Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU och EBU redo att samarbeta för att stärka det offentliga mediet i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

TimThumbEuropeiska kommissionen och European Broadcasting Union (EBU) kom överens om att utöka sitt samarbete för att stärka det offentliga mediet i länderna i det europeiska grannskapet.

Kommissionär för utvidgning och europeisk grannskapspolitik Štefan Füle träffade EBU-president Jean-Paul Philippot och generaldirektör Ingrid Deltenre i Bryssel idag för att granska samarbetet under ett samförståndsavtal som undertecknades i juli förra året och som fokuserade på de länder som vill ansluta sig till EU.

Kommissionär Füle sade att EBU hade visat sig vara en viktig allierad när det gäller att främja yttrandefriheten och rollen som oberoende public service media i moderna europeiska demokratier. Han tackade EBU: s president och generaldirektör för sitt framgångsrika arbete i kandidatländerna och för ett utmärkt EBU-samarbete om lägesrapporter för kandidatländerna och Speak Up 2-konferensen i juni 2013.

"Vi strävar nu efter att utvidga vårt samarbete genom att utvidga stödet till handlingsplanen i kandidatländerna och genom ett samförståndsavtal om att stärka de offentliga medierna i EU: s grannländer", säger kommissionsledamoten.

President Phillippot uttryckte sin glädje över att Europeiska kommissionen erkände EBU:s arbete med att stödja reformer, utbildning och kapacitetsuppbyggnad för public service-sändningar i och runt Europa. "Oberoende och hållbara Public Service Media främjar yttrandefrihet och värderingar som är avgörande för välinformerade demokratier. Vi ser fram emot att utöka vårt arbete i partnerskap med kommissionen, inte bara i anslutningsländerna utan även i andra EU:s grannländer”, sade han.

Frågan om yttrandefrihet i media och rollen som offentliga programföretag är ett viktigt politiskt område för Europeiska kommissionen i utvidgningsländerna och i det bredare europeiska grannskapet.

Europeiska unionen och European Broadcasting Union (EBU) delar samma principer och samma politiska mål för fria och oberoende medier och offentliga tjänstesändningar i partnerländerna. Fri press och media utgör en av pelarna i en djup och hållbar demokrati. Oberoende och hållbara media för offentlig service spelar en viktig roll i omvandlingen och utvecklingen av ett demokratiskt samhälle.

Annons

Europeiska kommissionen ägnar särskild uppmärksamhet åt reformansträngningarna för offentligt ägda programföretag i grannländerna. Public service media är oumbärliga som dedikerade plattformar för att visa den sociala och kulturella mångfald som finns i samhället och för att främja inkludering och tolerans. EBU har nödvändig expertis och erfarenhet för den utmanande uppgiften att hjälpa offentliga programföretag med reformen.

I utvidgningsområdet har EBU: s partnerskapsprogram genomfört en handlingsplan medfinansierad av Europeiska kommissionen för att stärka EBU: s medlemmar i länderna på västra Balkan som förbereder sig för att komma in i EU. Hittills har aktiviteter inkluderat regionala konferenser (på media för medborgare och medborgare och om romer minoriteter). workshops om public service news; och konsultföretag om strategier för digital ålder. Samtidigt har partnerskapsprogrammet organiserat EBU-finansierat bistånd till sina ledamöter i Armenien, Georgien, Moldavien och Ukraina i öster och i södra Medelhavsländerna, inklusive Algeriet, Libyen och Tunisien.

EU är också aktivt inom mediesektorn i södra Medelhavet, särskilt på bilateral nivå. Förra året lanserade Europeiska kommissionen den andra delen av ett framgångsrikt Euro-Medelhavsprogram för medieutveckling. Ett nytt program kommer att inledas för att stödja reformen av den audiovisuella sektorn och i synnerhet offentliga programföretag i de länder där statskontrollerade medier har varit en gemensam funktion.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend