Anslut dig till vårt nätverk!

Hatbrott

Commission proposes to extend the list of ‘EU crimes’ to hate speech and hate crime

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (9 december) presenterar Europeiska kommissionen en initiativ to extend the list of ‘EU crimes’ to hate speech and hate crime, as announced by President von der Leyen in her 2020 State of the Union-tal.

Hate speech and hate crime have seen a sharp rise across Europe and have become a particularly serious and worrying phenomenon – offline and online. Common EU action is needed to tackle this EU-wide challenge. However, currently there is no legal basis to criminalise hate speech and hate crime at EU level. The existing list of EU crimes in the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) needs to be extended to ensure minimum common rules on how to define criminal offences and sanctions applicable in all EU Member States. Today’s initiative is the first step in the process of extending the list of EU crimes. The next step would be for member states to approve the initiative, before the Commission can present a legislative proposal. 

Värderingar och öppenhet Vicepresident Věra Jourová sa: "Hat har ingen plats i Europa. Det strider mot våra grundläggande värderingar och principer. Vi behöver EU-åtgärder för att se till att hat kriminaliseras på samma sätt överallt i Europa.”

Justice Commissioner Didier Reynders said: “We need a strong response to the challenges posed by hate speech and hate crime across the EU: now and in the future. Today’s initiative is an important step towards a more effective European response to such threats against pluralism and inclusiveness. We won’t allow such phenomenon to weaken our democracies.”

Nyckelelement i meddelandet:

Today’s initiative sets out evidence for extending the list of EU crimes to hate speech and hate crime in the light of the criteria laid down in Article 83(1) TFEU:

  • Den gränsöverskridande dimensionen av hatretorik och hatbrott: Online hatretorik sprids snabbt och är tillgängligt för alla var som helst. Ideologierna bakom hatretorik och hatbrott kan utvecklas internationellt och kan snabbt delas online. Hatbrott kan begås av nätverk med medlemmar från flera länder.
  • Hatretorik och hatbrott som brottsområde: The Commission considers that hate speech and hate crime are an area of crime as they share an intrinsic special feature, i.e. ‘hatred’ targeting persons or groups of persons sharing (or perceived as sharing) the same protected characteristics.
  • Hatretorik och hatbrott som ett område för särskilt grov brottslighet: Hatretorik och hatbrott är särskilt allvarliga brott eftersom de undergräver EU:s gemensamma värderingar och grundläggande rättigheter, enligt artiklarna 2 och 6 Fördraget om Europeiska unionen, liksom i Charter. De har skadliga effekter på individer, deras samhällen och samhället i stort.
  • Utvecklingen inom brottslighet: Det har skett en stadig ökning av de två fenomenen på grund av olika ekonomiska, sociala och tekniska förändringar och utvecklingar. Covid-19-pandemin har varit en av faktorerna som bidragit till denna ökning.
  • Inga alternativ till att utöka listan över EU-brott: Hatretorik och hatbrott kriminaliseras i varierande grad i EU:s medlemsländer. Endast utvidgningen av listan över EU-brott till att omfatta hatretorik och hatbrott kan möjliggöra en effektiv och heltäckande straffrättslig strategi för dessa fenomen på EU-nivå, tillsammans med ett konsekvent skydd av offren för sådana handlingar.

Nästa steg

Annons

Rådet måste enhälligt anta, efter att ha inhämtat Europaparlamentets godkännande, ett beslut som identifierar hatretorik och hatbrott som ett annat brottsområde som uppfyller kriterierna i artikel 83 i EUF-fördraget.

Därefter kan kommissionen föreslå antagande av lagstiftning som fastställer minimiregler för definitioner och påföljder för hatretorik och hatbrott som ska antas av Europaparlamentet och rådet i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

Bakgrund

Den externa studien som publiceras idag bekräftar omfattningen och den oroande trenden av hatretorik och hatbrott. Den ökade nivån av hat som manifesteras mot till exempel romer, judar, muslimer och personer med asiatiskt ursprung, eller de som uppfattas vara av sådant ursprung, inklusive rasistiska attacker och misshandel, våldsam mobbning, hot och rasistiska övergrepp har ökat under pandemin . Källor fann att 52 % av unga kvinnor och flickor har upplevt våld på nätet, inklusive hot och sexuella trakasserier, medan personer med funktionsnedsättning löper större risk att bli offer för våldsbrott, inklusive hatbrott, än andra personer och att utsättas för trakasserier.

Hatbrott och hatretorik strider mot de grundläggande europeiska värderingar som anges i artikel 2 i EU-fördraget. Enligt Artikeln 83 (1) of the Treaty on the Functioning of the EU (‘TFEU’), the European Parliament and the Council may establish minimum rules on the definition of criminal offences and sanctions in areas of särskilt grov brottslighet med en gränsöverskridande dimension. Sådana områden är till exempel terrorism, människohandel och sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn. Baserat på utvecklingen När det gäller brott kan rådet anta ett beslut som identifierar andra områden, som dessa, vilket gör det möjligt för kommissionen – i ett andra steg – att föreslå en robust ram för att hantera hatretorik och hatbrott på EU-nivå.

På EU-nivå finns det redan ett ramverk för ett starkt gemensamt svar på rasistiska och främlingsfientliga hatpropaganda och hatbrott genom rådets rambeslut om att bekämpa vissa former och uttryck för rasism och främlingsfientlighet genom strafflagstiftning. Rambeslutet syftar till att säkerställa att allvarliga yttringar av rasism och främlingsfientlighet kan bestraffas med effektiva, proportionerliga och avskräckande straffrättsliga sanktioner i hela EU. Den kräver att medlemsstaterna kriminaliserar hatretorik, det vill säga offentlig uppmaning till våld eller hat, på grund av ras, hudfärg, religion, härkomst eller nationellt eller etniskt ursprung. Det kräver också att medlemsstaterna för andra brott än hatretorik ser till att sådana rasistiska och främlingsfientliga motiveringar betraktas som en försvårande omständighet, eller alternativt att en sådan motivering kan beaktas vid fastställandet av påföljderna.

The Commission supports Member States’ efforts to effectively implement the Framework Decision through the work of the High Level Group on combating Racism and Xenophobia and other forms of intolerance.

Today’s initiative is part of a broader set of EU actions to counter illegal hate speech and violent extremist ideologies and terrorism online, such as the EU:s uppförandekod för att motverka olagligt hatretorik på nätet, det föreslagna Lag för digitala tjänster, den Förordning om hantering av terroristinnehåll online och EU:s Internetforum.

Detta initiativ kommer att stödja EU:s handlingsplan mot rasism 2020-2025 och strategin för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv i EU, såväl som jämställdhetsstrategin 2020-2025.

Mer information

Kommunikation - Ett mer inkluderande och skyddande Europa: utvidga listan över EU-brott till hattal och hatbrott

Bilaga till kommissionens meddelande om utvidgning av listan över EU-brott till att omfatta hatretorik och hatbrott

Factsheet – How to extend the list of EU crimes: Step by Step

Webbsida

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend