Anslut dig till vårt nätverk!

Biologisk mångfald

Kommissionen: "Mot en bättre användning av våra genetiska resurser"

DELA MED SIG:

publicerade

on

faelt-309-x-233Europeiska kommissionen har idag (29 november) publicerat en rapport, Genetiska resurser – från bevarande till bättre användning, som beskriver kommissionens mål för perioden fram till 2020. Även om frågor om bevarande och att stoppa förlusten av biologisk mångfald i jordbruket fortfarande är en central del, belyser rapporten behovet av en förändring av logiken med större tonvikt på en ökad hållbar användning av våra genetiska resurser som traditionella eller hotade raser av djur eller växter. Rapporten åtföljs av ett andra dokument, som rapporterar om befintliga program, vilket krävs i slutet av 2013 enligt den nuvarande förordningen.

I en kommentar till rapporten sa EU:s jordbruks- och landsbygdsutvecklingskommissionär Dacian Cioloş: "Det är mycket viktigt att åtgärder för genetiska resurser går utöver bevarande. Genetiskt material erbjuder enorma resurser inte bara när det gäller ekonomiska fördelar, utan också för att hjälpa till att möta de utmaningar vi har. ansikte som klimatförändringar, växtresistens mot skadedjur, produktivitet, olika konsumentkrav och ekonomisk utveckling på landsbygden. Vi måste så mycket som möjligt värdesätta mångfalden av genetiskt material som står till vårt förfogande."

Denna förändring av synsätt återspeglas i breddningen av de verktyg som stödjer ansträngningar för att bättre använda genetiska resurser, så att 2020 finns större ekonomiska resurser och ett bredare utbud av finansieringsmöjligheter tillgängliga. Från 2014 kommer flera EU-politiska instrument och verktyg att sättas samman på ett sammanhängande och kompletterande sätt för att stödja detta mål, både inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitikens landsbygdsutvecklingsåtgärder och under EU:s ramverk för forskning och innovation Horizon 2020, vilket öppnar dörren för ytterligare möjligheter för investeringar, samarbete och utbyte av bästa praxis.

Landsbygdsutveckling erbjuder ett brett utbud av åtgärder, inklusive uppfödning och användning av traditionella hotade lokala raser av husdjur, växter och frön. Åtgärder för landsbygdsutveckling kan också bidra till att integrera den hållbara användningen av jordbrukets genetiska resurser i livsmedelskedjan, vilket ger ett större mervärde för landsbygdsområden och livsmedelssektorn, eftersom marknader och produkter blir mer mångfaldiga.

För att bredda kunskapsbasen om bevarande och hållbar användning av genetiska resurser kommer dessa frågor att integreras i ett omfattande arbetsprogram som upprättats under Horisont 2020.

Den nödvändiga interaktionen mellan forskning och praktik kommer att främjas av det europeiska innovationspartnerskapet Jordbrukets produktivitet och hållbarhet inrättats för att öka medvetenheten, mobilisera intressenter och uppmuntra kunskapsdelning och samarbete, även inom detta område.

För att göra bevarandet och hållbart användande av genetiska resurser till en framgång krävs åtgärder på alla nivåer – EU, medlemsländer och regionala – samt ett starkt engagemang från relevanta intressenter. Dessa gemensamma ansträngningar kommer att ge ett avsevärt bidrag till att stärka hållbarhet och ekonomisk bärkraft i olika jordbrukssystem och i hela livsmedelskedjan, samt ett grundläggande bidrag till att bevara den biologiska mångfalden och bekämpa klimatförändringarna.

Annons

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend