Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Den tyska regeringen avvisar anklagelser om misslyckanden med översvämningsberedskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tyska tjänstemän avvisade förslag om att de hade gjort för lite för att förbereda sig för förra veckans översvämningar och sade att varningssystemen hade fungerat, eftersom dödstalen från landets värsta naturkatastrof på nästan sex decennier steg över 160, skriva Andreas Kranz, Leon Kugeler Reuters TV, Holger Hansen, Anneli Palmen, Andreas Rinke, Matthias Inverardi, Bart Meijer i Amsterdam Maria Sheahan och Thomas Escritt.

Översvämningar har förstört delar av Västeuropa sedan förra onsdagen (14 juli), med de tyska delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen, liksom delar av Belgien, bland de värst drabbade.

I Ahrweiler-distriktet söder om Köln dödades minst 117 personer och polisen varnade för att antalet dödsfall nästan säkert skulle öka när saneringen fortsätter från översvämningar vars kostnader förväntas stiga till de många miljarder.

Annons

Den höga dödssiffran har väckt frågor kring varför så många tycktes ha varit förvånade över den snabba översvämningen, med oppositionspolitiker som föreslog att antalet dödsfall avslöjade allvarliga brister i Tysklands översvämningsberedskap.

Seehofer sa som svar att den tyska nationella meteorologiska tjänsten (DWD) utfärdar varningar till Tysklands 16 stater och därifrån till distrikt och samhällen som på lokal nivå beslutar hur man ska svara.

"Det skulle vara helt otänkbart att en sådan katastrof förvaltas centralt från vilken plats som helst", sa Seehofer till journalister på måndagen (19 juli). "Du behöver lokal kunskap."

Kritik mot nödåtgärden var "billig valkampretorik", sade han.

Förödelsen av översvämningarna, tillskriven av meteorologer till effekterna av klimatförändringarna, kan skaka upp Tysklands federala val i september, som hittills sett en liten diskussion om klimatet.

En omröstning för Der Spiegel fann bara 26% tyckte att Armin Laschet, statsminister som är de konservativa kandidat för att efterträda Angela Merkel som kansler, var en bra krishanterare. Läs mer.

Kampanjens föregångare förstod under helgen för att tycka att hon skrattade medan den tyska presidenten höll ett högtidligt sorgtal.

Lokala myndigheter sa att Steinbachtal-dammen som Seehofer besökte - som hade varit i riskzonen för intrång i flera dagar, vilket ledde till evakuering av tusentals - hade stabiliserats och att invånarna kunde återvända hem senare på måndagen.

Armin Schuster, chef för den federala katastrofhanteringsbyrån, utmanade påståenden om att hans byrå hade gjort för lite och berättade i en intervju för Reuters att den hade skickat ut 150 varningar, men att det var för lokala myndigheter att besluta hur de skulle svara.

Rengöringsarbetet fortsatte i Ahrweiler-distriktet, men med många av 170 som fortfarande saknas för att vara i områden som myndigheterna ännu inte hade nått eller där vattnet ännu inte hade dragit sig tillbaka, var det få som troligen hittades vid liv.

"Vårt fokus ligger på att ge säkerhet så snart som möjligt", säger Stefan Heinz, en senior distriktspolis. "Och det inkluderar att identifiera offren." Läs mer.

Det värsta av översvämningarna avskärde hela samhällen från makt eller kommunikation. Invånarna fångades i sina hem av snabbt stigande översvämningsvatten och ett antal hus kollapsade, vilket lämnade vad Merkel på söndagen beskrev som "skrämmande" scener. Läs mer.

DWD-vädertjänsten varnade på måndagen (12 juli) förra veckan att kraftigt regn var på väg mot västra Tyskland och att översvämningar var mycket troliga. På onsdag morgon sa det på Twitter att risken för översvämningar ökade och uppmanade befolkningen att söka vägledning från lokala myndigheter.

Tyskland förbereder ett hjälppaket för hårt drabbade samhällen i Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz, och även i Bayern och Sachsen, där det var nya översvämningar under helgen.

Försäkringsgivarna uppskattar att de direkta kostnaderna för översvämningarna kan vara så höga som 3 miljarder euro (3.5 miljarder dollar). Transportministeriet beräknar kostnaden för att reparera skadade vägar och järnvägar till 2 miljarder euro, rapporterade Bild.

En regeringskälla sa till Reuters på måndagen att omedelbar lättnad till ett värde av cirka 400 miljoner euro diskuterades, varav hälften skulle betalas av den federala regeringen och hälften av staterna.

Hjälppaketet, som också förväntas omfatta miljarder euro för långsiktiga ombyggnadsinsatser, ska läggas fram för kabinettet på onsdagen.

Inga nya dödsfall rapporterades i Belgien, där man vet att 31 personer har dött. Antalet saknade på måndagen var 71, jämfört med 163 på söndagen. Cirka 3,700 hem var fortfarande utan dricksvatten.

I Nederländerna började tusentals invånare i södra provinsen Limburg återvända hem efter att vattennivåerna sjönk från rekordhöjder som hotade städer och byar över hela regionen. Även om översvämningar lämnade ett spår av skador hölls alla större vallar och inga dödsfall rapporterades.

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner franska ordningen på 30.5 miljarder euro för att stödja produktion av el från förnybara energikällor

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt en fransk stödordning för att stödja förnybar elproduktion. Åtgärden kommer att hjälpa Frankrike att uppnå sina mål för förnybar energi utan att konkurrensen snedvrids i onödan och kommer att bidra till det europeiska målet att uppnå klimatneutralitet fram till 2050.

Vice verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sade: ”Denna stödåtgärd kommer att stimulera utvecklingen av viktiga förnybara energikällor och stödja en övergång till en miljövänlig energiförsörjning, i linje med EU: s Green Deal-mål. Valet av mottagare genom en konkurrensutsatt anbudsprocess kommer att säkerställa bästa möjliga värde för skattebetalarnas pengar samtidigt som konkurrensen bibehålls på den franska energimarknaden. ” 

Det franska systemet

Annons

Frankrike meddelade kommissionen sin avsikt att införa ett nytt system för att stödja el som produceras från förnybara energikällor, nämligen till landoperatörer av sol-, land- och vattenkraftsanläggningar. Systemet ger stöd till dessa operatörer som tilldelas via konkurrensutsatta anbud. Särskilt omfattar åtgärden sju typer av anbud för totalt 34 GW ny kapacitet för förnybar energi som kommer att organiseras mellan 2021 och 2026: (i) sol på marken, (ii) sol på byggnader, (iii) vind på land, (iv) vattenkraftinstallationer, (v) innovativ sol, (vi) egenförbrukning och (vii) ett teknologineutralt anbud. Stödet har formen av en premie utöver elmarknadspriset. Åtgärden har en preliminär totalbudget på cirka 30.5 miljarder euro. Systemet är öppet till 2026 och stöd kan betalas ut under högst 20 år efter det att den nya förnybara anläggningen ansluts till nätet.

Kommissionens bedömning

Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt 2014 riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att stödet är nödvändigt för att vidareutveckla den förnybara energiproduktionen för att uppfylla Frankrikes miljömål. Det har också en stimulanseffekt, eftersom projekten annars inte skulle äga rum utan offentligt stöd. Dessutom är stödet proportionellt och begränsat till det minsta nödvändiga, eftersom stödnivån kommer att fastställas genom konkurrensutsatta anbud. Kommissionen fann dessutom att de positiva effekterna av åtgärden, särskilt de positiva miljöeffekterna, överväger eventuella negativa effekter när det gäller snedvridning av konkurrensen. Slutligen åtagit sig Frankrike också att genomföra en efterhands utvärdering för att bedöma funktionerna och genomförandet av systemet för förnybar energi.

På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att det franska systemet är i linje med EU: s regler om statligt stöd, eftersom det kommer att underlätta utvecklingen av förnybar elproduktion från olika tekniker i Frankrike och minska växthusgasutsläppen, i linje med European Green Deal och utan onödigt snedvridande av konkurrensen.

Bakgrund

Kommissionens 2014 Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi låta medlemsstaterna stödja produktionen av el från förnybara energikällor, på vissa villkor. Dessa regler syftar till att hjälpa medlemsstaterna att uppnå EU: s ambitiösa energi- och klimatmål till lägsta möjliga kostnad för skattebetalarna och utan onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden.

Du har nu möjlighet Direktivet om förnybar energi från 2018 fastställde ett bindande mål för förnybar energi på EU-nivå om 32% fram till 2030. Med European Green Deal Communication under 2019 förstärkte kommissionen sina klimatambitioner och satte ett mål om inga nettoutsläpp av växthusgaser 2050. Det nyligen antagna Europeiska klimatlagstiftningen, som fastställer klimatneutralitetsmålet 2050 och inför det mellanliggande målet att minska utsläppen av växthusgaser netto med minst 55% fram till 2030, sätta grunden för 'passar 55' lagstiftningsförslag som antogs av kommissionen den 14 juli 2021. Bland dessa förslag har kommissionen lagt fram en ändring av direktivet om förnybar energi, som sätter ett ökat mål att producera 40% av EU: s energi från förnybara källor till 2030.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.50272 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Fortsätt läsa

Plastavfall

Plastavfall och återvinning i EU: Fakta och siffror

publicerade

on

Nästan en tredjedel av plastavfallet i Europa återvinns. Ta reda på mer fakta och siffror om plastavfall och dess återvinning i EU med denna infografik, Samhället.

Infografik om plastavfall och återvinning i Europa
Ta reda på fakta om plastavfall och återvinning i EU  

Produktionen av plast har ökat exponentiellt på bara några decennier - från 1.5 miljoner ton 1950 till 359 miljoner ton 2018 världen över - och därmed mängden plastavfall. Efter en kraftig nedgång i produktionen under första halvåret 2020 på grund av COVID-19-pandemin återhämtade sig produktionen igen under andra halvåret.

EU vidtar redan åtgärder för att minska mängden plastavfall, men vad händer med avfallet som genereras trots alla ansträngningar? Och hur kan plaståtervinningsgraden höjas?

Annons

Behandling av plastavfall i Europa

I Europa är energiåtervinning det mest använda sättet att bortskaffa plastavfall följt av återvinning. Cirka 25% av allt genererat plastavfall deponeras.

Hälften av plasten som samlas in för återvinning exporteras för att behandlas i länder utanför EU. Orsakerna till export är bristen på kapacitet, teknik eller ekonomiska resurser för att behandla avfallet lokalt.

Tidigare transporterades en betydande del av det exporterade plastavfallet till Kina, men nyligen begränsningar av import av plastavfall i Kina kommer sannolikt att minska EU: s export ytterligare. Detta medför en risk för ökad förbränning och deponering av plastavfall i Europa. Under tiden försöker EU hitta cirkulära och klimatvänliga sätt att hantera sitt plastavfall.

Den låga andelen plaståtervinning i EU innebär betydande förluster för ekonomin såväl som för miljön. Det uppskattas att 95% av värdet på plastförpackningsmaterial går förlorat för ekonomin efter en kort cykel för första gången.

globalt forskare uppskattar att produktion och förbränning av plast pumpade mer än 850 miljoner ton växthusgaser ut i atmosfären 2019. År 2050 skulle dessa utsläpp kunna stiga till 2.8 miljarder ton, varav en del kunde undvikas genom bättre återvinning.

Läs mer om avfallshantering i EU.

Problem med plaståtervinning

De viktigaste frågorna som komplicerar plaståtervinning är kvaliteten och priset på den återvunna produkten jämfört med deras återvunna motsvarighet. Plastprocessorer kräver stora mängder återvunnen plast, tillverkade enligt strikt kontrollerade specifikationer och till ett konkurrenskraftigt pris.

Eftersom plast lätt kan anpassas efter varje tillverkares behov - funktionella eller estetiska - komplicerar råvarornas mångfald återvinningsprocessen, vilket gör det dyrt och påverkar slutproduktens kvalitet. Som en följd av detta ökar efterfrågan på återvunnen plast snabbt, men 2018 stod den endast för 6% av efterfrågan på plast i Europa.

Ta reda på mer om EU: s planer på att nå en cirkulär ekonomi 2050, inklusive plastreduktion.

EU -lösningar för att öka återvinningsgraden

I maj 2018 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag för att ta itu med frågan plast marin skräp. Det inkluderar ett EU-förbud mot produktion av de 10 bästa engångsplaster som finns på europeiska stränder från 3 juli 2021.

Som en del av den Grön affär55% av plastförpackningsavfallet bör återvinnas till 2030. Detta skulle innebära bättre design för återvinningsbarhet, men parlamentsledamöterna anser att det behövs åtgärder för att stimulera marknaden för återvunnen plast.

Dessa åtgärder kan omfatta:

  • Skapa kvalitetsstandarder för sekundärplast;
  • uppmuntra certifiering för att öka förtroendet för både industrin och konsumenterna;
  • införa obligatoriska regler för minimalt återvunnet innehåll i vissa produkter, och;
  • uppmuntra EU -länder att överväga att sänka momsen på återvunna produkter.


Europaparlamentet stödde också begränsning av lätta plastpåsar i EU i 2015.

Dessutom uppmanade ledamöterna kommissionen att ta mot mikroplast.

Läs mer om EU: s strategi för att minska plastavfall.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Miljö

Vattenhantering: Kommissionen samråder med att uppdatera listor över föroreningar som påverkar yt- och grundvatten

publicerade

on

Kommissionen har inlett en online offentligt samråd att söka synpunkter på den kommande översynen av förteckningarna över föroreningar som förekommer i ytvatten och grundvatten samt om motsvarande regleringsstandarder. Detta initiativ är särskilt viktigt för genomförandet av det nyligen antagna Noll föroreningshandlingsplan som en del av European Green Dealoch bredare ansträngningar för att säkra en effektivare och säkrare användning av vatten.

Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius sa: ”Alla européer bör dra nytta av rent vatten. Att säkerställa god yt- och grundvattenkvalitet i Europa är av största vikt för människors hälsa och för miljön. Föroreningar orsakade av bekämpningsmedel, konstgjorda kemikalier eller från rester av läkemedel måste undvikas så mycket som möjligt. Vi vill höra dina åsikter om hur detta bäst kan uppnås. ”

En nyligen genomförd utvärdering ('fitnesscheck') i december 2019 hittades EU: s vattenlagstiftning ska i stort sett vara ändamålsenlig. Det krävs dock förbättringar av aspekter som investeringar, genomförandebestämmelser, integrering av vattenmål i annan politik, administrativ förenkling och digitalisering. Denna revision syftar till att ta itu med några av bristerna i samband med kemisk förorening och den rättsliga skyldigheten att regelbundet se över förteckningarna över föroreningar samt att påskynda genomförandet. Det offentliga samrådet är öppet för feedback fram till den 1 november 2021. Mer information finns i detta pressmeddelande.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend