Anslut dig till vårt nätverk!

Sjukdomar

EU tillkännager 370 miljoner euro i nytt stöd för att bekämpa aids, tuberkulos och malaria

DELA MED SIG:

publicerade

on

engelska_CMYK_originalEuropeiska unionen kommer idag (2 december) att tillkännage nytt stöd på 370 miljoner euro (mer än 500 miljoner USD) till den globala fonden för att bekämpa AIDS, tuberkulos (TB) och malaria för perioden 2014-2016, vid en konferens i Washington, där givare förväntas ge sina löften om framtida stöd för att bekämpa de tre sjukdomarna. Konferensen kommer att äga rum bara en dag efter Världsaidsdagen.

Development Commissioner Andris Piebalgs said: “Huge progress has already been made in the fight against HIV, TB, and malaria but with millions of people still at risk of infection, the battle is far from being won. That is why we are going to increase our contribution to the Global Fund in the next three years. ”

Piebalgs tillade: "Om vi ​​nu ska göra påfyllningen av den globala fonden en framgång måste vi titta på nya och innovativa sätt att arbeta; till exempel utnyttja traditionell finansiering med andra bidrag och vice versa. Större bidrag från den privata sektorn och framväxande ekonomier kommer att göra det mycket lättare för oss att kontrollera aids, tuberkulos och malaria; hjälpa till att sänka prissättningen och förbättra leveranserna för att förse de fattigaste människorna i världen med välbehövliga hälsoprodukter – allt från droger till sängnät.”

Europeiska kommissionen ger stöd till partnerländer så att de kan bygga upp sina egna hälsosystem för att ta itu med dessa sjukdomar. Den arbetar med organisationer som Global Fund som en effektiv och kompletterande finansieringspartner i detta arbete.

Bakgrund

Den globala fonden är ett offentlig-privat partnerskap och ett globalt finansiellt instrument utformat för att göra tillgängliga och utnyttja ytterligare finansiella resurser för att bekämpa hiv/aids, tuberkulos och malaria.

Europeiska kommissionen har varit associerad med den globala fonden ända sedan den grundades för 12 år sedan, 2001. Sedan dess har kommissionen bidragit med mer än 1.2 miljarder euro till fonden från den gemensamma EU-budgeten och från Europeiska utvecklingsfonden, till vilken alla medlemsländer bidrar.

Annons

Kommissionen lovar ytterligare 370 miljoner euro (över 500 miljoner dollar) till den globala fonden för perioden 2014-2016, vilket motsvarar en ökning med 40 miljoner euro (54 miljoner dollar) jämfört med den nuvarande finansieringsnivån (330 miljoner euro eller 443 miljoner dollar för 2011-2013) period).

I april stod kommissionen värd för ett mycket framgångsrikt förberedande möte i Bryssel med tanke på löfteskonferensen i december i Washington.

Det uppskattas att i slutet av 2013 har Global Fund-anslag till mer än 140 länder gett antiretroviral (ARV) behandling för AIDS till mer än 6.1 miljoner människor, 11.2 miljoner människor med nya fall av infektiös tuberkulos har upptäckts och behandlats, och mer än 360 miljoner insekticidbehandlade myggnät har getts till familjer för att förhindra malaria.

Antalet människor som dör av AIDS-relaterade orsaker sjönk till 1.7 miljoner 2011, en minskning från en topp på 2.2 miljoner i mitten av 2000-talet.

Under 2011 dog 1.4 miljoner människor av tuberkulos, och Afrika hade den högsta dödsfrekvensen per capita. Multiresistent tuberkulos utgör ett stort hot, med uppskattningsvis 630 000 människor i världen som lider av denna form av tuberkulos idag.

Under 2010 fanns det 106 malaria-endemiska länder och cirka 3.3 miljarder människor i riskzonen för infektion världen över. 91 procent av malariadödsfall globalt var i Afrika; 86 procent var av barn under 5 år.

Mer information

MEMO/13/1072: Världsaidsdagen 2013: EU:s kamp mot hiv/aids

Webbplats för Europeiska kommissionären för utveckling, Andris Piebalgs

Webbplats för EuropeAid utveckling och samarbete

Mer information om Global Fund

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend