Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

Lampedusa tragedi belyser behovet av effektivare EU-invandringspolitik, säger utvecklingsorganisation

DELA MED SIG:

publicerade

on

WorldvisionNär EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso besöker Lampedusa den 9 oktober, platsen där mer än 100 östafrikanska flyktingar nyligen drunknade, uppmanar World Vision EU att se över sin strategi för invandrings- och utvecklingspolitik.

"Denna desperata tragedin har ännu en gång belyst behovet av en enhetlig och human EU-politik för flyktingar och asylsökande – en fråga som togs upp vid ett möte nyligen i EU-rådet för rättsliga och mänskliga frågor", sade World Visions EU-representant, Marius Wanders. "De som dog i den här fruktansvärda situationen var en del av den "mänskliga tidvattnet" från söder om Sahara och bland de förlorade liven är oskyldiga barn."

World Vision uppmanar EU att omvärdera sin behandling av flyktingar och asylsökande, samt att åta sig att hjälpa människor i deras ursprungsländer.

”Det räcker inte att slå ner på smugglarna som lockar afrikaner på sina sjövärdiga båtar, eller diskutera förändringar i gränskontrollpolitiken. Tragedin börjar när människor sätter sina liv på spel, eftersom de känner att de inte har något val eller några utsikter att överleva”, säger Wanders.

”Eritrea och Somalia har härjats av konflikter och hunger. Om ytterligare tragedier som Lampedusa ska undvikas, måste EU och dess medlemsländer göra ett långsiktigt åtagande för att främja social och ekonomisk omvandling i Afrika söder om Sahara.”

"Det globala utvecklingsramverket efter 2015 som för närvarande förhandlas fram på FN-nivå ger en möjlighet för EU och andra stormakter att åta sig ett varaktigt engagemang med länderna söder om Sahara för att utrota fattigdom och främja deras ekonomiska utveckling under de kommande åren ," han säger.

"Om EU utvecklar en effektivare invandrings- och utvecklingssamarbetespolitik kommer vi att undvika att behöva se många fler desperata migranter som möter sin död på samma tragiska sätt som de som nyligen dog utanför Lampedusa."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend