Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

'Tiden är mycket kort' säger Storbritannien när EU: s Barnier går till London

publicerade

on

Storbritannien sade på måndagen (26 oktober) att tiden var mycket kort för att överbrygga de betydande kvarvarande luckorna i viktiga frågor i samtal med Europeiska unionen, när EU: s chefsförhandlare Michel Barnier leder till London för att fortsätta förhandlingarna, skriva och

Förenade kungariket lämnade Europeiska unionen i januari, men de båda sidorna försöker uppnå en affär som skulle styra nästan en biljon dollar i årlig handel innan en övergångsperiod för informellt medlemskap slutar den 31 december.

Efter en kort paus när London gick bort från förhandlingsbordet, möts båda sidor dagligen för att försöka hitta en gemensam grund.

Det står det smidiga flödet av gränsöverskridande handel såväl som den svårare att kvantifiera skador som en kaotisk utgång skulle göra för områden som informationsutbyte av säkerhet och forsknings- och utvecklingssamarbete.

"Det finns mycket arbete att göra om vi ska överbrygga vilka är de stora luckor som finns kvar mellan våra positioner i de svåraste områdena och tiden är mycket kort," sade Johnsons talesman.

Barnier och hans EU-team kommer att vara i London fram till onsdag, varefter samtalen byter till Bryssel och fortsätter till helgen, säger en EU-talesman.

EU-diplomater förväntades inte informeras om framstegen i den senaste omgången förrän senare på veckan.

Johnson berättade för reportrar att han var mycket glad över att prata med EU igen, men gav inga nya ledtrådar om sannolikheten för en affär: "Vi får se vart vi går."

Sedan samtalen återupptogs förra veckan har brittiska ministrar sagt att verkliga framsteg har gjorts och att det finns goda möjligheter till en överenskommelse. På söndagen sa Irlands vice premiärminister Leo Varadkar att det är troligt att en affär för att undvika tullar och kvoter.

Efter några framsteg när det gäller konkurrensgarantier inklusive regler för statligt stöd, är den svåraste frågan kvar fisket - Johnson har insisterat på att ta tillbaka kontrollen över Storbritanniens vatten medan EU vill ha tillgång.

Även om Storbritannien insisterar på att det kan blomstra utan en affär, står brittiska företag inför en mur av byråkrati som hotar kaos vid gränsen om de vill sälja till världens största handelsblock när livet efter Brexit börjar den 1 januari.

Brexit

EU säger till Brexit-förhandlare: Låt inte tidsfristen tvinga dålig handel

publicerade

on

Europeiska unionens främsta Brexit-förhandlare berättade för medlemsländernas sändebud på onsdagen (2 december) att förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien nådde "ett make-or-break-ögonblick", och de uppmanade honom att inte skyndas till ett otillfredsställande avtal, skriva .

Fyra diplomater berättade för Reuters efter en genomgång av Michel Barnier att samtalen förblev hakade - som de har varit i flera månader - om fiskerättigheter i brittiska vatten, vilket garanterar rättvis konkurrensgarantier och sätt att lösa framtida tvister.

"Han sa att de kommande dagarna kommer att vara avgörande", sade en senior EU-diplomat som deltog i informationssamtalet, drygt fyra veckor före slutet av året för en överenskommelse för att undvika vad som kan vara en ekonomiskt skadlig skilsmässa.

På tal under anonymitet sa diplomaten att Barnier inte angav ett datum för vilket ett avtal måste uppnås, men det kommer att behövas tid för alla 27 medlemsländer och Europaparlamentet att godkänna det före den 31 december.

"Snabba framsteg är avgörande", säger David McAllister, som är ordförande för en Brexit-grupp i Europaparlamentet, på Twitter. "En överenskommelse måste nås inom mycket få dagar om (Europeiska) rådet och parlamentet ska slutföra sina respektive förfaranden före övergångsperiodens slut."

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari efter 47 års medlemskap men gick sedan in i en övergångsperiod under vilken EU-lagar gäller till slutet av detta år för att ge medborgare och företag tid att anpassa sig.

EU-regler för den inre marknaden och EU: s tullunion gäller inte Storbritannien från och med 1 januari.

Underlåtenhet att uppnå en handelsavtal skulle snärla gränser, skrämma finansmarknaderna och störa känsliga försörjningskedjor som sträcker sig över Europa och bortom, precis som länderna kämpar med COVID-19-pandemin.

En annan senior EU-diplomat sa att flera medlemsstater hellre skulle se förhandlingarna fortsätta efter slutet av övergångsfasen även om det innebär en kort "no deal" -period.

”Vi måste fortsätta förhandla så länge det behövs. Vi kan inte offra långsiktiga intressen på grund av kortsiktiga tidtabelfrågor, sade sändebudet efter Barniers genomgång.

”Det finns en oro för att det på grund av detta tidspress är en frestelse att rusa. Vi sa till honom: gör inte det. ”

Den första diplomaten sa att det inte fanns någon diskussion vid mötet med ambassadörerna om förhandlingarna över den 31 december.

En brittisk regeringstjänsteman sa att London inte skulle gå med på att förlänga övergångsperioden med EU, och Storbritannien har upprepade gånger uteslutit varje förlängning av samtalen till nästa år. London anklagar EU för återvändsgränden vid samtalen.

En tredje EU-diplomat sa att det fortfarande var oklart om förhandlare kunde överbrygga luckorna i de tre huvudsakliga stickpunkterna, men vissa medlemsstater blev "lite nervösa".

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier säger att kommande lagstiftning i Storbritannien kan driva Brexit-samtal i kris - RTE

publicerade

on

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier sa till ambassadörerna att Brexit-samtalen skulle pressas in i kris om den brittiska lagstiftningen som förväntas nästa vecka innehåller klausuler som skulle bryta mot det befintliga utträdesavtalet, rapporterade RTE onsdag (2 december). skriver William James.

”EU: s chefsförhandlare Michel Barnier har sagt till EU-ambassadörer att om den brittiska finanspropositionen, som förväntas nästa vecka, innehåller klausuler som bryter mot internationell lag [dvs. bryter mot NI-protokollet] så kommer Brexit-samtalen att vara" i kris "och det kommer att vara en uppdelning i förtroendet, säger RTE: s Europa-redaktör Tony Connelly på Twitter med hänvisning till två namnlösa källor.

Fortsätt läsa

Brexit

EU och Storbritannien närmar sig snabbt eller gör en stund i handelssamtal - EU-diplomat

publicerade

on

By

Storbritannien och Europeiska unionen närmar sig snabbt ett avgörande ögonblick i samtal om ett handelsavtal och det är inte klart om en överenskommelse kan nås på grund av skillnader i tre huvudfrågor, sa en EU-diplomat idag (2 december) skriver Jan Strupczewski och John Chalmers.

EU och Storbritannien förhandlar om ett handelsavtal som skulle reglera deras affärsförhållande från nästa år, efter slutet av Storbritanniens övergångsperiod efter dess utträde ur EU.

Men förhandlare kan inte övervinna skillnader i fiske, statligt stöd till företag och framtida tvistlösning.

”Vi närmar oss snabbt ett märke eller ett ögonblick i Brexit-samtalen. Intensiva förhandlingar fortsätter i London. Från och med i morse är det fortfarande oklart om förhandlare kan överbrygga luckorna i frågor som jämställdhet, styrning och fiske, sade EU-diplomaterna.

”När vi går in i slutspelet för Brexit-förhandlingarna blir vissa medlemsstater lite nervösa. Så detta var mestadels en övning för att lugna nerverna i Paris och på andra håll och för att försäkra medlemsländerna att teamet Barnier kommer att fortsätta att försvara EU: s kärnintressen, inklusive fisket, säger diplomaten.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend