Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Fusioner: Kommissionen godkänner förvärvet av E-Plus av Telefónica Deutschland på villkor

DELA MED SIG:

publicerade

on

speaking_on_mobile_phoneEfter en djupgående utredning har Europeiska kommissionen godkänt enligt EU:s koncentrationsförordning Telefónica Deutschland (Telefónica) föreslagna förvärv av den nederländska teleoperatören KPN:s tyska mobiltelekommunikationsverksamhet E-Plus. Godkännandet är villkorat av ett fullständigt genomförande av ett åtagandepaket som lagts fram av Telefónica. Kommissionen var orolig för att sammanslagningen, som den ursprungligen anmäldes, skulle ha avlägsnat två nära konkurrenter och viktiga konkurrenskrafter från den tyska mobiltelemarknaden och att den ytterligare skulle ha försvagat ställningen för mobila virtuella nätverksoperatörer (MVNO) och tjänsteleverantörer till till nackdel för konsumenterna. För att komma till rätta med dessa farhågor lämnade Telefónica åtaganden som säkerställer att nya konkurrenter kommer in på mobiltelemarknaden i Tyskland och att befintliga konkurrenters ställning stärks. Dessa åtaganden tar bort kommissionens oro. Se även MEMO / 14 / 460.

Kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrenspolitik Joaquín Almunia kommenterade: "De rättsmedel som Telefónica åtar sig att säkerställa att förvärvet av E-Plus inte kommer att skada konkurrensen på de tyska telekommarknaderna. Konsumenter kommer att fortsätta att dra nytta av fördelarna med en konkurrensutsatt marknad."

Sammanslagningen skulle sammanföra de tredje och fjärde största mobilnätsoperatörerna (MNO) i Tyskland och skulle leda till en marknadsstruktur med tre MNO:er av liknande storlek. Förutom förlusten av konkurrens mellan de samgående parterna, som för närvarande är nära konkurrenter på detaljhandelsnivå, skulle sammanslagningen ta bort E-Plus och Telefónica som viktiga konkurrenskrafter från marknaden och förändra deras incitament att konkurrera aggressivt. På samma sätt skulle incitamenten för de andra MNO:erna - Deutsche Telekom och Vodafone - att konkurrera aggressivt minska. Slutligen är möjligheten och incitamenten för andra aktörer, det vill säga MVNO:er, tjänsteleverantörer och varumärkesåterförsäljare, att utöva konkurrenstryck på MNO:er på detaljhandelsnivå redan idag begränsade och skulle minska ytterligare efter förvärvet. Dessutom kännetecknas marknaden av höga inträdesbarriärer för nya konkurrenter och ingen motverkande köparstyrka från slutkonsumenter. Av alla dessa skäl var kommissionen oroad över att sammanslagningen, i sin ursprungliga form, skulle ha lett till högre priser och minskad konkurrens till nackdel för tyska konsumenter.

Åtagandena

För att undanröja dessa farhågor lämnade Telefónica åtaganden baserade på tre komponenter:

1) För det första erbjöd Telefónica ett paket med åtaganden som syftade till att säkerställa kortsiktighet inträde eller expansion av en eller flera MVNO:er som kommer att konkurrera med den sammanslagna enheten. MVNO:er erbjuder mobila telekomtjänster till konsumenter genom tillgång till nätverket av MNO:er. Telefónica åtar sig att sälja, innan förvärvet är genomfört, upp till 30 % av det sammanslagna företagets nätkapacitet till en eller flera (upp till tre) MVNO(er) i Tyskland till fasta betalningar. Kapaciteten mäts i termer av bandbredd och MVNO-deltagarna kommer att få ett dedikerat "pipe" från den sammanslagna enhetens nätverk för röst- och datatrafik. Denna modell är mer effektiv än den typiska pay-as-you-go-modellen som MVNO:er och tjänsteleverantörer för närvarande använder i Tyskland - och mer generellt i Europa - och under vilken de betalar för nätverksåtkomst per användning. Kommissionens undersökning i detta fall visade också att modellen är lönsam för den tyska telekommarknaden. Med en fast kapacitet som de har åtagit sig att betala i förskott till sitt förfogande, kommer MVNO:erna att ha ökade incitament att fylla den kapacitet de har åtagit sig att köpa genom att erbjuda attraktiva priser och innovativa tjänster.

Denna åtgärd säkerställer att upp till tre MVNO:er kommer in på den tyska marknaden med den nödvändiga graden av säkerhet. De kommer att kunna säkerställa, tillsammans med de tre återstående MNO:erna och de andra (icke-MNO) spelarna, en tillräcklig grad av konkurrens på den tyska mobiltelefonimarknaden så att elimineringen av E-Plus inte skulle ge upphov till konkurrensproblem.

Annons

2) För det andra åtar sig Telefónica att erbjuda till avyttra radiovågsspektrum och vissa tillgångar antingen till en ny MNO-aktör eller senare till MVNO:erna som kommer att ha tagit upp nätkapaciteten tack vare den första delen av åtagandena. Dessa tillgångar, i samband med den kommande frekvensauktionen som ska organiseras av den tyska telekomregulatorn, skulle kunna underlätta inträdet eller möjliggöra utvecklingen av en ny MNO på den tyska marknaden i framtiden.

3) För det tredje förbinder sig Telefónica att förlänga befintliga grossistavtal med Telefónicas och E-Plus partners (dvs. MVNO:er och tjänsteleverantörer) och att erbjuda grossisttjänster för 4G till alla intresserade aktörer i framtiden. Dessutom åtar sig Telefónica att förbättra sina grossistpartners förmåga att byta sina kunder från ett MNO till ett annat.

Detta botemedel förbättrar ställningen för tyska MVNO:er och tjänsteleverantörer till vilka Telefónica eller E-Plus för närvarande beviljar grossiståtkomst eftersom det ger dem planeringssäkerhet för 2G- och 3G-tjänster. Dessutom kan möjligheten att beviljas tillgång till 4G-tjänster, även om den inte utnyttjas, användas av MVNO:er och tjänsteleverantörer som är verksamma i Tyskland för att förbättra sin förhandlingsposition gentemot Deutsche Telekom och Vodafone.

Dessa åtaganden tar upp kommissionens konkurrensproblem, med vederbörlig hänsyn till de olika typer av konkurrenter och affärsmodeller som är livskraftiga på den tyska marknaden och till verkligheten på marknaden, till exempel närvaron av ett betydande antal MVNO:er och tjänsteleverantörer i Tyskland.

Kommissionen drog därför slutsatsen att transaktionen, såsom den ändrades av åtagandena, inte skulle ge upphov till konkurrensproblem. Detta beslut är villkorat av att åtagandena genomförs fullt ut.

Bakgrund

Telefónica anmälde sitt föreslagna förvärv av E-Plus till kommissionen den 31 oktober 2013. Kommissionen inledde en fördjupad undersökning den 20 december 2013 (se IP / 13 / 1304). Ett meddelande om invändningar, som beskriver kommissionens konkurrensproblem, antogs den 26 februari 2014. Under hela förfarandet samarbetade kommissionen nära med den tyska konkurrensmyndigheten och den tyska telekomtillsynsmyndigheten Bundesnetzagentur.

Företag

Telefónica och E-Plus är båda mobilnätsoperatörer och tillhandahåller mobila telekommunikationstjänster till slutkonsumenter i Tyskland, såväl som på relaterade marknader som grossistförsäljning av nätaccess och samtalsoriginering. Telefónica är ett dotterbolag till Telefónica SA, med huvudkontor i Spanien. E-Plus är ett dotterbolag till den holländska operatören Koninklijke KPN NV (KPN). I Tyskland finns endast två andra MNO:er på dessa marknader, nämligen Deutsche Telekom och Vodafone. Utöver de fyra MNO:erna finns det MVNO:er och tjänsteleverantörer som för närvarande är aktiva på marknaden, inklusive Freenet, 1&1 och Drillisch. MNO:er samarbetar dessutom med varumärkesåterförsäljare, som distribuerar avtal om mobilkommunikationstjänster för deras räkning.

Fusionsregler och förfaranden

Kommissionen är skyldig att bedöma koncentrationer och förvärv som inbegriper företag med en omsättning över vissa tröskelvärden (se artikel 1 i Koncentrationsförordningen) Och för att förhindra koncentrationer som påtagligt skulle hämma en effektiv konkurrens inom EES eller en väsentlig del av det.

Det pågår för närvarande tre andra fas II-fusionsutredningar. Den första avser det föreslagna förvärvet av vissa cement- och andra byggmaterialtillgångar av Holcim av Cemex (seIP / 14 / 472). Deadline för beslut i detta ärende är den 5 september 2014. Den andra gäller det föreslagna förvärvet av titandioxidtillgångar i Rockwood av Huntsman (se IP / 14 / 220) med en deadline för det slutliga beslutet den 18 september 2014. Det tredje gäller Liberty Globals föreslagna förvärv av den nederländska kabeloperatören Ziggo (se IP / 14 / 540). Sista dag för beslut i detta ärende är den 17 oktober 2014.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend