Anslut dig till vårt nätverk!

EU:s agenda

Plenarsession 13–16 januari 2014 (Strasbourg)

DELA MED SIG:

publicerade

on

20121213PHT04585_originalPre-session briefing STRASBOURG: Måndag 13 januari – 16h30-17h – LOW N-1/201

Nyhetsbrev

Slutgiltiga förslaget till föredragningslista

Höjdpunkter 

Grekland tar över EU:s ordförandeskap från Litauen

Parlamentet kommer att diskutera programmet för det kommande grekiska ordförandeskapet i rådet med premiärminister Antonis Samaras i veckans nyckeldebatt, som börjar kl. 9 den 15 januari och kommer att följas av en presskonferens. I en separat debatt, den 14 januari, kommer parlamentsledamöterna att granska det avgående litauiska ordförandeskapet med president Dalia Grybauskaitė.

Fri rörlighet för EU-medborgare

Annons

Ledamöterna kommer att diskutera den grundläggande rätten till fri rörlighet i EU med företrädare för kommissionen och rådet från kl. 15 den 15 januari. De sista återstående restriktionerna för tillträde till arbetsmarknaderna i vissa medlemsländer för rumänska och bulgariska medborgare löpte ut den 31 december 2013.

Offentliga tjänster: Bättre valuta för pengarna

Istället för att bara acceptera det lägsta anbudet vid upphandling av byggentreprenader, varor eller tjänster eller ingående av koncessionskontrakt kommer offentliga myndigheter att ha större utrymme att välja det erbjudande de anser är bäst lämpat för deras syfte, och därigenom säkerställa bättre användning av skattebetalarnas pengar, enligt nya EU-regler om offentlig upphandling och koncessioner som ska röstas den 15 januari.

EU-pass till salu?

Ledamöterna kommer att diskutera det kontroversiella maltesiska medborgarskapsprogrammet med kommissionen och rådet på onsdag eftermiddag och rösta om en resolution den 16 januari. Enligt "programmet för individuella investerare" skulle utlänningar kunna köpa ett maltesiskt pass på vissa villkor men utan att behöva vara bosatta i Malta. Vissa parlamentsledamöter förväntas hävda att systemet måste baseras på investeringar och bosättning.

CO2-utsläpp: Renare skåpbilar till 2020

CO2-utsläppsgränsen för nya lätta nyttofordon som säljs i EU ska sänkas från 203 g/km idag till 147 g/km till 2020, enligt ett lagförslag som ska röstas om den 14 januari. Texten, som redan informellt kommit överens med EU:s ministrar, banar också vägen för att uppnå ytterligare minskningar efter 2020, och föreskriver införandet av ett nytt testprotokoll.

Serbien, Kosovo och Island: Lägesrapporter om EU-integration

Ledamöterna kommer att stödja lanseringen av anslutningsförhandlingar med Serbien och erkänna Kosovos framgångar med att hålla sitt första landsomfattande lokalval förra året, i en debatt på onsdagen. De inväntar den isländska regeringens beslut om en folkomröstning om EU-anslutningsförhandlingar. De kommer att rösta om icke-bindande resolutioner den 16 januari.

En europeisk strategi för plastavfall

Ledamöterna kommer att efterlysa en europeisk strategi för att minska mängden plastavfall i miljön i en resolution som ska antas den 14 januari. De vill att de farligaste plasterna ska förbjudas till 2020, tillsammans med vissa tillsatser och vissa plastpåsar.

Hästköttsskandalen visade sig vara en svag länk i näringskedjan

De senaste fallen av livsmedelsbedrägerier, inklusive marknadsföring av hästkött som nötkött, belyser behovet av att EU ser över hur livsmedelskedjan fungerar, intensifierar kontrollerna och uppdaterar märkningsreglerna, säger en icke-bindande resolution som ska antas den 16 januari.

Förbättra det sociala skyddet för egenföretagare

Adekvat socialt skydd måste tillhandahållas för det växande antalet egenföretagare i EU, betonar parlamentsledamöterna i en resolution som ska röstas om den 14 januari.

andra ämnen

 • Ledamöterna motsätter sig marknadstillstånd för GM-majs
 • Bör GM-pollen i honung märkas?
 • Att slå ner på kriminell exploatering av vilda djur och växter
 • Parlamentet uppmanar till en EU-omfattande strategi för hemlösa
 • Projekt för avskiljning och lagring av koldioxid bör uppmuntras
 • Ledamöterna vill ha hårdare arbetsinspektioner för att slå ner på social dumpning
 • EP ska godkänna smarta färdskrivare i lastbilar och turistbussar
 • Dataskydd: vilken framtid för Safe Harbor-affären efter NSA-affären?
 • Hjälper EU-företag att konkurrera om offentliga kontrakt utomlands
 • Rösta på en kvinnlig kandidat från Tyskland till ECB:s styrelse
 • Resolutioner om mänskliga rättigheter och demokrati

Se plenum live via EP Live och EuroparlTV

Webbplatsen för Europaparlamentets presstjänst

Europaparlamentets audiovisuella tjänster för media

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend