Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Budgetutskottet godkänner € 5 miljoner euro i bistånd till uppsagda arbetstagare i Spanien och Italien

DELA MED SIG:

publicerade

on

ladda ner1400 Italian and Spanish workers should get EU support to try and get back on to the labour market after losing their jobs. Parliament’s budgets committee approved €5 million from the European Globalisation Adjustment Fund on Tuesday (1 April). The decision still needs to be endorsed by Parliament as a whole and the Council of Ministers.

Mindre efterfrågan på italienska tv-apparater

Den italienska tv-tillverkaren VDC Technologies var tvungen att lägga ner sin fabrik i Frosinone till följd av hård konkurrens från Kina. Detta ledde till tvångsuppsägningar av 1,218 54 anställda på VDC Technologies och ytterligare 3,010,985 inom Cervino Technologies. Myndigheterna kommer att få 1,146 XNUMX XNUMX euro för att hjälpa XNUMX XNUMX arbetare som står inför de största svårigheterna att hitta ett nytt jobb. Ett motsvarande belopp kommer att tilldelas av de italienska myndigheterna själva. VDC Technologies och Cervino är inte de enda företagen i Lazio-regionen som har drabbats av de kombinerade effekterna av den ekonomiska krisen och förändrade globala handelsmönster.

Both economic activity and employment have fallen as a result of globalization, the Italian authorities say. Unemployment is rising (up to 10.8% in 2012 from 8.5% in 2009) and exports from the region’s main industrial sectors are shrinking. The Italian package was approved with 22 votes in favour and 1 against.

Spanska biltillverkaren står stilla

Den spanska biltillverkaren Grupo Santana, som ligger i den krisdrabbade regionen Jaen, var tvungen att säga upp 330 arbetare. EGF-stödet på 1,964,407 285 21 euro är avsett att återintegrera 1 av de uppsagda arbetstagarna till anställning. Ett motsvarande belopp kommer att tilldelas av de spanska myndigheterna själva. Grupo Santana är inte den enda EU-biltillverkaren i nöd. Många EU-tillverkare har sett sina marknadsandelar minska under de senaste åren och fordonssektorn har varit föremål för många ansökningar från fonden. Det spanska paketet godkändes med XNUMX röster för och XNUMX emot.

Bakgrund

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter bidrar till paket med skräddarsydda tjänster för att hjälpa övertaliga arbetstagare att hitta nya jobb. Fondens årliga tak är 150 miljoner euro.

Annons

Uppsagda erbjuds åtgärder som stöd till företagsetablering, hjälp att söka jobb, yrkesvägledning och olika former av utbildning. I de flesta fall har nationella myndigheter redan påbörjat åtgärderna och kommer att få sina kostnader ersatta från EU när deras ansökningar slutgiltigt godkänns.

Parlamentet förväntas avge sin röst vid plenarsessionen den 16 april. Rådet kommer också att behöva godkänna paketet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend