Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Sysselsättning: Kommissionen presenterar Green Employment Initiative för att stödja en strukturell övergång till grön tillväxt genom att maximera arbetstillfällena – vanliga frågor

DELA MED SIG:

publicerade

on

grönt_initiativEuropeiska kommissionen har idag (2 juli) antagit ett meddelande som beskriver sysselsättningsutmaningarna och möjligheterna med den pågående övergången till en grön, koldioxidsnål, energi- och resurseffektiv ekonomi (se IP / 14 / 765).

Varför är modellen ”grön tillväxt” avgörande för den europeiska ekonomin och arbetsmarknaden?

Den ineffektiva resursanvändningen, det ohållbara trycket på miljön och klimatförändringarna samt social utslagning och ojämlikheter utgör utmaningar för den långsiktiga ekonomiska tillväxten. Den gröna tillväxtmodellen beskriver en strukturell ekonomisk förändring som främst drivs av resursbrist, teknisk förändring och innovation, nya marknader och förändringar i industriella och konsumenters efterfrågemönster. Priserna på resurser, råvaror och energi finns redan påverka företagens kostnadsstruktur, och den globala efterfrågan på dessa resurser kommer att fortsätta att öka på grund av ökande konsumtion i tillväxtekonomier.

Smakämnen Europa 2020-strategin Parlamentet identifierar övergången till en grön, koldioxidsnål, energi- och resurseffektiv ekonomi som avgörande för att uppnå smart, hållbar och inkluderande tillväxt. EU har genomfört ett antal policyer och strategier som syftar till att stödja övergången till en resurseffektiv och koldioxidsnål ekonomi, samtidigt som EU:s konkurrenskraft stärks. Ett av de viktigaste initiativen är 2020 klimat- och energipaket, som anger mål som ska nås till 2020 för minskningar av utsläpp av växthusgaser, förnybara energikällor och förbättrad energieffektivitet. En gradvis övergång mot en energi- och resurseffektiv cirkulär ekonomi kommer att öka konkurrenskraften och öka den ekonomiska tillväxten, samtidigt som det skapar fler och bättre jobb i EU. Att spara, återanvända och återvinna material kommer att stödja framgångsrika företags framtida konkurrenskraft (se IP / 14 / 763 och MEMO / 14 / 450 om kommissionens meddelande om den cirkulära ekonomin).

Industrin inser redan de starka affärsmässiga förutsättningarna för att förbättra resursproduktiviteten. Det uppskattas att förbättringar av resurseffektiviteten längs hela värdekedjorna skulle kunna minska behovet av materialinsats med 17–24 % till 2030 och en bättre resursanvändning skulle kunna representera en total besparingspotential på 630 miljarder euro per år för den europeiska industrin.

Varför ett grönt sysselsättningsinitiativ?

Den strukturella förändringen av vår ekonomiska modell mot grön tillväxt är oundviklig och även förutsägbar. Det är både en utmaning och en möjlighet för arbetsmarknaden som i sin tur är en nyckelfaktor för att möjliggöra grön tillväxt. Det bör därför förutses för att kunna dra full nytta av denna ekonomiska omvandling för arbetstagare och arbetsgivare1.

Annons

Övergången kommer att medföra grundläggande omvandlingar inom hela ekonomin och inom ett brett spektrum av sektorer: ytterligare sysselsättning kommer att bli skapas,vissa jobb kommer att ersättas och andra omdefinieras. Förståelse d arbetsmarknadskonsekvenser är därför nödvändiga att förbättra förutse och hantera strukturella justeringar.

I detta sammanhang är bättre inriktning och samordning av arbetsmarknadsåtgärder och verktyg – genom ett integrerat ramverk – väsentligt för att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att stödja grön sysselsättning.

Inom vilka sektorer kommer jobb att skapas?

Det är allmänt erkänt att en framgångsrik övergång till en grön och resurs- och energieffektiv ekonomi kommer att omforma arbetsmarknaderna.

Det finns en betydande potential för att skapa nya arbetstillfällen inom produktion av energi från förnybara källor, energieffektivitet, avfalls- och vattenhantering, luftkvalitet, återställande och bevarande av biologisk mångfald, klimatanpassning och utveckling av grön infrastruktur. Följande uppskattningar kan göras:

 1. Förbättra förebyggande och hantering av avfall i EU skulle kunna skapa mer än 400,000 nya jobb, och den översyn av avfallslagstiftningen som nu föreslås av kommissionen skulle kunna skapa uppskattningsvis ytterligare 180,000 XNUMX arbetstillfällen;

 2. en ökning med 1 % i tillväxttakten för vatten industri i Europa kan skapa mellan 10,000 och 20,000 nya jobb;

 3. intern omvandling och omdefiniering av jobb kommer att påverka sektorer med en hög andel utsläpp (energikraft, transporter, jordbruk, byggnader som står för 33 %, 20 %, 12 % respektive 12 % av EU:s växthusgasutsläpp);

 4. d byggsektorn skulle kunna skapa 400,000 XNUMX nya jobb genom att göra byggnader mer energieffektiva för att möta kraven Direktiv om energieffektivitet (Se även IP / 14 / 764 och MEMO / 14 / 451 om nya förslag för att minska miljöpåverkan från nya och renoverade byggnader);

 5. för energiintensiva industrier (t.ex. kemikalier, järn och stål) är bilden mer komplex, eftersom de står inför både utmaningar och möjligheter till följd av behovet av att minska utsläppen och utvecklingen av nya sektorer och varor. För att ta itu med konkurrenskraften för de industrier som riskerar att flyttas på grund av klimatpolitikens inverkan har kommissionen vidtagit åtgärder för att förhindra "koldioxidläckage". Inom den kemiska sektorn beräknas en grönare kemisk industri skapa fler jobb än inom petroleumindustrin och den nuvarande kemiska industrin. Inom stålindustrin leder användningen av återvunnet material, såsom stålskrot, till stora energibesparingar och har därför en positiv inverkan på sektorns konkurrenskraft, och;

 6. När det gäller bredare ekonomi, genom att öka effektiviteten i produktionsprocesserna, anta innovativa lösningar för att spara resurser, utveckla nya affärsmodeller eller erbjuda mer hållbara produkter och tjänster, kan företag utöka sina marknader och skapa nya jobb, samtidigt som de omvandlar befintliga. Resursproduktiviteten i EU ökade med 20 % under perioden 2000–2011. Att bibehålla denna takt skulle leda till en ytterligare ökning med 30 % till 2030 och skulle kunna öka BNP med nästan 1 %, samtidigt som de skapar mer än 2 miljoner jobb.

Vilken integrerad ram för sysselsättningspolitiken i övergången till en grön ekonomi?

Initiativet för grön sysselsättning efterlyser ett integrerat tillvägagångssätt genom att fastställa politiska åtgärder som ska vidtas på EU-nivå och nationella nivåer, inklusive:

 1. Överbrygga befintliga kompetensklyftor by främja kompetensutveckling och bättre förutsäga kompetensbehov inom sektorer och branscher;

 2. förutse förändringar och säkra övergångar genom att bedöma och utveckla sektoriella initiativ om förutseende och hantera omstrukturering;by stödja inbördes utvärderingar av lämplig arbetsmarknadspolitik inom ramen för europeiska terminen; genom att arbeta med det europeiska nätverket för offentliga arbetsförmedlingaratt stödja yrkesmässig rörlighet för att möta specifika arbetsmarknadsbehov inom den gröna ekonomin;

 3. öka skapandet av arbetstillfällen by meffektiv användning av EU-medel (Senedan); genom att flytta skatter bort från arbete mot föroreningar som betonats inom ramen för europeiska terminen; pfrämja grön offentlig upphandling; entreprenörskap och sociala företag;

 4. ökande Datakvalitet och övervakning av utvecklingen på arbetsmarknaden genom att ge stöd till nationella statistikkontor genom ekonomiskt stöd och utbildningsstöd; bygga på ramarna för sysselsättnings- och miljöindikatorer som utvecklats av EU Sysselsättningskommittén att stödja övervakning av politik inom ramen för Europa 2020-strategin och den europeiska planeringsterminen;

 5. främja social dialog på bransch- och sektorsövergripande nivåer som en förutsättning för att underlätta en grönare ekonomi. Som rekommenderat av Europeisk plattform för resurseffektivitet (EREP), kommer kommissionen att stödja arbetstagarnas engagemang i frågor som rör miljöledning, energi- och resursanvändning och nya risker på arbetsplatsen, stärka arbetstagarnas rättigheter till information och samråd och utveckla sektorsövergripande resurseffektivitetsfärdplaner, och;

 6. stärka det internationella samarbetet genom att engagera sig i Grön tillväxt kunskap plattform lanserades 2012 av Global Green Growth Institute, OECD, UNEP och Världsbanken.

Hur ser din drömresa ut gör initiativet för grön sysselsättning till EU:s ramverk för ekonomisk styrninga

Sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitiken är kärnan i detta europeiska terminen för samordning av den ekonomiska politiken. Den europeiska sysselsättningspolitiken måste spela en mer aktiv roll för att stödja skapandet av arbetstillfällen och för att matcha efterfrågan på arbetskraft och kompetens i samband med övergången till en grön och resurseffektiv ekonomi. För detta ändamål identifierar meddelandet följande prioriteringar:

 1. Förbättra integration och samordning av befintliga policyer och initiativ på europeisk och nationell nivå;

 2. vidareutveckla styrningsstrukturer och metodiska verktyg för att underlätta övergången till en grön och resurseffektiv ekonomi, för att bättre samordna politiken och säkerställa konsekvent övervakning av reformåtgärder; och etablera en närmare arbetsrelation och dialog med arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer om sysselsättningsutmaningarna för att göra ekonomin grönare;

 3. ytterligare stärka de befintliga verktygen och nätverken för kompetensunderrättelser för att bättre förutse och övervaka utvecklingen inom sektorer och yrken kopplade till grön tillväxt och en resurseffektiv, cirkulär ekonomi;

 4. se till att EU och medlemsstaternas finansieringsprogram och politik stöder skapandet av jobb i den gröna ekonomin.

 5. övervaka framsteg relaterade till grön sysselsättning och utvärdera dem i samband med europeiska terminenOch;

 6. byggnad på rekommendationer av Europeisk plattform för resurseffektivitet (EREP) för att utveckla en bred strategi för grönare jobb, kompetens och utbildning.

Hur är detta gröna sysselsättningsinitiativ kopplat till meddelandet om den cirkulära ekonomin och den gröna handlingsplanen för små och medelstora företag?

2013 och 2014 års årliga tillväxtundersökningar betonade den gröna ekonomins potential att skapa arbetstillfällen och behovet av att utveckla strategiska ramar där arbetsmarknads- och kompetenspolitiken spelar en aktiv roll för att stödja skapandet av jobb. Ändå, integrerade politiska ramar som kopplar samman grön tillväxt och sysselsättning finns endast i en ett litet antal medlemsstater (Grekland, Frankrike, Österrike, Portugal och Finland), där majoriteten har en osammanhängande och splittrad strategi (se Utkast till gemensam sysselsättningsrapport 2013). Tillsammans med meddelandet om cirkulär ekonomi (se IP / 14 / 763 och MEMO / 14 / 450) och den gröna handlingsplanen för små och medelstora företag (se IP / 14 / 766 och MEMO / 14 / 452), kommer initiativet för grön sysselsättning att bidra till att utveckla en sådan integrerad strategi. Antagandet av de tre meddelandena syftar till att samordna riktade politiska svar och verktyg för att säkerställa att sysselsättnings- och miljöagendan konvergerar och bidrar till att nå Europa 2020-mål.

Vilken EU-finansiering finns tillgänglig för att genomföra dessa åtgärder?

EU-finansiering finns tillgänglig för att hjälpa medlemsländerna med sysselsättningsmöjligheterna och utmaningarna i övergången till en grönare ekonomi.

 1. Smakämnen Europeiska socialfonden (ESF) medfinansierar åtgärder för aktivering av arbetsmarknaden, åtgärder för att smidigare övergången till arbete och uppgradering av kunskaper och färdigheter.

 2. Smakämnen Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERDF) stöder investeringar i energi- och resurseffektivitet, förnybar energi, avfall och vattenförvaltning, grön infrastruktur, bevarande och skydd av biologisk mångfald, ekoinnovation, utbildningsinfrastruktur och forskning, utveckling och innovation inom teknik med låga koldioxidutsläpp.

 3. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) stöder investeringar i jordbruk, skogsbruk, miljö, landsbygdsföretag och infrastruktur inklusive investeringar i förnybar energi och energieffektivitet, resursförvaltning (vatten, avfall, mark, etc.) och innovation.

 4. Programmet för ”Konkurrenskraft för företag och små och medelstora företag' (COSME) och Horizon 2020 syfta till att bidra till ekonomisk tillväxt och sysselsättning genom att stödja projekt som handlar om innovation, inklusive förnybar energi, återställande av energieffektiva ekosystem och återskapande av städer.

 5. Smakämnen LIV programmet stödjas ett antal riktade innovativa miljö- och klimatrelaterade projekt med inverkan på jobb och kompetens, bland annat genom Natural Capital Financing Facility och Private Finance for Energy Efficiency-instrumenten.

Kommissionen uppmuntrar och stöder också inrättandet och genomförandet av finansiella instrument som samfinansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna genom plattformen för finansiella instrument – ​​teknisk rådgivning (FI-TAP) och andra gemensamma instrument med EIB-gruppen. Dessa instrument kan utnyttja ytterligare privata investeringar i en grönare ekonomi och kan bidra till att förverkliga den relaterade arbetspotentialen.

Vilka är nästa steg för kommunikationen?

Texten kommer att överlämnas till EU:s ministerråd, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén för deras godkännande. Meddelandet kommer att diskuteras vid det första informella Jumbo-mötet med ministrarna för sysselsättning och miljö i Milano den 17 juli.

1: OECD (2012), Jobbpotentialen i en övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp; OECD (2012), OECD Sysselsättning Outlook 2012, se kapitel 4 "Vad grön tillväxt betyder för arbetare och arbetsmarknadspolitik: en första bedömning"; ILO (2011), sdödar för gröna jobb, en global syn.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend