Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Ukraina: Ledamöterna uppmanar EU att hjälpa till med ekonomisk räddning, men inför också riktade sanktioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140221PHT36624_originalEU måste hjälpa Ukraina med brådskande ekonomiskt stöd samtidigt som de upprätthåller riktade sanktioner mot de som är ansvariga för våldet där, sade parlamentsledamöterna i en resolution som antogs den 27 februari. De viktigaste utmaningarna som Ukraina står inför är att bygga en konstruktiv dialog mellan politiska krafter, upprätthålla sin territoriella integritet, bekämpa korruption och organisera fria och rättvisa val.

För att hjälpa Ukraina att ta itu med sina förvärrade ekonomiska svårigheter och betalningsbalanssvårigheter bör EU och internationella finansiella organisationer erbjuda både ett kortsiktigt finansiellt räddningspaket och ett långsiktigt paket för att stödja nödvändiga reformer, säger parlamentsledamöterna, som uppmanar EU att gå i spetsen för att organisera en internationell givarkonferens för att samla in pengar.

 Upprätthålla sanktioner

The EU must enact travel bans and freeze the EU assets of those responsible for violence in Ukraine, as agreed by EU member states on 20 February, says the resolution. MEPs also call on EU countries to stop the outflow of “embezzled” money from Ukraine. Those who misused their powers and are responsible for crimes against Ukrainian citizens should face independent trials, says the text. An independent international body should investigate human rights violations, it adds.

Ukraine’s EU prospects

The resolution reiterates that the EU stands ready to sign an association agreement and trade deal with Ukraine, as soon as the political crisis is resolved. But partnership is not “the final goal in EU–Ukraine cooperation”, it adds. MEPs point out that the EU Treaty allows any European country, including Ukraine, to apply for EU membership, förutsatt att den ansluter sig till demokrati, grundläggande friheter och mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter och säkerställer rättsstatsprincipen.

 Bekämpa korruption, men undvik häxjakt

Annons

The EU should also help Ukraine’s new government to fight the “endemic corruption” which hampers Ukraine’s development, MEPs say.

The resolution also urges all parties not to give way to the “spirit of revenge” but instead engage in an inclusive political dialogue to build compromises and avoid “extrajudicial retaliation”.

Ukraine’s new leaders should distance themselves from extremists and avoid provocation that might fuel “separatist moves”, MEPs warn, adding that they should respect the rights of minorities in the country, including the right to use Russian and other minority languages. MEPs also condemn a recent attack on the headquarters of the Communist Party of Ukraine.

Gratis och rättvisa val

Ledamöterna betonar att presidentvalet den 25 maj måste vara trovärdigt, fritt och rättvist. De uppmanar det ukrainska parlamentet (Verkhovna Rada) att anta den nödvändiga vallagstiftningen, inklusive en ny lag om finansiering av politiska partier. Ukraina bör också hålla parlamentsval före slutet av detta år, tillägger de.

Russia must respect Ukraine’s borders

MEPs point out that Russia pledged to uphold Ukraine’s territorial integrity in the ‘Budapest memorandum’ signed with the US and the UK in 1994. In the same act, it also pledged to refrain from exerting economic pressure on Ukraine in order to subordinate it to its own interests.

Förfarande: Icke-lagstiftningsbeslut

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend