Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Högre återvinningsmål att driva övergången till en kretsloppsekonomi med nya jobb och hållbar tillväxt

DELA MED SIG:

publicerade

on

1295556680-deponiIdag (2 juli) antog kommissionen förslag för att göra Europa till en mer cirkulär ekonomi och öka återvinningen i medlemsländerna. Att nå de nya avfallsmålen skulle skapa 580,000 70 nya jobb jämfört med dagens resultat, samtidigt som Europa blir mer konkurrenskraftigt och efterfrågan på kostsamma knappa resurser minskar. Förslagen innebär också lägre miljöpåverkan och minskade utsläpp av växthusgaser. Planerna uppmanar européer att återvinna 80 % av kommunalt avfall och 2030 % av förpackningsavfall till 2025, och förbjuda nedgrävning av återvinningsbart avfall på deponi från och med XNUMX. Ett mål ingår också för att minska marin nedskräpning tillsammans med mål för att minska matsvinnet.

Översynen för att stärka avfallsmålen i befintliga direktiv sätts i samband med en ambitiös strävan mot en grundläggande övergång från en linjär till en mer cirkulär ekonomi. Istället för att utvinna råvaror, använda dem en gång och slänga dem, är den nya visionen en annan ekonomisk modell. I en cirkulär ekonomi blir återanvändning, reparation och återvinning normen och avfall är ett minne blott. Att hålla material i produktiv användning längre, återanvända dem och med förbättrad effektivitet skulle också förbättra EU:s konkurrenskraft på den globala scenen. Detta tillvägagångssätt beskrivs i ett meddelande som förklarar hur innovation på marknader för återvunnet material, nya affärsmodeller, ekodesign och industriell symbios kan föra oss mot en ekonomi och ett samhälle med noll avfall.

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: "WJag lever med linjära ekonomiska system som ärvts från 19th Århundrade i 21-talets värld av framväxande ekonomier, miljontals nya medelklasskonsumenter och sammankopplade marknader. Om vi ​​vill konkurrera måste vi få ut det mesta av våra resurser, och det innebär att återvinna dem till produktiv användning, inte gräva ner dem på deponier som avfall. Att flytta till en cirkulär ekonomi är inte bara möjligt, det är lönsamt, men det betyder inte att det kommer att ske utan rätt politik. De 2030-mål som vi föreslår handlar om att vidta åtgärder i dag för att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi och utnyttja de affärs- och arbetsmöjligheter som den erbjuder."

Forsknings-, innovations- och vetenskapskommissionär Máire Geoghegan-Quinn sa: "Forskning och innovation är nycklarna till framgång för den cirkulära ekonomin, och det är därför vi föreslår ett gemensamt tillvägagångssätt idag. Vid sidan av ett stödjande regelverk kommer vårt nya Horizon 2020-program att bidra med den kunskap som krävs för att forma en resurs- effektiv, grön och konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp i EU."

Meddelandet visar hur nya tillväxt- och arbetsmöjligheter kommer att uppstå genom en effektivare resursanvändning. Större effektivitet kommer att drivas av innovativ design, bättre presterande och mer hållbara produkter och produktionsprocesser, framtidsinriktade affärsmodeller och tekniska framsteg för att förvandla avfall till en resurs. Paketet som åtföljer meddelandet syftar till att skapa en ram för att hjälpa den cirkulära ekonomin att bli verklighet, med politik som är bättre sammanlänkade, smart lagstiftning och aktivt stöd från forskning och innovation. Detta kommer att låsa upp investeringar och attrahera finansiering samtidigt som det främjar en stark roll för företag och konsumenternas deltagande. Paketet föreslår också att resursproduktiviteten ska mätas på basis av BNP/råvarukonsumtion, och att en förbättring med 30 % till 2030 skulle kunna betraktas som en möjlig kandidat för ett överordnat mål i den kommande översynen av Europa 2020-strategin.

Dessa initiativ antas samtidigt med kompletterande meddelanden om

  • Ett grönt sysselsättningsinitiativ;

    Annons
  • en grön handlingsplan för små och medelstora företag, och;

  • möjligheter till resurseffektivitet inom byggsektorn.

Tillsammans kommer dessa att lansera en förnyad resurseffektiviseringsagenda för de kommande åren.

Nästa steg

Lagförslagen kommer nu att överlämnas till rådet och Europaparlamentet.

Framstegen för att uppnå resursproduktivitetsmålet kommer att övervakas under den europeiska terminen för ekonomisk styrning. Ett sådant mål ska övervägas i samband med halvtidsöversynen av Europa 2020-strategin. Forsknings- och innovationsinsatser inom området cirkulär ekonomi kommer att intensifieras. De politiska ramarna för att främja den cirkulära ekonomin kommer att vidareutvecklas under de kommande åren.

Bakgrund

Lagförslagen avser främst avfallsdirektivet, deponidirektivet och förpacknings- och förpackningsavfallsdirektivet. Utöver målöversynen kommer avfallslagstiftningen att förenklas, och samarbetet mellan kommissionen och medlemsstaterna kommer att intensifieras för att säkerställa ett bättre genomförande. Lägsta driftsvillkor för system med utökat producentansvar kommer att fastställas. Skräddarsydda tillvägagångssätt kommer att implementeras för specifika avfallsströmmar, såsom marin nedskräpning, fosfor, konstruktion och rivning, livsmedel, farligt avfall och plastavfall.

Att gå mot en cirkulär ekonomi är kärnan i den resurseffektivitetsagenda som upprättats under Europa 2020-strategin för smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Med färdplanen till ett resurseffektivt Europa 2011 föreslog kommissionen en handlingsram och underströk behovet av ett integrerat tillvägagångssätt på många politikområden och nivåer. Huvudidéerna från färdplanen utvecklades vidare i General Union Environment Action Program (7th EAP), som har som ett prioriterat mål att göra EU till en resurseffektiv, grön och konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp. Den europeiska plattformen för resurseffektivitet på hög nivå, som samlar regeringar, företag och organisationer i det civila samhället, har krävt åtgärder för att gå över till en mer cirkulär ekonomi, som kräver mer återanvändning och högkvalitativ återvinning för att minska beroendet av primära råvaror.

I det sjunde miljöhandlingsprogrammet beslutade medlemsländerna och Europaparlamentet att fastställa indikatorer och sätta upp mål för resurseffektivitet, samt att bedöma lämpligheten av att inkludera en överordnad indikator och ett mål i den europeiska terminen. Efter omfattande samråd identifierades resursproduktivitet, mätt som BNP i förhållande till råvarukonsumtion (RMC), som den lämpligaste indikatorn för ett möjligt resurseffektivitetsmål. EU förväntas redan öka sin resursproduktivitet med 7 % mellan 2014 och 2030 enligt ett business as usual-scenario. Politik för att främja övergången till en mer cirkulär ekonomi, som efterlyst av den europeiska plattformen för resurseffektivitet, skulle kunna leda till en fördubbling av denna takt, samtidigt som det ökar sysselsättningsskapandet och genererar ytterligare tillväxt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend