Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

EU-toppmötesförhandlingarna ger inga framsteg, säger de gröna

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-flagga-cc-EU-parlamentet-2013Vid möte i dag på EU-toppmötet i Bryssel har EU:s stats- och regeringschefer inte lyckats komma till något beslut om vare sig bankunion eller gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, säger gruppen De gröna/EFA.

I en kommentar till toppmötet sa de gröna/EFA:s ordförande Rebecca Harms: "Detta är ännu ett EU-toppmöte som inte har gett några resultat. Ledarna verkar vara för blyga för att fatta något tydligt beslut. EU:s kreditbetygsnedgradering av Standard and Poor's visar att EU:s ledare fortfarande misslyckas i sin hantering av krisen. Det är också ett tydligt bevis på svagheterna i EU:s beslutsprocesser.

”Utöver detta är besluten om bankavveckling långt ifrån tillräckliga för att ta itu med problemet med bankskulder. Fonden som ska inrättas för bankräddning är mager jämfört med de latenta riskerna i banksektorn. Om någon av de stora europeiska bankerna vacklar, kommer dessa medel inte att räcka till. Beslutet om avveckling av banker ska utföras av en behörig EU-myndighet. Om beslutsfattandet på detta område förblir under medlemsländernas inflytande finns det en risk att det blir mycket svårare att effektivt tackla fallerande banker.

"Det gjordes inga framsteg heller när det gäller den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. EU behöver dock omgående en strategi för att kunna reagera snabbt på kriser. De gröna understryker att EU:s budget under inga omständigheter får användas för försvarsprojekt som drönare. Medel avsedda för civil forskning får inte avsättas till militära projekt. Tanken på att kombinera områdena försvarspolitik och förvaltning av EU:s yttre gränser är cynisk med tanke på de senaste händelserna i Lampedusa.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend