Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Italien: Italienska senaten godkänner äntligen lagen om civila fackföreningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Samkönat äktenskapDen 25 februari röstade den italienska senaten (en av två parlamentariska kammare) för ett lagförslag om samkönade civila förbund och samboskap som skulle inrätta en institution med civila förbund för samkönade partner och sambo för alla par. Det är första gången som italienska parlamentariker har stött ett lagligt erkännande av samkönade par. 

Men i de slutliga förhandlingarna mellan de två regeringspartierna, mitten-vänsterdemokratiska partiet (PD) och mittenhögerpartiet Nuovo Centro Destra (NCD), två bestämmelser togs bort från det ursprungliga lagförslaget, nämligen andra förälderadoption, och ett trohetskrav.

Den föreslagna lagstiftningen innehåller många uppmuntrande bestämmelser, såsom jämlikhet i frågor om skatt, social trygghet och arv. Och ändå har detta historiska lagförslag missat ett tillfälle att inkludera alla Italiens barn inom sina bestämmelser. 

Lagen röstades fram efter veckor av politiska debatter, offentligt stöd och offentlig opposition, konflikter inom det demokratiska partiet, konflikter med koalitionens allierade och med oppositionerna. Det var ofta en ful uppvisning av trångsynthet, falsk information och våldsamt hatretorik.

Denna konflikt hade den direkta konsekvensen att varje hänvisning om antagande i lagförslaget eliminerades. Tyvärr hade det demokratiska partiet, den första initiativtagaren till detta lagförslag skrivet av senator Monica Cirinnà, aldrig tillräckligt med senatorer för att rösta om lagen på egen hand. Omkring 35 senatorer från PD själv var emot lagförslaget, förutom motsatsen från koalitionens parti NCD och majoriteten av oppositionens partier.

Oppositionen lade fram omkring 5000 XNUMX ändringsförslag till lagförslaget och med stöd från Femstjärnerörelsen var det demokratiska partiet tvunget att komma överens med sin allierade och ändra den ursprungliga texten.

Nu måste lagförslaget bekräftas i parlamentet, där det demokratiska partiet har en bekväm majoritet, innan det blir tjänsteman.

Annons

Brian Sheehan, medordförande för ILGA-Europes styrelse, sa: "Att rösta för lagligt erkännande för samkönade par är ett oerhört viktigt och symboliskt ögonblick för HBTI-personer i Italien. Den italienska allmänheten visade redan tydligt sitt stöd för större jämlikhet när en miljon människor över hela landet kom ut på gatorna för några veckor sedan. Men det här är inte lagen som de stödde – HBTI-gemenskapen hade efterlyst skydd för par och deras barn. De två ändringsförslagen respekterar inte värdigheten hos befintliga hbti-familjer."

Joyce Hamilton, medordförande för ILGA-Europes styrelse, fortsatte: "Samkönade par uppfostrar barn medan vi pratar. Dessa barn finns redan och har varit tvungna att lyssna när vissa politiker hånade deras liv i en förbittrad offentlig kampanj. Efter allt detta lämnas barn i regnbågsfamiljer fortfarande i lagligt limbo och oskyddade. Dessutom är borttagandet av trohetsklausulen (som kräver att paren ska förbli varandra trogna) helt enkelt ett försök att skilja civila äktenskap från äktenskap så mycket som möjligt."

Många hbti-organisationer var djupt besvikna över detta resultat, som nästan förvisar hbti-familjer till andra klassens status. Men där politiken inte kunde, kan den lagstiftande makten ingripa. Redan innan detta lagförslag antogs dömde italienska domare till förmån för styvbarnsadoption för hbti-par, nu med samkönade civila fackföreningar äntligen lagliga, borde det vara ännu lättare att få andra förälders adoption.

Dessutom sa Monica Cirinnà, initiativtagaren till det historiska lagförslaget, att ett nytt lagförslag om adoption är "nästan klart". Detta så småningom nya lagförslag bör äntligen sätta stopp för all normativ diskriminering av samkönade par.

Vad som kanske var mer chockerande var den offentliga debatten kring denna fråga. Debatten präglades av splittrande, polariserande politiska diskussioner och hatretorik från några italienska politiker som spelades in under kampanjen, både inifrån senaten och på den offentliga arenan.

Italien var det enda landet i Västeuropa som inte hade någon form av erkännande för samkönade par och hade varit under press att lagstifta efter en förra årets dom från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Domstolen konstaterade att landet bryter mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna genom att inte ge ett lagligt erkännande för samkönade par. Detta lagförslag, om än ofullständigt, löser äntligen denna normativa fråga. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend