Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Globalisering: Hur Europaparlamentet får det att fungera

DELA MED SIG:

publicerade

on

Globaliseringen erbjuder stor potential att skapa välstånd och jobb, men den har också kapacitet att störa. EU har alltid försökt att göra det bästa av det, samtidigt som det mildrar dess negativa effekter genom att sätta regler och arbeta tillsammans med andra länder. När ledamöterna tisdagen den 16 maj debatterar ett reflektionsdokument från Europeiska kommissionen om hur EU bör hantera globaliseringen i framtiden, tar vi en titt på vad parlamentet redan har gjort nyligen.

Ledamöterna diskuterar hur EU kan tackla globaliseringen som svar på kommissionens planer tisdagen den 16 maj från kl. 9 CET.  Se den live online.

Vad parlamentet har gjort nyligen

 EU är största aktören inom global handel och den använder sin ekonomiska inflytande för att ställa höga krav på produkter som importeras samt för att främja sina värden utomlands. Ledamöterna är alltid angelägna om att använda sig av detta genom att insistera på att lägga till ändringar i EU:s avtal. I den senaste tiden Ceta förhandlingstrycket från parlamentet ledde till att den kontroversiella lösningen av tvisten mellan investerare och stat ersattes av investeringsdomstolssystemet för att öka transparensen och säkerställa regeringens kontroll över valet av skiljemän.

Ledamöterna förespråkar åtgärder för att bekämpa illojal konkurrens från länder utanför EU, till exempel när de efterlyste en EU-strategi efter en ökning av EU:s lågkostnadsimport av järnvägsmateriel. För att skydda europeiska arbetstillfällen trycker parlamentet på för ett snabbt avtal om moderniseringen av EU handelsskyddsinstrument. Som alltid handlar det om att hitta rätt balans, som i fallet med Kina.

I syfte att förhindra att handel med mineraler från att finansiera konflikter och kränkningar av mänskliga rättigheter antog parlamentsledamöterna ett utkast till EU-förordning i mars för att tvinga nära all EU-import av tenn, volfram, tantal, guld att kontrollera sina leverantörer, medan stora tillverkare också måste avslöja hur de planerar att övervaka sina källor för att följa reglerna. Också på grund av parlamentets reviderade EU-regler för att förhindra handel med varor och tjänster som kan bidra till tortyr eller avrättning omfatta ett förbud mot marknadsföring och transitering av utrustning som används för grym, omänsklig och förnedrande behandling av människor utanför EU.

Parlamentet uppmanar också ofta kommissionen att förbereda ny lagstiftning genom att anta en resolution på eget initiativ. I april krävde parlamentsledamöterna till exempel EU:s regler tvinga textil- och klädleverantörer att respektera arbetstagarnas rättigheter. Samma månad bad ledamöterna också om ett gemensamt certifieringssystem för palmolja som kommer in på EU-marknaden för att motverka effekterna av ohållbar palmoljeproduktion, såsom avskogning och försämring av livsmiljöer.

Annons

Ledamöterna är också uppmärksamma på hur globaliseringen påverkar sysselsättningen, till exempel genom att stödja initiativ för att stärka arbetstagarnas rättigheter. Parlamentet arbetar för närvarande med att skydda människor i nya anställningsformer som skapats av digitala ekonomin. Parlamentet stöder också Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, som hjälper övertaliga arbetstagare att hitta nya jobb. Till exempel den 11 maj godkände budgetutskottet 2.6 miljoner euro för att hjälpa 821 tidigare Nokia-anställda i Finland.

Detta är bara några exempel på vad parlamentet har gjort när det gäller globaliseringen under de senaste månaderna, men de ger en uppfattning om de olika sätt som parlamentsledamöter är engagerade i att få det att fungera för européer.

Debatt om den europeiska integrationens framtid

 Kommissionen publicerar fem reflektionsdokument fram till slutet av juni som utgångspunkt för en debatt om den europeiska integrationens framtid. Varje papper är tillägnad ett specifikt tema: Europas sociala dimension, globalisering, den ekonomiska och monetära unionen, försvar och finanser. Tidningarna innehåller idéer och scenarier för hur Europa skulle kunna se ut 2025, men inga specifika förslag. Initiativet avslutas i mitten av september när kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller sitt årliga tillståndstal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend