Anslut dig till vårt nätverk!

Elektroniska cigaretter

Smoke Free Partnership välkomnar kompromissavtal om direktivet om tobaksprodukter

DELA MED SIG:

publicerade

on

foto-5473bSmoke Free Partnership (SFP) har välkomnat den kompromissöverenskommelse som har nåtts av Europaparlamentet och EU:s råd om tobaksproduktdirektivet (TPD) idag (18 december) och deras fortsatta åtagande att leverera en stark TPD innan slutet av den nuvarande parlamentariska valperioden trots de upprepade förseningarna under hela lagstiftningsprocessen.

EU är det största handelsblocket i världen: med tanke på detta faktum bör vi alla erkänna att tobakspandemin till stor del skapades av oss (EU) och att som betydande förbrytare och nyckelexportörer av tobaksproblemet till resten av EU världen har vi ett särskilt ansvar att ta tobakskontrollen på allvar.

I detta sammanhang är dagens överenskommelse i Coreper ett stort steg framåt i tobakskontrollen och något som beslutsfattare bör vara stolta över. I linje med måndagens provisoriska överenskommelse med Europaparlamentet, stödde medlemsländerna en överenskommelse om obligatoriska bildvarningar som täcker 65 % av båda sidor som ska placeras högst upp i förpackningen, ett förbud mot att karakterisera smaker utan undantag (med ett tillfälligt undantag på 6 år för mentol), starka spårnings- och spårningsbestämmelser för tobaksprodukter över hela leveranskedjan och lämplig reglering för nikotinhaltiga produkter.

Medlemsstaterna behåller rätten att införa strängare åtgärder som vanlig förpackning och texten för EU:s tobakskontroll långt utöver den lagstiftning som för närvarande är i kraft.

"Vi har goda skäl att fira", säger Smoke Free Partnership Director Florence Berteletti. ”Som ett resultat av TPD:s förhandlingar kommer EU att tvinga tobaksföretag att göra tobaksprodukter mindre attraktiva för ungdomar; Det är precis detta som tobaksföretagen fruktade mest och varför de satte in en sådan "armé" mot tobaksproduktdirektivet under de senaste sex åren. Ändå förlorade de. Vi bör notera att utan ledarskapet för de (få) EU-politikerna som var modiga nog att försvara denna ärende, hade dagens framgång inte varit möjlig: de ansvariga för detta ärende bevisade att värderingar fortfarande kan vinna över handeln – att hälsa fortfarande kan vinna över vinster och att EU fortfarande kan göra skillnad för människors liv i och utanför Europa.”

Vice ordförande för SFP och chef för tobakskontroll vid Cancer Research UK Jean King sa: "Vår forskning visar att genom att införa varningar med stora bilder på fram- och baksidan av förpackningen, reglera smaker, förpackningsstorlek och form och andra åtgärder, Unionen tar ett viktigt steg framåt för att minska cigaretternas tilltal för barn. Inför tobaksindustrins massiva lobbying har folkhälsan vunnit igenom. Direktivet tillåter oss också att utveckla regleringen av e-cigaretter, för att säkerställa att de är säkra och effektiva och tillgängliga för rökare. Nu måste vi se till att Europaparlamentet stöder dessa avgörande åtgärder.”

Pressmeddelande från SFP
BRYSSEL, 18 december 2013
Smoke Free Partnership (SFP) välkomnar den kompromissöverenskommelse som har nåtts av Europaparlamentet och EU:s råd om tobaksproduktdirektivet i dag och deras fortsatta åtagande att leverera en stark TPD före slutet av den nuvarande parlamentariska lagstiftaren trots upprepade förseningar under hela lagstiftningsprocessen.
EU är det största handelsblocket i världen: med tanke på detta faktum bör vi alla erkänna att tobakspandemin till stor del skapades av oss (EU) och att som betydande förbrytare och nyckelexportörer av tobaksproblemet till resten av EU världen har vi ett särskilt ansvar att ta tobakskontrollen på allvar.
I detta sammanhang är dagens överenskommelse i Coreper ett stort steg framåt i tobakskontrollen och något som beslutsfattare bör vara stolta över. I linje med måndagens provisoriska överenskommelse med Europaparlamentet, stödde medlemsstaterna en överenskommelse om obligatoriska bildvarningar som täcker 65 % av båda sidor som ska placeras högst upp i förpackningen, ett förbud mot att karakterisera smaker utan undantag (med ett tillfälligt undantag på 6 år för mentol), starka spårnings- och spårningsbestämmelser för tobaksprodukter över hela leveranskedjan och lämplig reglering för nikotinhaltiga produkter. Även om texten inte är perfekt, bibehåller medlemsstaterna rätten att införa strängare åtgärder som vanlig förpackning, och texten främjar EU:s tobakskontroll långt utöver den lagstiftning som för närvarande är i kraft.
"Vi har goda skäl att fira", sa Florence Berteletti, direktör för Smoke Free Partnership: "Som ett resultat av TPD:s förhandlingar kommer EU att tvinga tobaksföretag att göra tobaksprodukter mindre attraktiva för ungdomar; det är precis vad tobaksföretagen fruktade mest och varför de satte in en sådan "armé" mot tobaksproduktdirektivet under de senaste 6 åren. Ändå förlorade de. Vi bör notera att utan ledarskapet för de (få) EU-politikerna som var modiga nog att försvara detta ärende, skulle dagens framgång inte ha varit möjlig: de ansvariga för detta ärende bevisade att värderingar fortfarande kan vinna över handeln – att hälsa kan fortfarande vinna över vinster och att EU fortfarande kan göra skillnad för människors liv i och utanför Europa.”
SFP vill gratulera tobaksenheten vid GD SANCO, kommissionärerna Dalli och Borg, de irländska och litauiska hälsoministrarna och deras team, parlamentsledamöterna Linda McAvan, Karl Heinz Florenz, Carl Schlyter och Martina Anderson och så många andra beslutsfattare utan vilka denna ärende skulle inte ha varit en framgång för europeiska medborgare.
SFP är fortsatt starkt engagerat i att se till att kompromissavtalet kommer att antas utan dröjsmål i första behandlingen av Europaparlamentet före valet till Europaparlamentet 2014.
Citat
 “Vår forskning visar att genom att införa varningar med stora bilder på fram- och baksidan av förpackningen, reglera smaker, förpackningsstorlek och form och andra åtgärder, tar Europeiska unionen ett viktigt steg framåt för att minska cigaretters attraktionskraft för barn. Inför tobaksindustrins massiva lobbying har folkhälsan vunnit igenom. Direktivet tillåter oss också att utveckla regleringen av e-cigaretter, för att säkerställa att de är säkra och effektiva och tillgängliga för rökare. Nu måste vi se till att Europaparlamentet stöder dessa avgörande åtgärder.”
Jean King, vice ordförande för SFP och chef för tobakskontroll vid Cancer Research UK
 ”Vi är glada över att en överenskommelse har nåtts. Avtalet ska göra det möjligt för EU att anta en lagstiftning som bidrar till att minska rökningen. Vi beklagar att de hälsovarningar på 75 % som föreslagits av Europeiska kommissionen inte behölls av Europaparlamentet och rådet. Vi uppmuntrar starkt medlemsstaterna att fortsätta att anta vanliga förpackningsåtgärder. ” Susanne Løgstrup, SFP-kassör och direktör för European Heart NetworkSmoke Free Partnership välkomnar kompromissavtal om direktivet om tobaksprodukter

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend