Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Rätt till vatten: Se den första utfrågningen i Europaparlamentet för ett medborgarinitiativ

DELA MED SIG:

publicerade

on

ESY-005267869Ska tillgång till vatten av god kvalitet vara en grundläggande rättighet? Kampanjen "vatten är en mänsklig rättighet" syftar till att säkra universell tillgång till rent vatten och sanitet och motsätter sig liberaliseringen av vattentjänster. Personerna bakom kampanjen kommer att delta i parlamentets första officiella utfrågning för det europeiska medborgarinitiativet, som gör det möjligt för människor att be om ny EU-lagstiftning. Utfrågningen kommer att hållas måndagen den 17 februari kl. 15-18 CET. Se upp bor här.

Rätten till vatten

Kampanjen samlas nästan två miljoner underskrifter i deras strävan att få alla EU-länder att ge sitt folk med tillräcklig och rent dricksvatten och sanitet. Arrangörerna av initiativet anser att dessa tjänster inte ska omfattas av reglerna för den inre marknaden.

Medborgarinitiativ

Medborgarinitiativet infördes genom Lissabonfördraget och ger EU-invånare som har rösträtt i val till Europaparlamentet möjlighet att säga sitt om EU:s agenda. För att komma i fråga måste ett initiativ stödjas av minst en miljon EU-medborgare, från minst sju av de 28 medlemsländerna inom 12 månader från registreringsdatumet. Det måste också falla inom Europeiska kommissionens ansvarsområde.

Hörsel

Utfrågningen i parlamentet organiseras av utskottet för miljö, tillsammans med de framställningar, den inre marknaden och utvecklingskommittéer. Arrangörerna av initiativet kommer att presentera sina mål parlamentsledamöter och Maroš Šefčovič, vice ordförande för Europeiska kommissionen. Titta på det levande genom att klicka på här..

Annons

Plats för förbättring

Utskottet för framställningar diskuterade den 10 februari de preliminära resultaten av en studie om medborgarinitiativ. Även om de sågs som lovande, erkände medlemmarna också att det fortfarande fanns utrymme för ytterligare förbättringar. Till exempel kritiserade de att varje medlemsstat för närvarande kräver olika uppgifter från människor som vill skriva under ett initiativ. Ett förslag var att skapa en interaktiv webbplats där människor kan utbyta idéer om möjliga medborgarinitiativ och hitta motsvarigheter i andra EU-länder för att starta en.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend