Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Opinion: Eastern Partnership – Requiem

DELA MED SIG:

publicerade

on

storUtplaceringen av ryska fredsbevarande trupper på Krim avslutar kapitlet i relationen mellan EU och Ryssland som har varat i ett decennium när den europeiska utvidgningspolitiken har kraschat in i Ukrainas rysktalande territorier. De fyra gemensamma utrymmena, viseringslättnader – dessa verkar nu irrelevanta i situationen kring de nya splittringarna mellan EU och Ryssland om Ukraina.

Misslyckandet att underteckna associeringsavtalet vid toppmötet i Vilnus verkar ödesdigert, inte bara för den avsatte presidenten Janukovitj, utan också för hela stammen av eurokrater ledda av baronessan Catherine Ashton och kommissionär Štefan Füle, som obevekligt drivit på den planerade planen för en underskrift, med ny deadline i mars. I sin iver att rapportera framgångar inför valet till Europaparlamentet överdrev de trycket, vilket ledde till att hela affären kollapsade totalt.

En ung stat, skapad från olika territorier inom olika politiska sammanhang, Ukraina framstod som för bräcklig inför ett komplicerat val och de demokratiska institutionerna var för svaga för att garantera en fredlig lösning på det politiska dilemmat. Den politiska dispyten, som återspeglade den djupa klyftan i det ukrainska samhället om landets framtid, degraderades till blodsutgjutelse och tragisk förlust av människoliv. Ett land med en befolkning på 45 miljoner är på randen av inbördeskrig, med oroligheter som snabbt sprider sig över regionerna.

När man analyserar resultatet av Ashtons intensiva östliga partnerskapspolitik, kvarstår en fråga – vad skulle förändras om de accepterade sitt misslyckande vid undertecknandet av avtalet och tålmodigt väntade på presidentvalet i Ukraina? Varifrån kommer brådskan att skriva under detta dokument? Den ukrainska regeringen skulle få de utlovade 15 miljarderna euro i lån från Ryssland för att lösa de mest brådskande betalningarna, och landets skuldsatta ekonomi skulle få betydande stöd, även om en rysk räddningsaktion inte skulle kunna förändra Janukovitjs personliga öde – hans stjärnan har bleknat.

Sannolikheten för att proeuropeiska styrkor kommer till makten i nästa val är stor, i själva verket är det nästan säkert.

Nu när vi reflekterar över den ukrainska vägen till EU, som är belagd med lik på Maidan-torget, har EU planer på att integrera ett land på 45 miljoner euro och en statsskuld på 30 miljarder euro? Kommer Ashton att tvinga europeiska medborgare att rädda Ukraina i solidaritetens namn? Med största sannolikhet föredras denna form av krislösning av eurokrater, men den skulle knappast förstås av överbeskattade europeiska medborgare.

Inom den ukrainska skuldkrisen är den europeiska integrationen värd att nämna, eftersom det inte fanns någon sådan plan under den orangea revolutionens dagar och den existerar inte nu. Europa har inga medel eller planer på att reformera och integrera ett jordbruksland av denna skala.

Annons

Det fanns frivilliga planer på att underteckna ett associeringsavtal, med konstgjorda tidsfrister dikterade av fåfänga hos vissa spelare som var ute efter att utöka sitt eget politiska kapital.

När den orangea revolutionen bröt ut hade EU inte modet och ambitionen att erbjuda ett europeiskt perspektiv och kandidatstatus till Ukraina. För många verkade detta orättvist: varför fick Turkiet kandidatstatus och Ukraina, som är ett europeiskt land, inte gjorde det?

Eurokraternas brådska att främja sina planer på att hålla tidsfristerna resulterade i förödande konsekvenser för utvidgningspolitiken i allmänhet och för Ukraina som land i synnerhet.

Samtidigt som att frånta det ryska språket dess regionala status var ett avgörande lagstiftningsinitiativ från det ukrainska parlamentet Rada, togs det som ett slag mot identiteten av de östra provinserna, som traditionellt talar ryskt. Medan EU utvidgar sin språkfamilj och framhåller mångfald som en fördel, tänkte de nyanlända ukrainska ledarna inte på något bättre än att börja med att attackera den rysktalande befolkningens rättigheter.

Detta Rada-dekret spelade en avgörande roll för att splittra befolkningen – de östra provinserna tog det som ett tecken på segregation. Endagskampanjen till stöd för det ryska språket i Lvov i Galicien kunde inte ta bort den negativa effekten av Rada-beslutet.

EU-byråkraternas politiska vilja har dock mer negativ effekt utanför Ukraina – bilderna av Maidan-torget täckt med lik kommer att reflektera över alla slags politiska oppositioner i de postsovjetiska staterna. Med pekande på Maidan kommer Kreml att skruva på skruven för att sätta mun på alla typer av oppositionell politisk aktivitet.

Eurokraternas ovilja att ha tålamod och vänta på nästa presidentval har gjort det möjligt för president Janukovitj att definiera regeringen som "illegitim". Detta är en avsevärd komplikation på vägen mot det slutliga målet – undertecknandet av associeringsavtalet – eftersom Janukovitj är den valda presidenten och hans val erkändes som fritt och rättvist.

Men de-jure problem är sekundära till de facto: vem ska rädda Ukraina? Statsskulden växer för varje dag – kapital flyr landet. Samtidigt visar EU-kommissionens vinterrapport att inte alla EU-länder har lyckats övervinna den ekonomiska krisen.

Bredvid EU:s problematiska ekonomier finns Balkanländer som väntar på EU-stöd, med alarmerande statistik som Montenegro, med mer än hälften av befolkningen arbetslös. Även om integrationen av Balkan fortfarande utgör en utmaning, vänder eurokraterna österut. Kommer denna överansträngning av resurserna att hjälpa Europa att vinna sina väljares sympatier? Kommer de att godkänna räddningen av Ukraina?

Svaret kommer mycket snart att lämnas i valurnorna i valet till Europaparlamentet. Det kommer att bli en andra omgång av reaktioner under 2017, då brittiska medborgare kommer att genomföra en folkomröstning om sitt engagemang i Europa och kommer att ge ett definitivt svar på deras överenskommelse med Ashtons östliga partnerskapspolicy för att införa betalning för den ukrainska statsskulden. Eurokrater kan dock inte förutse EU-medborgare, eftersom de inte är skattebetalare, de är skattekonsumenter. Medan Janukovitjs bankkonton enligt uppgift är frysta, varför kan inte denna åtgärd även tillämpas på ensemblen av ukrainska oligarker för att få dem att rädda sitt eget land?

Inför valet till Europaparlamentet var eurokraterna desperata att rapportera om sin utrikespolitiska framgång med Ukraina, eftersom det inte fanns så många när det gäller förbättringar av de europeiska medborgarnas välbefinnande. Det kommande toppmötet i mars var planerat som en triumferande händelse för att uppmuntra väljarnas stämning, men de europeiska apparatchikernas frenesi att hålla tidsfristen visade sig vara ödesdigert. Det finns inget annat än misslyckanden att rapportera: östpolitiken är död.

 

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend