Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Günther Oettinger välkomnar politisk överenskommelse om det reviderade kärnsäkerhetsdirektivet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Gunther-OettingerEU:s energikommissionär Günther Oettinger sa: "Kärnsäkerhet är av största vikt för alla europeiska medborgare och vi måste anstränga oss för att se till att de högsta säkerhetsstandarderna följs i varje enskilt kärnkraftverk i hela EU. Det nya kärnsäkerhetsdirektivet, när det väl har antagits formellt, kommer att bidra till att säkerställa kontinuerlig förbättring av säkerheten för våra kärntekniska anläggningar."

I dag erkände Europeiska unionens råds (COREPER) ständiga representantkommitté den överenskommelse som uppnåtts av medlemsstaterna om kommissionens förslag att ändra 2009 års kärnsäkerhetsdirektiv. Denna överenskommelse följer det stödjande yttrande som antogs av Europaparlamentet i april. Rådet behöver fortfarande formellt anta det nya direktivet.

Det reviderade direktivet kommer att stärka de nationella tillsynsmyndigheternas roll och oberoende och öka insynen i kärnsäkerhetsfrågor. Det kommer att införa ett system med europeisk expertgranskning som ska genomföras minst vart tionde år. Direktivet kommer att säkerställa att europeiska kärnsäkerhetsregler är i linje med de senaste internationella standarderna.

Hitta mer information om den reviderade Kärnsäkerhetsdirektivet på kommissionens webbplats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend