Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Kommissionen antar nya standarder för att öka insynen i bankernas lön och riskprofiler

DELA MED SIG:

publicerade

on

bankmanEuropeiska kommissionen har idag (4 mars) antagit Regulatory Technical Standards (RTS) om kriterier för att identifiera personalkategorier vars yrkesverksamhet har en väsentlig inverkan på ett instituts riskprofil (så kallade ”materiella risktagare”).

Dessa standarder identifierar risktagare i banker och värdepappersföretag. Detta har betydelse eftersom risktagarna är de personer som måste följa EU:s regler om rörlig ersättning (inklusive bonusar). Dessa standarder kompletterar kraven i Kapitalkravsdirektivet (CRD IV) som trädde i kraft den 17 juli 2013 (se MEMO / 13 / 690) och som stärkte reglerna om förhållandet mellan den rörliga (eller bonus) delen av den totala ersättningen och den fasta delen (eller lönen). För prestationer från och med 1 januari 2014 ska den rörliga komponenten inte överstiga 100 % av den fasta komponenten av den totala ersättningen till väsentliga risktagare. Under vissa förutsättningar kan aktieägarna öka denna maximala andel till 200 %.

Dessa RTS har utvecklats av Europeiska bankmyndigheten (EBA) och har nu godkänts av Europeiska kommissionen. Deras godkännande stärker de harmoniserade reglerna för ersättning till personal i banker och värdepappersföretag inom Europeiska unionen (EU). De fastställer en metod för att identifiera väsentliga risktagare som är konsekvent i hela EU och baserad på en kombination av kvalitativa och kvantitativa kriterier och kommer att behöva tillämpas av alla institutioner som omfattas av CRD IV. Allt handlar om att få reglerna om ersättning att fungera i verkligheten.

Michel Barnier, kommissionär för den inre marknaden och tjänster, sa: "Vissa banker gör sitt yttersta för att kringgå ersättningsregler. Antagandet av dessa tekniska standarder är ett viktigt steg mot att säkerställa att kapitalkravsreglerna för ersättning tillämpas konsekvent i hela EU. Dessa standarder kommer att ge klarhet i vilka nya EU-regler om bonusar faktiskt gäller, vilket är nyckeln till att förhindra kringgående. Dessutom har den europeiska bankmyndigheten ett mandat att säkerställa konsekvent tillsynspraxis för ersättningsregler bland behöriga myndigheter. Kommissionen kommer att fortsätta att vara vaksam för att säkerställa att nya regler tillämpas fullt ut."

Nyckelelement i de tekniska standarder som antagits

Som en allmän princip ska personal identifieras som ha en väsentlig inverkan på institutets riskprofil om de uppfyller ett eller flera av kriterierna i de tekniska standarderna. Dessa inkluderar:

  1. En uppsättning av 15 standardmässiga kvalitativa kriterier relaterade till personalens roll och beslutskraft (t.ex. de är en medlem av institutets ledningsorgan, en högre chef, eller de har befogenhet att avsevärt åta sig institutets kreditriskexponeringar, etc.)
  2. Kvantitativa standardkriterier relaterade till nivån på den totala ersättningen för den berörda personalen i absoluta eller relativa termer. I detta avseende bör personal som inte omfattas av något av de kvalitativa kriterierna fortfarande identifieras som väsentliga risktagare om:

- Deras totala ersättning överstiger 500,000 XNUMX euro per år;

Annons

- De ingår i de 0.3 % av personalen som har högst lön i institutionen, och;

- deras ersättning är lika med eller högre än den lägsta totala ersättningen till ledande befattningshavare och andra risktagare.

RTS tillåter institutioner att motbevisa presumtionen att enskilda anställda är väsentliga risktagare om de identifieras enbart med stöd av de kvantitativa kriterierna ovan, under mycket strikta villkor och alltid föremål för tillsynsprövning. I det här avseendet:

  1. För anställda med en total ersättning på 500,000 XNUMX € eller mer måste varje vederlag av presumtionen att personalen är en väsentlig risktagare anmälas till den behöriga myndigheten;
  2. för personal med en total ersättning på 750,000 0.3 € eller mer, eller för personal som ingår i XNUMX % av de högst intjänade, krävs förhandsgodkännande från de behöriga myndigheterna, och;
  3. för personal med en total ersättning på 1,000,000 XNUMX XNUMX € eller mer måste behöriga myndigheter informera EBA om eventuella avsedda godkännanden innan beslutet fattas. I varje enskilt fall kommer bevisbördan helt och hållet att vila på instituten för att visa att personalen i fråga, trots den mycket höga ersättningen, faktiskt inte har någon väsentlig inverkan på institutets riskprofil utifrån affärsenheten de arbetar i, liksom av sina uppgifter och aktiviteter.

Bakgrund

De detaljerade kraven i artiklarna 92 ​​och 94 i CRD IV rörande institutens ersättningspolicy och strukturen på den ersättning som de beviljar gäller all personal vars yrkesverksamhet har en väsentlig inverkan på det berörda institutets riskprofil. Instituten måste därför i alla händelser identifiera alla sådana väsentliga risktagare med beaktande av alla relevanta risker för deras institut. Artikel 94 i CRD IV delegerade till kommissionen befogenheten att anta tekniska regleringsstandarder med avseende på kvalitativa och lämpliga kvantitativa kriterier för att identifiera sådan personal och gav för detta ändamål Europeiska bankmyndigheten (EBA) i uppdrag att ta fram ett utkast till de tekniska regleringsstandarderna och överlämna dem till kommissionen senast den 2 mars 31.

Vad kommer härnäst?

Europaparlamentet och rådet har en månad på sig att utöva sin rätt till granskning, med möjlighet att förlänga denna period med ytterligare två månader på deras initiativ. Efter utgången av denna granskningsperiod kommer RTS att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och kommer att träda i kraft den tjugonde dagen efter dagen för publiceringen. Som med alla andra EU-förordningar kommer deras bestämmelser att vara direkt tillämpliga (dvs. juridiskt bindande i alla medlemsländer utan implementering i nationell lagstiftning) från och med ikraftträdandet.

För mer information, Klicka här och här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend