karibisk-mat-innovationer-med-verkligt-gurkmeja-och-karibiska-kur-teer-erkända-på-sial-paris-headline-image Två karibiska företag har valts ut som finalister i SIAL Innovation Awards 2018 för sin produktinnovation. De är Caribbean Cure Ltd från Trinidad och Tobago och Naledo Belize Ltd.

SIAL anses vara världens största matinnovationsmässa och är värd för SIAL Innovation Awards varje år för att uppmärksamma dem som hjälper till att forma vad vi äter både idag och imorgon. Caribbean Export Development Agency (Caribbean Export) äger rum i Paris den 21-25 oktober 2018 och stöder i samarbete med Europeiska Unionen tolv livsmedels- och dryckesproducenter att delta på SIAL under Karibiskt kök baner.

Av de tolv företagen har Caribbean Cure och Naledos deltagande redan börjat uppmärksammas med tanke på deras nominering för ett SIAL Innovation Award för deras dynamiska och kreativa produkterbjudanden.

Naledo Belize Ltd är en av världens första tillverkare av färsk gurkmejapasta. Utvecklat av VD Umeeda Switlo, använder Naledo ett recept baserat på hennes egen traditionella indisk matlagning för att skapa Truly Gurkmeja. Gurkmeja är en hälsosam rot som ofta finns i stormarknader och hälsobutiker i en motordriven eller kapselform för att tas som tillskott, men Naledo Belize Ltd har omvandlat den för att skapa en läcker hälsosam vildgjord gurkmejapasta som gör den till en nischprodukt på den globala marknaden .

"Vi är mycket glada över att vara finalist i SIAL 2018 produktinnovationspriset för Truly Gurkmeja. Naledo är det första företaget i världen att tillverka en färsk gurkmejapasta och vår vd Umeeda Switlo kom på detta recept baserat på hennes traditionella indiska matlagning. Denna nominering innebär att vårt företag har uppmärksammats för den innovativa produkt vi producerar och vår sociala företagsmodell. Vi hoppas att det öppnar handelsdörrar till EU och utanför”, säger Nareena Switlo, COO på Naledo.

Naledo är ett socialt företag baserat i Toledo, Belize och fokuserar på ungdomars entreprenörskap, hållbar produktion, regenerativt jordbruk och samhällets egenmakt. Med varje såld burk vet kunderna att de direkt påverkar vårt nätverk av småskaliga odlare i Belize

I enlighet med traditionen producerar Caribbean Cure Ltd en rad naturliga läkande teer med lösblad som använder inhemska växter som finns i Karibien. Deras handgjorda teer som använder ekologiska förstklassiga ingredienser är framställda genom bevarandet av näringsämnen som finns i rötter, örter och blommor från växter som har använts i generationer i Karibien för att läka och behandla sjukdomar.

Annons

”När vi började tillverka våra blandningar för hand hade vi ett enkelt uppdrag – att dela vår passion och kärlek till de urgamla traditionerna och helande egenskaperna hos karibiska örter. Vi besökte bönder, örtläkare och teälskare från hela regionen för att ta reda på vad som gör den perfekta koppen naturligt te. Vi var fast beslutna att skapa mycket mer än te med hälsofördelar. Vi är glada över att dela den karibiska teupplevelsen på Sial Paris och kommer att fortsätta att dela vår passion med världen på denna globala plattform, säger Caribbean Cure Ltds grundare och VD Sophia Stone.

"Vi är glada över att två av företagen som kommer att delta som en del av Caribbean Kitchen-paviljongen har belönats för ett SIAL Innovation Award och vi hoppas att de får ett pris. Detta bådar inte bara gott för Caribbean Cure och Naledo utan också för regionen som helhet. Vi har några fantastiska livsmedelsinnovationer över hela CARIFORUM och vi måste få större synlighet för dem”, säger Caribbean Export Competitiveness and Export Promotion Manager Chris McNair.

Medverkan av CARIFORUM-företag på internationella mässor är en viktig intervention från Caribbean Export för att stödja regionens exportörer att öka sin marknadspenetration, nämligen i Europa.

”Det är viktigt för karibiska företag att vara närvarande vid internationella evenemang. Vi måste utnyttja stödet från Europeiska unionen via 11th EDF för att säkerställa innovation, fantastiska produkter som kommer ut från regionen ses internationellt. I slutändan är det ingen idé att ha bra produkter om ingen känner till dem”, tillade McNair.