Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna för medborgerliga friheter stödjer medel för asyl, migration och inre säkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

2135_23f3808d5624306e63959e4392dbaedeEU-länderna kommer att behöva anslå mer medel för att förbättra sina asylsystem och integrationen av migranter enligt en överenskommelse mellan EP och rådet som stöds av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter den 9 januari. Den nya asyl-, migrations- och integrationsfonden för de kommande sju åren fastställer minimibelopp som ska användas för asyl- och integrationspolitik. Ledamöterna stödde också den nya fonden för inre säkerhet, som syftar till att förbättra polissamarbetet, gränsövervakningen och förebyggande av brott.

Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) har en total budget för 2014-2020 på 3.1 miljarder euro. Parlamentets och rådets förhandlare enades om att 2.7 miljarder euro kommer att gå till nationella program (360 miljoner euro för vidarebosättning) och 385 miljoner euro till unionens åtgärder, nödsituationer och tekniskt bistånd och det europeiska migrationsnätverket.

Minst 20 % av de 2.4 miljarder euro som medlemsländerna kommer att dra från AMIF kommer att användas till åtgärder för att stödja laglig migration och främja en effektiv integration av migranter. Medlemsstaterna kommer också att vara skyldiga att anslå ytterligare minst 20 % av medlen till asylåtgärder. EU-länder kommer att behöva lämna detaljerade förklaringar om de vill hålla sig under dessa procentsatser och länder som står inför strukturella brister när det gäller boende, infrastruktur och service kommer inte att kunna spendera mindre på asylområdet.

Solidaritet

Ledamöterna lyckades stärka solidariteten mellan medlemsländerna på asylområdet eftersom de kommer att vara berättigade till AMIF-medel för att ta emot flyktingar från andra medlemsländer eller länder utanför EU. Medlemsländer som tar emot asylsökande under EU:s vidarebosättningsprogram kommer att få ett engångsbelopp på 6,000 10,000 euro för varje vidarebosatt person, vilket kan höjas upp till XNUMX XNUMX euro för utsatta personer eller personer som kommer från prioriterade områden.

Ledamöterna anser dock inte att detta är slutet på vägen. De är nu inställda på att utnyttja alla tillgängliga medel som tillhandahålls av fördragen, såsom artikel 80 i Lissabonfördraget, för att se till att ytterligare solidaritetsåtgärder införs i framtiden (se bifogat uttalande för ytterligare information).

Intern säkerhetsfond

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter godkände också avtalet mellan Europaparlamentet och rådet om fonden för intern säkerhet (ISF) som kommer att stödja förvaltning av yttre gränser och viseringar, med finansiering på 2.8 miljarder euro fram till 2020. 1.5 miljarder euro kommer att öronmärkas för nationella program , 791 miljoner euro för att hantera migrationsströmmar över EU:s yttre gränser, 154 miljoner euro för det särskilda transiteringssystemet och 264 miljoner euro för unionens åtgärder och akut och tekniskt bistånd.

Annons

Pengarna kommer att användas för att bygga infrastrukturer och system som behövs vid gränsövergångsställen och för gränsövervakning. Det kommer också att finansiera de IT-system som krävs av det europeiska gränsövervakningssystemet (EUROSUR), samt åtgärder som syftar till en effektiv hantering av migrationsströmmar, handläggning av viseringsansökningar och konsulärt samarbete.

Instrumentet för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpning av brottslighet och krishantering kommer att ge finansiering på 1 miljon euro för de kommande sju åren. Den kommer främst att användas för att förebygga brott, bekämpa gränsöverskridande, allvarlig och organiserad brottslighet, inklusive terrorism, och för att stärka samarbetet mellan brottsbekämpande myndigheter på nationell nivå och EU-nivå.

Stickprovskontroller av utgifter

Överraskande kontroller på plats av utgifterna kommer att säkerställa att pengarna används på rätt sätt. EU:s bidrag till nationella projekt kommer i allmänhet att vara upp till 75 % av den totala budgeten och kan höjas till upp till 90 % i vissa fall, till exempel när press på ett medlemslands budget kan sätta ett specifikt projekt på spel.

Nästa steg

De överenskomna texterna kommer att röstas om av hela parlamentet den 10-13 mars.

Ordförande: Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES)

Föredragande: Lorenzo Fontana (EFD, IT) - Allmänna bestämmelser AMIF och ekonomiskt stöd för polissamarbete, förebyggande och bekämpning av brottslighet och krishantering. antogs med 40 röster mot nio

Sylvie Guillaume (S&D, FR) - AMIF; antogs med 45 röster mot fyra

Marian-Jean Marinescu (EPP, RO) - ISF (yttre gränser och visum); antogs med 36 röster för, åtta emot och fyra nedlagda röster

Salvatore Iacolino (EPP, IT) - ISF (polissamarbete, förebyggande och bekämpning av brottslighet och krishantering); antogs med 39 röster för, åtta emot och två nedlagda röster

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend