Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Eurovision Song Contest: Ukrainas Jamala vinner

DELA MED SIG:

publicerade

on

ad_197306942Sång 1944, en sång om utvisningen av krimtatarer under Josef Stalin, Ukrainas Susana Jamaladinova (Jamala) (avbildad) har vunnit årets Eurovision Song Contest, som hålls i Stockholm, Sverige. 

Landet fick 534 poäng med sin låt, medan Australien (som medverkade i "Eurovision" Song Contest väckte en del kontroverser) slutade tvåa med 511 poäng, medan Ryssland – som var favoriten som gick in i tävlingen – var trea med 491 poäng. Joe och Jake, som representerade Storbritannien med sin låt Du är inte ensam, slutade på 24:e plats med 62 poäng.

Jamala är den första krimtataren att uppträda i tävlingen och hennes sångs påstådda politiska övertoner orsakade kontroverser, när hon hänvisade till året då Stalin deporterade nästan hela den tatariska etniska gruppen från sin hembygdsregion Krim i dåvarande Sovjetunionen. Låten har retat Ryssland.

Det har funnits uppmaningar i Ryssland för en granskning av hennes seger efter att en skojare berättade för rysk TV att Jamala hade erkänt för honom att hennes sång hade en politisk undertext medan han poserade som en medhjälpare till Ukrainas president Petro Porosjenko. En rysk parlamentsledamot, Elena Drapeko, skyllde Rysslands nederlag på vad hon kallade ett "informationskrig" och "allmän demonisering" av sitt land. Juryerna från Ryssland och Ukraina gav varandra inga poäng.

Jamala hade tillägnat låten till sin gammelmormor, som tvingades lämna tillsammans med en kvarts miljon tatarer, som ett kollektivt straff för dem som hade samarbetat under den nazistiska ockupationen. Man hade förväntat sig att sluta bland de tre bästa, men i ett överraskande resultat slog favoriterna Ryssland, som annekterade Krim från Ukraina 2014.

När hon samlade in sitt pris tackade en känslosam Jamala Europa för sina röster och tillade: "Jag vill verkligen ha fred och kärlek till alla." På tal om sin vinst bakom scenen efter, sa sångerskan: "Det är fantastiskt. Jag var säker på att om du pratar om sanning kan det verkligen beröra människor."

Ett nytt poängsystem infördes i år, vilket ger separata poäng för varje lands jury och publika röster, snarare än att kombinera dem som tidigare år. Vid halvvägs efter att juryns röster hade räknats toppade Australien – som hade bjudits in tillbaka för att uppträda efter förra årets 60-årsfirande – resultattavlan med 320 poäng och en fast ledning över Ukrainas 211 poäng. Men Dami Im's Sound of Silence misslyckades med att slå samma ackord hos allmänheten och röstades fram till den fjärde mest populära låten totalt.

Annons

Joe och Jake skrev på Twitter och sa: "Oavsett resultatet var vårt främsta mål att göra Storbritannien stolt. Vi hoppas att vi gjorde det."

Graham Norton, som gav kommentarer till tittare som tittade i Storbritannien, hyllade sin föregångare Sir Terry Wogan under tävlingen. Han mindes att Sir Terry, som dog i januari, rådde honom att inte dricka alkohol förrän den nionde låten hade framförts. "Jag skulle uppmana er hemma att höja en kopp, en mugg, ett glas och tacka mannen som var, och alltid kommer att vara, rösten för Eurovision", sa han när den nionde tävlande började.

Årets tävling ägde rum på Ericsson Globe i Stockholm och var värd för fjolårets vinnare Mans Zelmerlow och svenska tv-personligheten Mede.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend