Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Europa stärker koldioxidmarknaden för en konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp

DELA MED SIG:

publicerade

on

smokestacks.wide_Europeiska kommissionen välkomnade omröstningen den 8 januari av EU:s regeringar som samlats i klimatförändringskommittén för att skjuta upp försäljningen av 900 miljoner koldioxidrätter i den tredje fasen av EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) som löper fram till 3. Detta markerar ett viktigt steg för att återställa den kortsiktiga balansen på den europeiska koldioxidmarknaden och banar vägen för förslaget om ytterligare en strukturåtgärd inom kort.

Klimatkommissionär Connie Hedegaard välkomnade omröstningen och sa: ''Backladdning är nu en realitet, och kommissionen hoppas att de första utsläppsrätterna kan laddas tillbaka mycket snart. Men medan backloading kommer att hjälpa till att stabilisera koldioxidmarknaden under de kommande åren, måste vi också ta itu med de mer strukturella utmaningarna. Kommissionen kommer att ta itu med dessa när den föreslår klimat- och energiramen för 2030 senare denna månad."

Bakgrund

  • I dagens omröstning följde medlemsländernas representanter kommissionens rekommendation att anta en ändring av auktionsförordningen och ändra tidpunkten för återladdningsschemat. Detta kommer att skjuta upp auktioneringen av 900 miljoner utsläppsrätter från åren 2014-2016 till 2019-2020, samtidigt som beloppet som ska minskas under 2014 blir beroende av startdatumet för återladdningen.
  • De 900 miljoner utsläppsrätterna kommer att återinföras 2019 och 2020. Det innebär att det totala antalet utsläppsrätter i EU-ETS förblir oförändrat.
  • Kommissionen hoppas att tillbakaladdningen nu kan börja snabbt och uppmanar Europaparlamentet och rådet att förkorta granskningsperioden för att avsluta processen. Beslutet om den slutliga längden på granskningsperioden kommer sedan att fattas av rådet och Europaparlamentet.
  • EU-kommissionen presenterade backloading-förslaget i november 2012 som ett sätt att ombalansera utbud och efterfrågan och minska prisvolatiliteten utan några betydande effekter på konkurrenskraften.

Mer bakgrundsinformation kan hittas här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend