# Prešov-regionen gärna vinna pengar för landsbygdsutveckling

| Oktober 12, 2019

EU har uppmanats att ”fokusera” på Europas fattigare regioner för att besluta om blockets nästa långsiktiga budget, skriver Colin Stevens.

Överklagandet gjordes av presidenten för den mest befolkade regionen i Slovakien under ett besök i Bryssel.

Milan Majerský, ordförande för den självstyrande regionen Prešov, sa: "Vi ber bara EU att fokusera mer på små städer och byar, inklusive i min region, som känner att de lämnas kvar."

Majerský ledde en delegation av tjänstemän från hans region som, trots att han var en populär turistdestination, är bland de mest ekonomiskt berövade i Slovakien.

Gruppen bestod av borgmästare från städer och byar i Prešov-regionen, som har en befolkning på cirka 825,000, vilket gör det till det största i landet, men är besvärat av svag infrastruktur och låg utländska direktinvesteringar.

Det tre dagar långa Slovakiska besöket planerade att sammanfalla med den europeiska veckan för regioner och städer som äger rum hela denna vecka, och även debatten om nästa EU: s långsiktiga budget, känd som MMF.

Majerský sa i en intervju med denna webbplats att trots att regionen har de världsberömda Tatrabergen och lockar tiotusentals besökare varje år, lider Prešov-regionen ekonomiskt, särskilt jämfört med andra slovakiska regioner.

Han citerade också specifika frågor som uppfattas som en ekonomisk börda, inklusive det stora antalet romer i Prešov-regionen.

Av de uppskattade 400,000 romerna i Slovakien ligger ungefär hälften i Prešov-regionen. Men många är arbetslösa och, säger Majerský, bidrar lite till det ekonomiska välbefinnandet i området.

"Detta är inte litet för romer, ”insisterade han,” utan bara att säga ett faktum. ”

Han lyfte också fram ett speciellt program i byn Raslavice i hans region som 120 romer hade haft nytta av. Det handlar om att plantera grönsaker och är, säger han, ett exempel på vad som görs lokalt för att hantera det han kallar en ”stor utmaning.”

Majerský pekade också på EU: s ”Catching Up Regions” -initiativ som syftar till att starta fattigare regioner som Prešov. Brysselbesöket var i rätt tid, konstaterade han, eftersom programmets andra fas, också med stöd av Världsbanken, är på väg att börja.

"Syftet med detta är att hjälpa platser som våra att gå från att vara en utvecklingsregion till en utvecklad region. ”

Tjänstemannen citerade två områden as exempel på där det behövs större investeringar.

Den första är Starina-dammen som tillhandahåller dricksvatten till regionen men ironiskt nog inte kan göra det för närvarande för dem som bor i närheten. Dessa måste för närvarande förlita sig på ofta förorenat vatten från sina egna brunnar.

Ett annat exempel han talade om är en karpatisk bokskog som ligger i hans region, även en UNESCO: s världsarvslista. Skogen, som gränsar till Polen och Ukraina, är "mogen för turism" men saknar för närvarande tillräcklig infrastruktur, särskilt de avloppssystem, sa Majerský.

Dessa, sade han, är bara två illustrationer av hur ökade investeringar i regionen skulle hjälpa ”på olika nivåer” inklusive att skapa jobb och skapa turism.

Det var ironiskt, sade han, att Tatrabergen ensam lockar 1.2m övernattningar per år men vissa byar i Prešov-regionen hade mindre än 15 invånare.

"Tillsammans med en snabbt åldrande befolkning finns det också ett verkligt hjärnavloppsproblem i hela regionen med ungdomar som flyttar ut från området till andra delar av Slovakien eller till Västeuropa. Detta måste tas upp som en brådskande fråga. ”

Det var särskilt brist på läkare, civilingenjörer och hantverkare, sa han till EU Today.

Han tillade: ”Under de senaste 20 åren har infrastrukturförbättringar ägt rum men mestadels i större städer. Detta behövs nu i de mindre städerna och byarna på platser som Prešov-regionen och det är det viktigaste meddelandet vi kommer att leverera vid detta besök. ”

Några av de förbättringar som akut behövs i Prešov-regionen, en av åtta självstyrande regioner i landet, inkluderar vägar, cykelleder och avloppssystem, sade han.

Han sa: ”Vi är här för att betona våra prioriteringar för ekonomiska investeringar och sysselsättning i vår region. Prešov-regionen har en vacker miljö med Tatrabergen. Vi är mycket angelägna om att upprätthålla de högsta miljöstandarderna och har varken kärnkrafts- eller koleldade elproduktionsstationer inom vår gräns. ”

"Nästa EU: s utgiftsrunda diskuteras och vi hoppas kunna utnyttja de möjligheter som detta ger, ”avslutade han.

Delegationen, inklusive sex regionala parlamentsledamöter, har träffat ledamöter, EU-tjänstemän och representanter från kommittén of Regioner.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Slovakien

Kommentarer är stängda.