Anslut dig till vårt nätverk!

Kina och EU

Kina-amerikanska containerleasingpriserna stiger tre gånger, containerefterfrågan återhämtar sig i horisonten

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny analys av priserna för uthyrning av containers mellan Kina och USA till följd av Röda havets kris och det kinesiska nyåret.

Den globala sjöfartsindustrin upplevde en betydande ökning av priserna under de senaste månaderna, som en efterdyning av Röda havets kris. Tre månader in i den här krisen har priserna för containerleasing på handelsvägen Kina-USA ökat dramatiskt och stigit med svindlande 223 %, eller tre gånger, jämfört med nivåerna före incidenten. Dessutom förväntas efterfrågan på containrar återhämta sig under de kommande månaderna eftersom den amerikanska ekonomin visar tecken på motståndskraft.  

Den amerikanska ekonomin har uppvisat motståndskraft och BNP steg med 3.3 % årlig takt under fjärde kvartalet 2023. Denna tillväxt drevs av vinster i konsumtionsutgifter, fasta investeringar utanför bostäder, export och offentliga utgifter, bland andra faktorer. Dessutom återspeglade decembers personliga inkomst- och utgiftsrapporter lägre inflation och solida hushållsutgifter, vilket bidrog till positiva ekonomiska utsikter.  

Trots ekonomiska farhågor upplever Kina en ökning av efterfrågan på havscontainerfrakt till USA. 

"Vinsterna i konsumtionsutgifter och detaljhandelsförsäljningssiffror tyder på att vår bransch kan förvänta sig en anständig efterfrågan på varor, vilket leder till en relativt högre efterfrågan på containers på korten, eftersom återförsäljare fyller på lager och fullföljer konsumentorder." tillade Roeloffs.  

Enligt Port of Los Angeles PortOptimizer ökade TEU-volymerna vecka 6 med 38.6 % jämfört med samma vecka 2023 (105,076 75,801 TEU mot XNUMX XNUMX TEU).  

En av branschens deltagare från ett globalt logistik- och speditionsföretag från Kalifornien, USA delad med Behållare xChange som en del av svaret på våra regelbundna undersökningar kring containerprissentimentet, "När attackerna på fraktfartyg i Mellanöstern fortsätter och fartygen omdirigeras runt södra Afrika, förutser vi utrustningsbrist på grund av bristen på containerompositionering i Asien för östgående gods. Dessutom kommer störningar i Suez-, Rödahavspassagen och Panamakanalen sannolikt att leda till ökad efterfrågan på rutt genom västkusten. Många importörer omdirigerar redan gods via västkustens omlastning och lastbilar över till kusten, vilket ökar pressen på järnvägar och inrikes transportföretag. Vi råder alla kunder att tillhandahålla avancerade prognoser, överväga alla ruttalternativ proaktivt och bestämma bästa tillvägagångssätt baserat på lastberedskapsdatum och obligatoriska datum på plats." 

Annons

En annan branschprofessionell, en säljare vid ett speditionsföretag i USA, delade: "Våra utomeuropeiska kontor har rapporterat massiva räntehöjningar, nästan stigande till nivåer av covid-kris. Jag skulle inte bli förvånad om de nivåerna nås i mitten av Q2.”  

Medan utsikterna för bättre containerefterfrågan under resten av året har förbättrats, kämpar avsändare med problem som containerkrisen i Kina och 3X leasingpriser på viktiga handelsvägar.  

Prisökningen var särskilt uttalad på rutter från Kina till viktiga destinationer som New York, NY och Los Angeles, CA i USA. (Se tabellen nedan). För att få djupare insikter i de cykliska fluktuationerna i containerleasingpriserna som kunde ha lett av den kraftiga ökningen av det kinesiska nyåret genomförde vi en jämförande analys med förra årets hyrespriser i februari 2023. Våra resultat visar en stark kontrast, eftersom storleken på den aktuella höjningen observerades inte under samma period i februari 2023.  

* Notera: Priserna är avrundade till närmaste dollar. 

Tabell 1: Jämförelse av containerleasingpriser (i dollar) från Kina till USA:s östkust och USA:s västkust: november 2023, februari 2023 och februari 2024 av Container xChange, en containerlogistikplattform online för containerhandel och försäljning 

De betydande topparna i fraktrater under de senaste tre månaderna signalerar en anmärkningsvärd förändring i dynamiken mellan utbud och efterfrågan, med efterfrågeåterhämtning och kapacitet som alltmer binds upp i takt med att transittiderna via Cape of Good Hope ökar med 2–3 veckor. Även om ökningen av det förkinesiska nyåret bidrog, var det störningarna orsakade av omläggningen av Röda havet som fungerade som den primära katalysatorn för att höja hyrespriserna för containrar.” förklarade Christian Reoloffs, medgrundare och VD för Behållare xChange. 

Förväntningar på fraktpriser efter kinesiskt nyår  

"Fraktpriserna låg någonstans runt 2000 2023 USD i februari 2024, förra året. I år 3392 ligger dessa på 9 2024 $ som den 30 februari 2023. Dessa priser fortsatte förra året att sjunka efter det kinesiska nyåret med cirka 3393 % fram till mars 2. Om vi ​​följer den cykliska trenden så kommer en nedgång av liknande storlek i de nuvarande fraktpriserna kommer att leda till att priserna kraschar från $2024 den 2300 februari XNUMX till $XNUMX under de kommande veckorna." delad Christian Reoloffs, medgrundare och VD för Container xChange, en containerlogistikplattform online för containerhandel och leasing.  

På handelsvägen Kina till Nordamerikas östkust fördubblades fraktpriserna mellan 15 december 2023 och 19 januari 2024 (från cirka 2500 5000 USD till cirka XNUMX XNUMX USD).  

Rederier och transportörer kan dra nytta av högre leasingpriser på kort sikt. Men i det långa loppet, om dessa förhöjda kostnader bibehålls, kan det öka kostnaderna för att exportera varor, vilket potentiellt pressar vinstmarginalerna för tillverkare och exportörer. De kan behöva föra över dessa ökade kostnader på konsumenterna, vilket leder till högre priser på importerade varor. 

Containerleasingpriser på handelsvägen mellan Kina och USA 

Diagrammet nedan illustrerar en kraftig ökning av hyrespriserna från Kina till västkustens hamnar i USA, särskilt Los Angeles och Long Beach, 2024. I december 2023 varierade priserna från 280 till 776 USD för Los Angeles och 370 till 710 USD för Lång strand. 

Priserna steg dock i januari 2024, med priser till Los Angeles som sträckte sig från $740 till $920 och till Long Beach från $700 till $920. Denna trend fortsatte in i februari 2024, med priser till Los Angeles som nådde $1070 till $1230. 

Diagram 1: Genomsnittliga envägsleasingpriser ex Kina till USWC-hamnar 

Diagram 2: Genomsnittliga envägsleasingpriser ex Kina till USEC-hamnar 

Priserna för fraktcontainrar från Kina till New York och Savannah, GA varierade från $400 till $820 respektive $590 till $1043, i september till december 2023. I januari steg priserna markant, med priserna till New York varierande från $608 till $1008 och till Savannah från $706 till $733. Priserna fortsatte att stiga i februari, med priserna till New York som nådde $1290 till $1730. 

Priserna från Kina till New York mer än fördubblades från december 2023 till februari 2024, medan priserna för fraktcontainrar till Los Angeles ökade med nästan 435 USD under samma period.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend