Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

De gröna anklagar parlamentets majoritet för "vittvättning" över kärnsäkerhetsproblem

DELA MED SIG:

publicerade

on

3fef9411d8560fbc62959b048dd51b7cDen 2 april röstade Europaparlamentet om förslag från energikommissionären Günther Oettinger om att revidera EU:s regler om kärnsäkerhet. De gröna kritiserade resultatet av omröstningen, som bara bekräftade den rättsliga process som valts av kommissionen, vilket utesluter Europaparlamentet från att medbesluta om lagstiftningen, och godkände de svaga bestämmelser som kommissionen föreslagit.

Efter omröstningen kommenterade Greens kärnkraftstalesman Michèle Rivasi: "Majoriteten av parlamentsledamöterna har idag röstat för att avsäga sig ansvaret och fortsätta vitkalkningen av säkerhetsproblem med Europas åldrande kärnreaktorer. De gröna kritiserar starkt misslyckandet med att ändra den rättsliga grunden, i syfte att säkerställa att parlamentet kan medbesluta om denna lagstiftning, som har stora konsekvenser för folkhälsan och miljön för Europas medborgare.

"Ledamöterna har också röstat för att stödja de underväldigande bestämmelserna som föreslagits av Oettinger. Dessa förslag har skräddarsytts för kärnkraftsindustrins krav och bör ses som lite mer än ett ytterligare försök att legitimera kärnkraft, i syfte att förlänga livslängden på åldrande reaktorer. Detta trots det akuta behovet av att ta itu med lapptäcket av undermåliga kärnsäkerhetsregler i EU:s medlemsländer. Undermålig lagstiftning ökar risken för en kärnkraftsolycka som kan få katastrofala konsekvenser för folkhälsan, men också ekonomiskt, i många länder.

”Förslagen misslyckas med att fastställa aktuella säkerhetskriterier för kärnkraftverk, som lever upp till de senaste vetenskapliga och tekniska standarderna. Precis som med EU:s tandlösa kärnkraftsstresstest ignoreras riskerna för terroristattacker eller sabotage. Kärnkraftsindustrins slutresultat kommer först, vilket lämnar allmän säkerhet som en obekväm eftertanke."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend