Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Institutionellt investerarsupport för Greater Gabbard offshore-överföringslänk uppmuntras genom första användning av Project Bond Credit Enhancement-schema i Storbritannien

DELA MED SIG:

publicerade

on

195454Greater Gabbard offshore-transmissionslänken har blivit det första Storbritannien-baserade infrastrukturprojektet för att attrahera finansiering från institutionella investerare med hjälp av Project Bond Credit Enhancement-initiativet. Obligationer till ett värde av 305 miljoner pund har utfärdats för att finansiera den nya överföringslänken för att ansluta vindkraftsparken med 140 turbiner utanför Suffolks kust med el från det brittiska fastlandet och har framgångsrikt placerats hos ett brett spektrum av investerare.

Intäkterna från obligationsemissionen har släppts, obligationerna har börjat handlas på den irländska börsen och tekniska detaljer avslutades för att möjliggöra finansiell stängning. Europeiska investeringsbanken har lämnat en garanti på 45.8 miljoner pund, motsvarande 15 % av den emitterade obligationen, som ett kreditstöd under Project Bond Credit Enhancement-modellen som möjliggör en uppgradering av projektets rating från Moody's.

A3 Moody's-betyget för de obligationer som emitterats för Greater Gabbard OFTO inkluderar en höjning av kreditbetyget med ett snäpp från den fristående kreditkvaliteten på grund av närvaron av Europeiska investeringsbankens Project Bond Credit Enhancement (PBCE). Enligt PBCE-modellen kommer ytterligare likviditet att tillhandahållas för projektet om så krävs, möjliggöra ökad återhämtning för seniora långivare genom att minska utestående skulder och fungera som en första-förlustbit i finansieringsstrukturen. Greater Gabbard OFTO-obligationerna har en löptid på 2032.

"Den framgångsrika offentliga obligationsemissionen för Greater Gabbard OFTO representerar den första användningen av det gemensamma EIB-Europeiska kommissionens projektobligationsinitiativ i Storbritannien. Detta tillför en ny dimension till infrastrukturfinansiering i den brittiska energiöverföringssektorn genom att locka större deltagande av institutionella investerare i en väsentlig del av värdekedjan för havsbaserad vindkraft. Detta nya system stöder avsevärt investeringar i överföringsprojekt som är nödvändiga för att ansluta förnybar energi till det nationella nätet. Europeiska investeringsbanken har förbundit sig att stödja viktiga energiinvesteringar i hela Europa och har tillhandahållit mer än 6 miljarder pund för långsiktiga investeringar i den brittiska energisektorn under de senaste fem åren, inklusive 500 miljoner pund för den havsbaserade vindkraftsparken Greater Gabbard. tillgångar som överenskoms i september tidigare i år, säger den brittiska Europeiska investeringsbankens vicepresident Jonathan Taylor.

"Framgångsrikt slutförande av Greater Gabbard OFTO-transaktionen, den andra Project Bond Credit Enhancement-affären, visar de tydliga fördelarna med att öka engagemanget hos institutionella investerare genom en mer attraktiv kreditvärdighet. Detta är den första affären under projektobligationsinitiativet där kreditförstärkningen har direkt backats av EU:s budget. Investerarnas förtroende är avgörande för att åter engagera kapitalmarknaderna som viktiga finansieringskällor för Europas långsiktiga infrastruktur. Vi ser fram emot att se fler projekt dra nytta av ökat stöd från institutionella investerare under de kommande månaderna, säger ekonomi- och valutakommissionär Olli Rehn.

"Att låsa upp stöd från institutionella investerare för att tillhandahålla långsiktiga investeringar i europeisk energiinfrastruktur är avgörande för att stimulera ekonomisk tillväxt och skapa nya jobb. Greater Gabbard OFTO-projektet har framgångsrikt visat hur produkten Project Bond Credit Enhancement kan attrahera konkurrenskraftiga, långsiktiga investeringar från kapitalmarknader till livsviktig energiinfrastruktur. Projektobligationskreditsystemet kommer att ge ett viktigt bidrag till energiinvesteringar i Europa och belyser EU-budgetens roll som en motor för tillväxt”, säger energikommissionär Guenther Oettinger.

The Greater Gabbard OFTO har varit den största i den första anbudsomgången, genomförd av UK Office of gas and Electricity Markets (OFGEM) sedan 2009, för att överföra tillgångar för havsbaserad vindkraftsöverföring från vindkraftsutvecklaren till en oberoende operatör. Tillgångarna som ska förvärvas från likviden från obligationsemissionen inkluderar två offshore-transformatorstationsplattformar, en onshore-transformatorstation i Leiston och högspänningskablar. Denna överföring gör det möjligt att uppfylla europeiska krav på åtskillnad.

Annons

Europe 2020 Project Bond Initiative, ett gemensamt program av Europeiska kommissionen och EIB är utformat för att stimulera kapitalmarknadsfinansiering för infrastruktur som levereras under "projektfinansiering"-strukturer. Pilotfasen kommer att dra nytta av 230 miljoner euro från EU:s budget och kommer att fokusera på att uppmuntra kapitalmarknadsinvesteringar värda mer än 4 miljarder euro för transport- och energiinvesteringar. För att dra nytta av kreditförstärkning under pilotfasen måste lämpliga projekt nå finansiellt slut mellan nu och slutet av 2016, förutsatt att EIB får finansieringsgodkännande av sin styrelse före slutet av 2014.

Hittills har nio energi- och transportprojekt som är kvalificerade för Project Bond Credit Enhancement, i sex EU-länder, godkänts av EIB:s styrelse. Dessa inkluderar motorvägsprojekt i Belgien, Tyskland och Storbritannien, nätanslutningar till vindkraftsparker till havs i Tyskland och Storbritannien, samt gaslagringsanläggningar i Italien. Enligt projektobligationsmodellen emitteras obligationer av projektbolagen själva och inte EIB eller medlemsländerna. Europeiska investeringsbankens roll är att tillhandahålla kreditförstärkning genom ett underordnat instrument, antingen ett lån eller en betingad facilitet, för att stödja den seniora skuld som emitteras av projektbolaget.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend