Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#BP Kan initiera ledarskap förändring i ryska oljemogulen Rosneft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Hemsida-karusell-1En källa bland aktieägarna i BP plc rapporterade att aktieägarna är missnöjda med ägandet av denna misstänkta ryska tillgång på 19.75 % av aktierna i Rosneft. Enligt källan är missnöjet orsakat av ett uttalande från företagets vd Robert Dudley, som säger att det är meningslöst att öka ägandet över 20%. Värdet på Rosneft-aktier som ägs av BP har sjunkit med 5.5 miljarder dollar sedan förvärvet i mars 2013 på grund av rubelns värdeminskning, skriver Steve McKay.

I år planerar den ryska regeringen att sälja 19.5 % av sin andel på 69.5 % för att täcka ett enormt federalt budgetunderskott. Den 11 april rapporterade Russian Business Service, ett oberoende medium, att chefen för Rosneft Igor Sechin har uppmanat regeringen att förhindra BP från att erhålla den blockerande andelen i företaget som skulle göra det möjligt för den att ändra Rosnefts ledning.

Företagets presstjänst tillbakavisade den informationen nästan omedelbart och kallade det en fantasi. I ett hastigt utarbetat pressmeddelande berömde man "ett partnerskap mellan Rosneft och BP, den största minoritetsaktieägaren, som strategiskt, långsiktigt och baserat på ömsesidigt förtroende". Ändå har BPs aktieägare allvarliga skäl att vara missnöjda med ledningen för det största ryska oljeproducerande företaget. Bolagets bokslut för 2015 som nyligen gjorts tillgängligt på bolagets hemsida visar att ledningen medvetet manipulerar ekonomiska resultat i syfte att avsevärt försköna en verklig situation.

Företaget använder International Accounting Standards, även känd som IAS, på sitt speciella sätt. Revisorer specificerar att bolaget den 1 oktober 2014, i enlighet med IAS 39 "Finansiella instrument: redovisning och värdering", betecknade som en del av sina dollardenominerade skulder på lån och upplåning som ett säkringsinstrument för exportintäkter, som också var dollar- denominerade.

Informationen om ett sådant innovativt tillvägagångssätt för redovisning offentliggjordes först i februari 2015, vilket innebär att en förändring av redovisningen gjordes i hemlighet och i strid med IAS-kraven. Rapporteringsstandarderna kräver att ett företag måste förbereda och godkänna detaljerad dokumentation av redovisningsmekanismen innan de använder säkringsinstrument. Ändå nämner inga tidigare företagsdokument några förändringar i redovisningsmetoden i samband med säkring (inklusive delårsrapport för IAS, publicerad den 29 oktober 2014 som visade en betydande vinstminskning).

Därefter ”korrigerades” företagets redovisningsprincip för att få ett önskat resultat. Enligt analytiker gjorde användningen av en sådan redovisningsmetod för skuldskulder det möjligt för Rosneft att undvika förluster på 498 miljarder rubel (förutom skatteeffekten på 100 miljarder rubel) som en del av "andra fonder och reserver", men inte i resultaträkningen. I stället för en förlust på 48 miljarder rubel (500 miljoner GBP) visade Rosneft således en nettovinst på 350 miljarder rubel (3.5 miljarder GBP) för 2014.

Under 2015 fortsätter Rosneft att använda sådana manipulationer av att designa och omdesigna säkringsinstrument (troligen även retroaktivt) och noterade en positiv Forex-vinst på 86 miljarder rubel (860 miljoner GBP) på sina böcker. I sin tur tillskrevs valutaförluster på 215 miljarder rubel (2.5 miljarder GBP) till "andra fonder och reserver", vilket visar en positiv effekt av säkring på resultat och resultat. Målet med dessa omklassificeringar är helt klart att ge en bättre bild för Rosnefts aktieägare.

Annons

Denna strategi kommer dock att reflektera dåligt på företagets i framtiden. Analytiker uppskattar att företaget kommer att behöva notera årliga förluster på minst 118 miljarder rubel (1.1 miljarder GBP) fram till 2019. Men det är inte alla tricken. Företaget rapporterar också valutaförluster på 194 miljarder rubel (2 miljarder GBP) hänförliga till dess "utlandsverksamhet".

För att generera en sådan förlust måste dessa hemliga "utländska transaktioner och transaktioner" ha en genomsnittlig nettotillgång på 690 miljarder rubel eller nästan 7 miljarder GBP om man utgår från rubeldevalveringen på 28 %. Rosneft misslyckades med att avslöja vad dessa "transaktioner och operationer".

Tydligen är 7 miljarder GBP i aktieägarvärde inget problem för Rosnefts ledning. Värdering av derivat har blivit ännu ett verktyg för manipulationer med ekonomiska resultat. I enlighet med IAS redovisningsprincip ska verkligt värde på derivat bestämmas med hjälp av tillgängliga marknadsdata.

Däremot bortser bolaget från sin egen redovisningsprincip och IAS-krav som anger i not 31 att man uppskattar värdet av derivat på basis av "aktuellt diskonterat värde av framtida kassaflöden med användning av information om konsensusprognos för valutakurser", men inte baserat på valutaterminskurser. Denna redovisningsmetod ger en felaktig bild av det verkliga värdet av derivat. Enligt analytiker var summan av deklarerade förlusterna under 2015 cirka 40 miljarder rubel (400 miljoner GBP) och den största delen av förlusterna överfördes till framtida perioder när löptiden närmar sig.

Som källan rapporterade har BP:s aktieägare skickat ett brev till Bob Dudley, som också sitter i Rosnefts styrelse, där de beskriver problemen och ber BP att vidta åtgärder för att rätta till situationen. Brevet uttrycker en konsoliderad ståndpunkt om andelen i Rosneft. En möjlig lösning skulle vara att sälja den med förlust, vilket kan bli det största misslyckandet för BP:s VD sedan Macondj-katastrofen och olyckan i Mexikanska golfen.

En sådan åtgärd skulle dock välkomnas av Rosnefts ledning eftersom det kommer att ge Igor Sechin en möjlighet att rädda sin plats. En annan skulle vara att köpa ytterligare aktier från den ryska regeringen till ett fyndpris och genomföra en länge behövlig ledningsombildning.

Dudley, en tidigare VD för ryska TNK-BP som förvärvades av Rosneft 2013, vet hur man driver ett ryskt företag och gör det till en framgång. Bollen ligger hos honom, men det blir inget lätt beslut.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend