp under tidigare president Donald Trump, som gjorde det efter att ha dragit sig ur kärnkraftsavtalet med Iran 2015 och infört straffsanktioner mot regimen i Teheran. Bahrain och Saudiarabien utsåg IRGC som en terroristorganisation 2018.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend